Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για τα γυναικεία δικαιώματα (85η ΔΕΘ)

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

(11-9-21)
Στο κάλεσμα των φεμινιστικών οργανώσεων στην συγκέντρωση, για να διατρανώσουμε την απαίτηση μας για σεβασμό των γυναικείων δικαιωμάτων, για μέτρα ενάντια στην έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, για να μπει ένα τέλος στις γυναικοκτονίες απαιτούσαμε και απαιτούμε:

Να υλοποιηθεί η σύμβαση της  Κωνσταντινούπολης.
Να ενισχυθούν και πολλαπλασιαστούν οι δομές για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά.
Να προσδιοριστεί στον ΠΚ ο όρος γυναικοκτονία.
Να συμπεριληφθεί η έμφυλη διάσταση στον ΠΚ περί αυτοάμυνας.
Καμία άλλη γυναίκα δολοφονημένη.

Δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ήταν προγραμματισμένες για το Σάββατο με την ΓΣΕΕ να απέχει οργανωτικά. Στο πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ημέρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση, φρούριο θύμιζε η περιοχή γύρω από τη ΔΕΘ, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ κατά τη διάρκεια των παράλληλων εκδηλώσεων – ομιλιών και των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας-πορειών, στο κέντρο της πόλης. Κλούβες των ΜΑΤ ήσανπαρατεταγμένες στην παραλιακή και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου. Επίσης, το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ήταν κλειστό με τοποθετημένα κιγκλιδώματα. Στους δρόμους βρίσκονταν 60 διμοιρίες των ΜΑΤ (5.500 αστυνομικοί), ενώ ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι στον ουρανό θα πετούν ελικόπτερα, drones και «παρατηρητές» – μυστικοί αστυνομικοί θα παρακολουθούσαν από ταράτσες. Επιστρατεύτηκαν και οι «Αύρες» για τις κινητοποιήσεις η μία είχε τοποθετηθεί μπροστά από την είσοδο του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου όπου θα πραγματοποιήτο η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, πίσω από τα κιγκλιδώματα που σχηματίζουν φραγμό προς το κτίριο και ανάμεσα από δύο κλούβες των ΜΑΤ, ενώ η άλλη βρισκόταν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

ΑΔΕΔΥ, εργατικά συνδικάτα, ΠΑΜΕ, φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, συλλογικότητες, εργαζόμενοι κ.ά. θα πήραν τη σκυτάλη το απόγευμα πλημμυρίζοντας το κέντρο της πόλης τη στιγμή που η δυσαρέσκεια των πολιτών κατά της κυβέρνησης για μια σειρά θεμάτων (πανδημία, οικονομία, νομοσχέδιο Τσιάρα, γυναικοκτονίες, πυρκαγιές, ανατιμήσεις κ.ά.) κλιμακώνεται.

Οι  γυναικείες και φεμινιστικές, συλλογικότητεςκαλούσαν στις 18:00 στο Σιντριβάνι.

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές βάζοντας στο στόχαστρο την κυβερνητική πολιτική για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, την απουσία ενίσχυσης του ΕΣΥ, την εκτεταμένη απορρύθμιση της εργασίας, την άνοδο της φτώχειας και της ανεργίας, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα πανεπιστήμια λόγω της ΕΒΕ. Οι οργανώσεις διαδήλωσαν ακόμη ενάντια στην καταστρατήγηση των γυναίκειων δικαιωμάτων, την  εγκατάλειψη των πυρόπληκτων κατοίκων σε όλη τη χώρα, την καταστολή των δικαιωμάτων, τη θεσμοθέτηση πανεπιστημιακής αστυνομίας και τον εντεινόμενο ρατσισμό ενάντια στους πρόσφυγες.

 

Πηγή φωτογραφιών : https://alterthess.gr/chiliades-stoys-dromoys-enantia-stin-kyvernisi-mitsotaki/