María de los Ángeles Alvariño González

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

Η διάσημη Ισπανίδα βιολόγος και ωκεανογράφος Maríade los Ángeles Alvariño González γεννήθηκε σαν σήμερα το 1916 στο Σεράντες, που είναι μια μικρή παράκτια πόλη στη Γαλικία.

Η αγάπη της για τη Φυσική Ιστορία άρχισε με τη βιβλιοθήκη του πατέρα της και εμβάθυνε στην έρευνα της Ωκεανογραφίας.

Παρ’ όλο που το Ισπανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας (ΙΕΟ) δεχόταν μόνο άνδρες εκείνη την εποχή, το πανεπιστημιακό έργο της María de los Ángeles AlvariñoGonzález εντυπωσίασε με αποτέλεσμα, το 1952, ως βιολόγος.

Στο Ισπανικό Ωκεανογραφικό Κέντρο άρχισε την πρωτοποριακή έρευνά της για το ζωοπλαγκτόν, τους μικροσκοπικούς οργανισμούς που χρησιμεύουν ως το θεμέλιο της ωκεάνιας τροφικής αλυσίδας και προσδιόρισε ορισμένα είδη ως τους καλύτερους δείκτες υγείας των ωκεανών.

Μάλιστα, το 1953, το Βρετανικό Συμβούλιο απένειμε στη María de los Ángeles Alvariño González μια υποτροφία που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε ως επιστήμονας σε βρετανικό ερευνητικό σκάφος.

Ύστερα από αρκετές αποστολές, η Ισπανίδα επιστήμονας ταξίδεψε στις ΗΠΑ και καθιερώθηκε ως μια από τους πιο διάσημους θαλάσσιους βιολόγους στον κόσμο και αποσύρθηκε το 1987.

Ο θάνατος της María de los Ángeles Alvariño Gonzálezσημειώθηκε στις 29 Μαΐου 2005, στην Καλιφόρνια, σε ηλικία 88 ετών.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr