Mαρίγια Μουζίτσουκ

Παρουσιάζει η Βέρα Σιατερλή

Η Μαρίγια Ολέγκιβνα Μούζιτσουκ (ουκρανικά: Музичук Марія Олегівна, είναι Ουκρανή σκακίστρια και η 15η παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών στο σκάκι*.

Η Ολέγκιβνα γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1992 στο Στρύι της Ουκρανίας και έχει μία μεγαλύτερη αδερφή, την Άννα Μούζιτσουκ, η οποία είναι επίσης κορυφαία σκακίστρια στον κόσμο.

Το 2005 η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία της απέμεινε τον τίτλο διεθνούς μαιτρ γυναικών, το 2007 τον τίτλο διεθνούς γκρανμαίτρ γυναικών και λίγο αργότερα, το 2008, πήρε τον τίτλο διεθνούς μαιτρ. Τον Νοέμβριο του 2010 κατατάχθηκε 5η στη λίστα των καλύτερων νεανίδων σκακιστριών στον κόσμο. Το 2015, κερδίζοντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών, πήρε τον τίτλο διεθνούς γκρανμαίτρ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το Παγκόσμιο σκακιστικό πρωτάθλημα διεξάγεται για την ανάδειξη του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο σκάκι. Η διεκδίκηση του τίτλου είναι δυνατή από παίκτες ανεξαρτήτως φύλου. Επιπρόσθετα, υπάρχει ξεχωριστή διοργάνωση μόνο για γυναίκες για τον τίτλο της “Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Σκακιού”, καθώς και ξεχωριστά πρωταθλήματα για αντίστοιχους τίτλους σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες, αλλά και σε κατηγορίες όπου συμμετέχουν αποκλειστικά σκακιστικά προγράμματα υπολογιστών. Εκτός από τα προγράμματα αυτά, όλοι οι υπόλοιποι (ανεξαρτήτως ηλικίας) έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τίτλους ανωτέρων κατηγοριών.

ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org