Η Σεξουαλική αγωγή στα σχολεία αποτελεί αναγκαιότητα

Έξι γυναικείες οργανώσεις συνυπογράφουν κείμενο για τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία, υποστηρίζοντας το πάγιο και διαχρονικό αυτό αίτημα και καταγγέλλοντας τις κινήσεις φονταμενταλιστικών κύκλων προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σ.Β.

«Η Σεξουαλική αγωγή στα σχολεία αποτελεί αναγκαιότητα και μέσο πρόληψης από την σεξουαλική κακοποίηση»

Ακραίες αντιδράσεις μεσαιωνικού τύπου με πρωτοστάτες Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών (χωρίς ονόματα) συναντά η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να εντάξει επιτέλους πιλοτικά τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία, μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια που δεν είναι σημερινή. Ξεκίνησε 60 χρόνια πριν, όταν το 1964 εξαγγέλθηκε από τον Ευάγγελο Παπανούτσο, Γεν. Γραμματέα Υπ. Παιδείας της Κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου και αποσύρθηκε τελικά μετά τον λυσσαλέο πόλεμο που συνάντησε από συντηρητικούς κύκλους, πρωτοστατούσας της Εκκλησίας.

Οι ίδιοι ακροδεξιοί κύκλοι και τότε και τώρα κλείνουν τα μάτια στην έξαρση της σεξουαλικής παρενόχλησης, τις αναρίθμητες εκτρώσεις λόγω άγνοιας προφύλαξης,  στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και γυναικών, στους βιασμούς, στις γυναικοκτονίες και προωθούν το, χουντικής κοπής, μοντέλο Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια γυρίζοντας την πλάτη στην αναγκαιότητα της πρόληψης και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης μέσα στα σχολεία.
Ψάχνοντας για τους τίτλους των σωματείων αυτών, βρίσκουμε ακροδεξιές, εθνικιστικές και οργανώσεις, με διαφορετικές συνθέσεις κάθε φορά, αλλά με κοινό προφανώς αίτημα την οπισθοδρόμηση των γυναικείων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που δεν εφαρμόζει τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία, με αποτέλεσμα τα παιδιά και οι έφηβοι να αναζητούν και να παίρνουν λανθασμένα έως επικίνδυνα πρότυπα από το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ ή συνομηλίκους. Η σεξουαλική αγωγή παραμένει ταμπού την ίδια στιγμή που η σεξουαλική βία και κακοποίηση θεριεύουν.

Το γυναικείο κίνημα δεν παραμένει σιωπηλό σε αυτές τις αναχρονιστικές αντιδράσεις. Ήταν και είναι, διαχρονικά, υπέρ της σωστής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών και όλης της κοινωνίας.

Σήμερα, ορθώνουμε το ανάστημά μας απέναντι στο Μεσαίωνα και ζητάμε την άμεση ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, με διδασκαλία από ειδικά εκπαιδευμένους εκπαιδευτικούς που θα παρέχει στα παιδιά γνώση, αξίες και δεξιότητες. Και μάλιστα ζητούμε να γίνει διαβούλευση με τις γυναικείες οργανώσεις και εξειδικευμένα στελέχη τους, για το περιεχόμενο των σπουδών αυτών, και για να μην πέσουμε σε αντιδραστικές και αναχρονιστικές απόψεις.

Η σεξουαλική αγωγή είναι αναγκαιότητα με σκοπό την πρόληψη από τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και γυναικών, την γνώση για τις μεθόδους αντισύλληψης, το σεβασμό στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην αυτοδιάθεση του σώματός του, την ενίσχυση του αλληλοσεβασμού μεταξύ των συντρόφων, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2021

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ οι γυναικείες οργανώσεις

– Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μάρτη

– Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)

– ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ

– Ομάδα Γυναικείων Δικαιωμάτων Κοινωνικής Παρέμβασης Δυτικά

– Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων ΤΟ ΜΩΒ

– Φεμινιστική Συλλογικότητα ΘΕΟΔΩΡΑ