Εκπομπή Μπάτσελορ: αίτημα για απαγόρευσή της

Παρουσιάζει η Σίσσυ Βωβού

Ο Τομέας Ισότητας του Κινήματος Αλλαγής έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στις 25/9, για την εκπομπή Μπάτσελορ, που εξευτελίζει τις γυναίκες, ζητώντας την απαγόρευση της μετάδοσής της. Έλαβε αμέσως απάντηση από το ΕΣΡ, στις 27 Σεπτεμβρίου, και με υπογραφή του προέδρου κ. Κουτρουμάνου, η οποία λέει ότι “έχει ήδη σχηματισθεί, με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ο με αριθ. 305/14.9.21 φάκελος για την εκπομπή στην οποία αναφέρεστε, και έχει ήδη οριστεί εισηγητής-νομικός για τη μελέτη του θέματος”. Αναμένουμε την γρήγορη εξέταση του θέματος και τις ενέργειες του ΕΣΡ για την κατάπτυστη αυτή εκπομπή.

Η επιστολή:
Προς : Τον Προέδρο και τα Μέλη
του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

Κύριοι και Κυρίες,
Σε εκπομπή γνωστού Τηλεοπτικού καναλιού, μεταδίδεται σειρά επεισοδίων με τίτλο «The Bachelor”.

Η εν λόγω σειρά παρουσιάζει ένα σπάνιο για τη σημερινή πραγματικότητα γεγονός, όπου πολλές γυναίκες νέες και ωραίες διαγκωνίζονται για να κατακτήσουν τον ένα και μοναδικό άντρα που συμμετέχει, με οποιοδήποτε προσωπικό κόστος, για να έχουν προφανώς έναν αφέντη στη ζωή τους.
Τέτοιου είδους εκπομπές εθίζουν άντρες και γυναίκες στην ανισότητα των φύλων και καλλιεργούν και επιβάλλουν με ύπουλο τρόπο επικίνδυνες αντιλήψεις.

Υποβαθμίζουν κυρίως το ρόλο της γυναίκας στη ζωή, που δεν είναι άλλος από το να κατακτήσει έναν άντρα και για να συμβεί αυτό, είναι αποφασισμένες να υποστούν όλους τους ανθρώπινους εξευτελισμούς.
Αγνοούν ίσως ότι στο μέλλον θα οδηγηθούν σε ανισότιμη σχέση, η οποία στη συνέχεια θα φέρει την ενδοοικογενειακή βία και στο τέλος τη γυναικοκτονία.

Επειδή κατά τη διάρκεια της Πανδημίας τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας στη Χώρα μας αυξήθηκαν ανησυχητικά και μέχρι τώρα εντός του 2021 έχουν καταγραφεί έντεκα (11) γυναικοκτονίες και επειδή με τέτοιου τύπου σειρές καλλιεργείται η πατριαρχία και η ανισότητα των φύλων, παρακαλούμε να συζητήσετε στο Συμβούλιο σας το θέμα της απαγόρευσης μετάδοσης της συγκεκριμένης εκπομπής.

Θεωρούμε ότι μέσω αυτής παραβιάζεται η Συνταγματική αρχή της Ισότητας των Φύλων και καλλιεργούνται ήθη άκρως επικίνδυνα για την αρμονική και ισότιμη συνύπαρξη των δυο φύλων.

Με την πεποίθηση ότι το αίτημα μας θα γίνει δεκτό, σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή σας στην εξασφάλιση της αρχής της Ισότητας των Φύλων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με τιμή
Η Γραμματέας του Τομέα Ισότητας των Φύλων
του Κινήματος Αλλαγής
Ράνια Παπαϊωάννου

Αθήνα, 25/9/2021