Ιατρική Αθήνας: Φοιτήτριες καταγγέλλουν γνωστό καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση

Αλιεύει η Πέννυ Παραλίκα

Μια πολύ σημαντική καταγγελία κάνει ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας εναντίον καθηγητή της σχολής και γυναικολόγου.

Σύμφωνα με αυτή, ο καθηγητής παρενοχλεί συστηματικά φοιτήτριες ζητώντας τους να βρεθούν με πρόσχημα τις σπουδές τους ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι διαχειρίζεται ομάδα ιατρικού ενδιαφέροντος στο facebook την οποία χρησιμοποιεί για να προσεγγίζει φοιτήτριες.

Ο Σύλλογος Φοιτητών οργανώνει κινητοποίηση προς υπεράσπιση των φοιτητριών και δημοσίευσε τα εξής:

“Καλούμε όλους τους φοιτητές σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 04/10 και ώρα 08:30 στη Β’ Γυναικολογική Κλινική (Αρεταίειο) μετά την κατ εξ ακολούθηση απαράδεκτη παραβιαστική συμπεριφορά του υπεύθυνου φοιτητών προς τις συμφοιτήτριες μας.

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που έχει βιώσει ή παρατηρήσει ανάλογα περιστατικά κατα την εκπαίδευσή του τοσο από τον ίδιο όσο κι από άλλους εκπαιδευτές να έρχεται σε επαφή με το ΔΣ του συλλόγου μας και μέσω αυτού ανώνυμα και με ασφάλεια να τα καταγγέλει!”.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο μία φοιτήτρια καταγγέλει τα εξής:

“Ο εν λόγω καθηγητής επιμένει να πάμε να πάρει ένα καφέ έξω από το χώρο του νοσοκομείου. Εγώ διστάζω, αλλά δεν ήθελα να φανώ υπερβολική παρότι, όπως και σε άλλες φοιτήτριες είχε κάνει και σε μένα σεξουαλικά αστεία. Εν τέλει πήγαμε σ’ένα πολύ κοντινό καφέ. Στην διαδρομή ξεκίνησαν από την αρχή τα άβολα αστεία όπως ‘Φαίνεσαι σεβάσμια κοπέλα, δε μου μιλάς στα μάτια, με κοιτάς και στον πληθυντικό’ με την απάντησή μου να είναι ‘σας μιλάω στον πληθυντικό γιατί είστε καθηγητής μου’ και η απάντηση ήταν ‘άρα δεν είναι θέμα η διαφορά ηλικίας.’’ Προσπάθησα να αποφύγω τέτοια σχόλια και όταν με ρωτούσε κάτι άσχετο όπως τι δουλειά κάνουν οι γονείς μου, το υπερανέλυα για ν’αποπροσανατολίσω από οποιαδήποτε συζήτηση. Βέβαια, γρήγορα με ρώτησε την ηλικία των γονιών μου και όταν απάντησα το σχόλιο που ακολούθησε ήταν ‘πάλι καλά, γιατί αλλιώς θα ήταν παράξενο’.”

Στην καταγγελία, οι φοιτήτριες σημειώνουν επίσης ότι η κατάσταση με τον συγκεκριμένο καθηγητή είναι γνωστή στην σχολή καθώς συχνά κάνει παρενοχλητικά αστεία στις φοιτήτριες οι οποίες, όπως γράφουν “αντιδράμε με άβολα γελάκια ή ψυχρά βλέμματα αφού φοβόμασταν να μην είμαστε υπερβολικές”.

(να σημειωθεί ότι στην καταγγελία αναφέρεται δύο φορές η λέξη “υπερβολικές” από γυναίκες που περιγράφουν περιστατικά καθαρής παρενόχλησης)

Οι φοιτήτριες ζητούν την απομάκρυνση του καθηγητή από τη θέση που έχει ως υπεύθυνος φοιτητών στη Γυναικολογία καθώς και την γενικότερη απομάκρυνσή του από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε την 1/10/21 στην σελίδα του Συλλόγου και αναμένεται συνέχεια. Εδώ θα το βρείτε ολόκληρο.

Πηγή: https://ampa.lifo.gr/gunaikes/iatriki-athinas-foititries-kataggeloyn-gnosto-kathigiti-gia-sexoyaliki-parenochlisi/?