Ηρωική στιγμή αντίστασης από γυναίκες του Αφγανιστάν

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Δεκάδες γυναίκες πραγματοποίησαν ηρωική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη Χεράτ σε μια προσπάθεια να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, τα οποία βρίσκονται υπό απειλή μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Σε μια σπάνια κίνηση για τα δεδομένα της χώρας οι γυναίκες βροντοφώναξαν για το δικαίωμά τους να εργάζονται και την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, ενώ, παράλληλα, απαίτησαν να συμπεριληφθούν γυναίκες στην υπό συγκρότηση κυβέρνηση.

Η Χεράτ είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη στο Δυτικό Αφγανιστάν, ενώ οι συγκεντρωμένες έκαναν πορεία προς το δημαρχείο και βρέθηκαν τετ α τετ με μαχητές των Ταλιμπάν.

Καμία κυβέρνηση δεν είναι σταθερή χωρίς τη στήριξη των γυναικών» ανέφερε ένα από τα πανό, την ώρα που οι γυναίκες φώναζαν «μην φοβάστε, μην φοβάστε».

Εκτός από τους φόβους που εκφράζονται για τις επικείμενες αποφάσεις των Ταλιμπάν κατά των γυναικών, ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτό της ενδεχόμενης καταδίωξης γυναικών δικαστικών από πρώην κρατουμένους που είχαν στείλει στη φυλακή.

Παρότι τις περασμένες εβδομάδες κάποιες γυναίκες δικαστές κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα, οι περισσότερες παρέμειναν και προσπαθούν ακόμη να την εγκαταλείψουν με δικαστές και ακτιβιστές να εργάζονται νυχθημερόν προς αυτό τον σκοπό. Οι γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της δικαιοσύνης είναι ήδη στόχοι. Τον Ιανουάριο δολοφονήθηκαν με σφαίρες δύο γυναίκες δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι πήραν τον έλεγχο όλου του Αφγανιστάν

Εν τω μεταξύ, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι έθεσαν υπό έλεγχο και την επαρχία Πανσίρ, το τελευταίο προπύργιο αντίστασης εναντίον τους σε ολόκληρο το Αφγανιστάν.

Η ισλαμιστική ομάδα, η οποία ετοιμάζεται να ανακοινώσει κυβέρνηση στη χώρα, ενημέρωσε ότι οι μαχητές της έθεσαν υπό έλεγχο και την κοιλάδα Πανσίρ, τη μοναδική επαρχία που αντιστεκόταν.

«Με τη χάρη του Αλλάχ του Παντοδύναμου, έχουμε τον έλεγχο ολόκληρου του Αφγανιστάν. Οι ταραχοποιοί νικήθηκαν και η Πανσίρ βρίσκεται τώρα υπό τη δική μας διοίκηση», δήλωσε ένας διοικητής των Ταλιμπάν.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος Μπιλάλ Καρίμι τόνισε επίσης ότι οι Ταλιμπάν έχουν τον πλήρη έλεγχο της αφγανικής επαρχίας Πανσίρ στο Αφγανιστάν

«Η Πανσίρ εισήλθε στον πλήρη έλεγχο του Ισλαμικού Εμιράτου», είπε με ανάρτηση στο twitter.

Δυτικά μέσα και ανεξάρτητοι φορείς δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη την είδηση, κάτι που έκανε, όμως η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στην Καμπούλ.

Από την πλευρά του ο πρώην αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ, ένας από τους ηγέτες των δυνάμεων της αντίστασης, τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό Tolo News ότι είναι ψευδείς οι αναφορές ότι εγκατέλειψε τη χώρα. Μιλώντας σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι, το Shamshad News, διέψευσε επίσης ότι η Πανσίρ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ρωσία: Έχουμε αναφορές για ακρότητες

Την ίδια στιγμή από τη Μόσχα έρχονται αναφορές για «φριχτές θηριωδίες των Ταλιμπάν», όπως, τουλάχιστον υποστηρίζει η πρεσβεία του Αφγανιστάν στη ρωσική πρωτεύουσα.

« Η κοινή γνώμη του Αφγανιστάν είναι σοκαρισμένη με αυτά που συντελούνται στην χώρα. Η πρεσβεία λαμβάνει πολλές επιστολές με παραπομπές σε βίντεο με φρικτές ενέργειες των Ταλιμπάν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει και να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν» αναφέρεται στην επιστολή της πρεσβείας του Αφγανιστάν, που βρίσκεται στην διάθεση του πρακτορείου Ria Novosti.

Η διπλωματική αποστολή του Αφγανιστάν είχε δηλώσει νωρίτερα στο Ria Novosti ότι μέχρι να αποσαφηνισθεί η κατάσταση δεν θα σχολιάζει τα γεγονότα στην χώρα.

Παράλληλα η πρεσβεία συνέχισε να εργάζεται παρέχοντας προξενικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας της.

Πηγή : https://www.efsyn.gr/kosmos/asia/eirinikos/308786_iroiki-stigmi-antistasis-apo-gynaikes-toy-afganistan