Απόλυτος ο Τσιάρας: Όχι ειδική διάταξη για «γυναικοκτονία» στον νέο Ποινικό Κώδικα

Αλιεύει η Κατερίνα Πράπα

Με την τραγική λίστα της έμφυλης βίας στη χώρα μας να μεγαλώνει διαρκώς και θρηνώντας φέτος 11 θύματα γυναικοκτονίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει ότι δεν πρέπει να αναγνωριστεί ως ξεχωριστό έγκλημα.

Παρά τα βήματα προόδου που κάνουν άλλες χώρες -όπως η γειτονική Κύπρος- για την εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να αναγνωρίσει την γυναικοκτονία ως ξεχωριστό έγκλημα στον Ποινικό Κώδικα, την ώρα που στη χώρα μας μετράμε 11 θύματα γυναικοκτονιών τους τελευταίους εννιά μήνες!

Αυτό κατέστησε σαφές ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος υπήρξε κάθετα αρνητικός στην ύπαρξη αναφοράς του όρου «γυναικοκτονία» στον νέο Ποινικό Κώδικα.

«Διατάξεις για ειδεχθή αδικήματα, όπως η δολοφονία στην Ρόδο, υπάρχουν στον Ποινικό Κώδικα, αλλά το θέμα είναι πως εφαρμόζονται», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» και αναφέρθηκε στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που όπως σημείωσε «έχουν στόχο να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που δεν ήταν σε αυτήν την λογική».

Ο κ. Τσιάρας ερωτηθείς αν θα υπάρξει ξεχωριστή αναφορά στον νέο Ποινικό Κώδικα με τον όρο «γυναικοκτονία» και διαφορετικό πλαίσιο, ήταν απόλυτος, διαμηνύοντας ότι δεν θα υπάρξει διαφορετική αναφορά. «Πλέον, η ανθρωποκτονία τιμωρείται με το μέγιστο της ποινής, ισόβια και μόνο ισόβια. Όταν υπάρχει η ανθρωποκτονία, η προβλεπόμενη τιμωρία για την οποία είναι η μέγιστη, τα ισόβια, δεν τίθεται θέμα να υπάρξει διαφορετική αναφορά στον Ποινικό Κώδικα».

Ο κ. Τσιάρας υποστήριξε πως «γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αστοχίες στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να αναβαθμίσουμε σε κακουργήματα μείζονα εγκλήματα, να εκσυγχρονίσουμε και να αυστηροποιήσουμε τις ποινές, ώστε να λειτουργούν και αποτρεπτικά, καθώς και να εκσυγχρονίσουμε το δίκαιο σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Απαντώντας για την έξαρση ενδοοικογενειακής βίας, είπε ότι «προβλέπονται ποινές πάρα πολύ αυστηρές για τέτοια αδικήματα, όπως αναφέρονται και στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα».

«Δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Αστυνομία δεν κάνει καλά την δουλειά της»
Ο ίδιος, επιδεικνύοντας άγνοια για το τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα, δήλωσε ότι «δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Αστυνομία δεν κάνει καλά την δουλειά της και ότι δεν αντιμετωπίζει σε άμεσο χρόνο τα περιστατικά. Είναι σαφές ότι όλοι στεκόμαστε απολύτως απέναντι».

Ξέχασε ωστόσο ότι στην γυναικοκτονία στην Κυπαρισσία, η γυναίκα είχε ζητήσει επανειλημμένα βοήθεια από το τοπικό αστυνομικό τμήμα, καθώς αρκετές φορές είχε καταγγείλει κακοποίηση και ενδοοικογενειακή βία από τον σύντροφό της. Ακόμη, στην γυναικοκτονία στη Δάφνη, ο δράστης ασκούσε βία στη σύζυγό του συστηματικά, ενώ είχε κληθεί και η αστυνομία, η οποία ωστόσο δεν είχε αντιδράσει, καθώς οι αστυνομικοί άνοιξαν τα παράθυρα του οχήματος και έφυγαν, χωρίς να κάνουν τον κόπο να μπουν στο κτίριο. Και στην περίπτωση της Σούζαν Ίτον, είχαν υπάρξει αναφορές για τον γυναικοκτόνο και από άλλες γυναίκες!

Ποινές
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην αυστηρότερη τιμωρία για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. «Έπρεπε να επέμβουμε με τρόπο ώστε η βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη να τιμωρείται με βαρύτερη ποινή και πλέον τιμωρείται με κάθειρξη έως 15 ετών», δήλωσε ο υπουργός για το προωθούμενο νέο πλαίσιο ποινών, τονίζοντας ότι συνιστά επιβαρυντική περίσταση όταν αφορά δημόσιους λειτουργούς που δέχονται επιθέσεις ενώ επιτελούν το καθήκον τους, όπως οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί και οι αστυνομικοί.

Πηγή: www.rosa.gr