Διαμαρτυρία για τη διαπόμπευση της ανθρώπινης υπόστασης στα ριάλιτι

Στάλθηκε προς δημοσίευση

Διαμαρτυρόμαστε με σθένος για την διαπόμπευση της ανθρώπινης υπόστασης στις ποικίλες εκπομπές διαλογής και επικράτησης των realities και talent shows που έχουν κατακλύσει τις οθόνες της τηλεόρασης και ακάλεστες εισβάλλουν σε κάθε μικρό ή μεγάλο σαλόνι, παγιδεύοντας κάθε διαθέσιμο άγουρο ή ώριμο μυαλό. Π.χ. Bachelor

Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι και γίνεται επισήμως εμπόρευμα, αποφυσικοποιημένο σε τέσσερις τοίχους, αντικείμενο έκθεσης και αποτίμησης από περσόνες ανυπόστατες, στην επικράτεια του χυδαίου.

Δεν είναι ψυχαγωγικό πρόγραμμα ούτε ευκαιρία, ο διασυρμός, η μετατροπή του τηλεοπτικού κοινού σε περίεργο, αυταπατώμενο ηδονοβλεψία, στερημένο από την ίδια τη χαρά της ηδονής. Σε κοινή θέα αναπαράγεται μόνο ευτέλεια, ορατά και αόρατα ασκείται βία και κακοποίηση, τα φαινόμενα κρούσματα πολλαπλασιάζονται ραγδαία και εκπλήσσουν.

Τα χιλιάδες όνειρα αγοριών και κοριτσιών δε μπορεί να αφήνονται να αιχμαλωτίζονται υποσιτιζόμενα στην κάμερα, με την προσδοκία για πλουσιοπάροχα ανταλλάγματα στο μέλλον. Ούτε επιτρέπεται με το κύρος της δημόσιας προβολής να χτίζονται πάνω στον ανταγωνισμό και την απομάγευση του συναισθήματος.

Στο συρμό της εποχής που στην επιφάνεια όλων των πραγμάτων θέτει το χρήμα και την προβολή, είναι παρακμή να ωραιοποιείται, να διαφημίζεται και να ενθαρρύνεται σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και από γονείς, η συμμετοχή, η παραγωγή και η κατανάλωση φθηνού και μαζικού θεάματος, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις.

Η ελευθερία επιλογής στο κομπιουτεράκι παραμένει ανίσχυρη γιατί αναμετριέται με τη στέρηση, την άγνοια, την ανάγκη, την ανία. Υπονομεύεται από τις εναλλακτικές που είναι περιορισμένες και δύσκολα αναζητούνται, αφού η αισθητική και το καλό γούστο προϋποθέτουν παιδεία και καλλιέργεια. Η Βιρτζίνια Γουλφ σχεδόν εκατό χρόνια πριν το ξεδιάλυνε πολύ απλά, «η πνευματική ελευθερία εξαρτάται από τα υλικά αγαθά» που δυστυχώς συμβαίνει να σπανίζουν για εκατομμύρια τηλεθεατές.

Απευθυνόμαστε
στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, σε κάθε κρατικό ή κοινωνικό φορέα που εκ της θέσης του μπορεί να παρέμβει, στις συνδικαλιστικές ενώσεις δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, και απαιτούμε την ανακοπή της χυδαιότητας, τον έλεγχο του δημόσια προβαλλόμενου προτύπου και κάθε κακοποιητικής παρέμβασης στις/στους συμμετέχοντες σε ποικίλες εκπομπές « επιλογής » και « επιτυχίας»

Σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο, θα εργαστούμε και θέλουμε να συντονιστούμε για μια εκστρατεία πολιτιστικής αναγέννησης με πρωταγωνιστές/στριες νέες και νέους καλλιτέχνες που αθόρυβα δημιουργούν έργο σημαντικό με ταλέντο και ευρηματικότητα σε χίλιους δυο τομείς, κρατημένοι στην αφάνεια και την αντιεμπορικότητα.

1η Οκτωβρίου 2021