Η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Ξεκινάει την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου, η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, για την επίθεση με βιτριόλι εναντίον της Ιωάννς Παλιοσπύρου. Η κατηγορούμενη έχει ήδη ομολογήσει την πράξη της, αλλά δεν παραδέχεται ότι επρόκειτο για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ως φεμινίστριες μας τρομάζει η αναχρονιστική αυτή επίθεση εναντίον μιας γυναίκας, από μια άλλη γυναίκα, για λόγους ερωτικής αντιζηλίας, και μάλιστα η επιτιθέμενη είχε πριν πάει σε χαρτορίχτρα για να μάθει περισσότερα για την ερωτική ζωή της Ιωάννας όπως προβλήθηκε σε κάποιο κανάλι, αλλά πιθανώς είχε και συνεργό/συνεργούς, όπως δείχνουν κάποια στοιχεία από το κινητό της, τα οποία ενώ είναι απαραίτητα για τη δικογραφία, είναι παραβίαση να βγαίνουν στο δημόσιο χώρο.

Έτσι, στην προκειμένη περίπτωση αυτό που λέμε βία κατά των γυναικών έχει ένα διαφορετικό χαρακτήρα, άκρως αποκρουστικό. Τέτοιες πράξεις γυναικών, ιδιαίτερα με την καταστροφή του προσώπου, είναι εγγεγραμμένες στην ιστορία, πολλά χρόνια πριν, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ελαχιστοποιηθεί, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο, λόγω των μεγάλων αγώνων του γυναικείου κινήματος και των βελτιώσεων που έχουν επέλθει στο θέμα της ισότητας. Και όμως, μόλις πριν δύο ημέρες δημοσιεύσαμε στο Μωβ για επίθεση ενός άντρα με καυστικό υγρό εναντίον της 64χρονης πεθεράς του. Φυσικά τέτοιες πράξεις ανάγονται στις πατριαρχικές δομές της κοινωνίας, η οποία θέλει τις γυναίκες να είναι συχνά σκληρότερες στην τιμωρία άλλων γυναικών, για να διαφυλάξουν τις “αρχές” της πατριαρχίας, ή για να “κερδίσουν” έναν άντρα. Βέβαια, συχνότερα οι πράξεις αυτές προέρχονται από άνδρες.

Και με την υπόθεση της Ιωάννας ξαναθυμόμαστε την τραγική μοίρα της Κωνσταντίνας Κούνεβα, που δέχτηκε επίσης καυστικό οξύ στο πρόσωπό της τον Δεκέμβρη του 2008, αλλά κατάφερε με τη βοήθεια των γιατρών να βελτιώσει πολύ την υγεία και την εμφάνισή της. Η επίθεση αυτή θεωρείται ότι προέρχεται από τον κύκλο της εργοδοσίας, η οποία την είχε βάλει στο στόχαστρο πολύ καιρό πριν, και η Κωνσταντίνα Κούνεβα κατάφερε να αγωνιστεί από καλύτερες θέσεις για την ακεραιότητα και την εργασιακή αξιοπρέπεια των γυναικών. Μικρό απόσπασμα από το τότε φυλλάδιο: “Η Κωνσταντίνα Κούνεβα κλήθηκε να πληρώσει το τίμημα για το κουράγιο της να μπει μπροστά και να διεκδικήσει αυτή, μια μετανάστρια, τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα για την ίδια και τις συναδέλφους της. Και τιμωρήθηκε μ’ αυτόν τον πρωτοφανή τρόπο που παραπέμπει σε έναν σκοτεινό κόσμο ασύλληπτης αγριότητας, οι άγραφοι νόμοι του οποίου επιβάλλουν τον κυριολεκτικό αφανισμό του προσώπου και το πνίξιμο της φωνής της γυναίκας που τόλμησε να απειθαρχήσει”.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποφάσισε να παρευρεθεί στο δικαστήριο, παρά το τεράστιο ψυχικό κόστος που θα σημάνει γι’ αυτήν να αντικρύσει την γυναίκα που της κατέστρεψε τη ζωή, ευχόμαστε όχι για πολύ, μια και έχει προβεί σε εγχειρήσεις αισθητικές και θεραπευτικές, αλλά ακόμα θα προχωρήσει σε πολλές άλλες.

Ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή της: «Η απόφασή μου να βρεθώ στο δικαστήριο αντιμέτωπη με τη γυναίκα που με κατέστρεψε για εμένα είναι μονόδρομος. Θέλω να αντικρίσει την καταστροφή που έχουν επιφέρει οι πράξεις της και να λογοδοτήσει γι αυτές. Πιστεύω πως η τιμωρία της πρέπει να είναι παραδειγματική και να υπογραμμιστεί η μηδενική ανοχή της κοινωνίας και των θεσμών σε πράξεις μιμητισμού. Δεν είμαι σίγουρη πως θα μπορέσω να το διαχειριστών, θα προσπαθήσω όμως. Επενδύω πάντα στήριξη της οικογένειάς μου και στην αγάπη του κόσμου, διότι για εμένα τέτοιου είδους αξίες έχουν σημασία και όχι η επιφανειακή ομορφιά. Πρέπει νομίζω κάποια στιγμή να αναθεωρήσουμε ως κοινωνία τα πρότυπα που προβάλλουμε στα παιδιά μας και στους νέους”.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου της στο κανάλι OPEN, …”Η Ιωάννα θέλει να ξαναγίνει ένας φυσιολογικός άνθρωπος, όχι όμορφη ας μην κοροϊδευόμαστε. Πολλοί από μας το έχουμε σίγουρο και δεδομένο στην καθημερινότητά μας. Όσα χρόνια φυλάκισης και αν επιβληθούν στη δραστίδα δεν θα ξαναγίνει φυσιολογική η Ιωάννα».

Εμείς συμπαραστεκόμαστε στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, και παραθέτουμε παρακάτω δύο τραπεζικούς της λογαριασμούς για τα πολλά χρήματα που χρειάζονται για την αποκατάστασή της, αν και αυτό θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά μέλημα της πολιτείας.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

GR8001103210000032160970813

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

GR 2001716270006627109180593

Η φωτό της Ιωάννας, είναι πριν την επίθεση. Η ίδια έχει δημοσιεύσει στη σελίδα της στο Ίνσταγκραμ τρομακτικές φωτογραφίες μετά την πρώτη της εγχείριση, για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος την απελπιστική κατάστασή της.