Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Strong Me

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι το Σάββατο μιλάει η Σοφία Μπεκατώρου, αυτή που τόλμησε, όταν ήταν έτοιμη, να μιλήσει για το τραύμα του βιασμού, που, όπως λέει ο τίτλος της συνεδρίασης,  δεν παραγράφεται. Και συντάραξε το πανελλήνιο, και δυνάμωσε τη φωνή των φεμινιστικών κινημάτων, που για χρόνια και δεκαετίες ελάχιστα ακούγονταν και σε πολλές περιπτώσεις λοιδωρούνταν. Σ.Β.

Στάλθηκε στο Μωβ για δημοσίευση

Το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας» θα συμμετέχει ενεργά στο Φεστιβάλ Strong Me, με θέμα την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, το οποίο διοργανώνεται στις 9 και 10 Οκτωβρίου, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.
Για πρώτη φορά, 21 φορείς υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ), του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδων (ΚΕΔΕ), ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.

Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 11 το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώνεται με συναυλία την Κυριακή στις 20.30, με τις: Πέννυ Μπαλτατζή, Ασπασία Θεοφίλου και Guest την Τζώρτζια Κεφαλά. Από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα θα λειτουργούν τα περίπτερα των 21 φορέων, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν αθλητικά δρώμενα με τη συμμετοχή του κοινού, Kangoo jumps και pilates. Παιδαγωγοί θα απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά με εργαστήρια, Baby zumba και χειροτεχνίες. Στο συνεδριακό κέντρο θα γίνονται διαδραστικά εργαστήρια, σεμινάρια, ανοικτές ομιλίες με το κοινό και άλλες δράσεις των φορέων.

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση της 9/10 με θέμα: Το τραύμα του βιασμού δεν παραγράφεται: Πως να εξαλείψουμε το «Γιατί Τώρα;»
Το ερώτημα αυτό συνήθως τίθεται μετά από κάθε (όχι άμεση) αποκάλυψη βιασμού: από το νομικό μας σύστημα που οφείλει να προστατεύει τα θύματα και να τιμωρεί τους δράστες, από το πλαίσιο στο οποίο συνέβη και που θα έπρεπε να τον είχε αποτρέψει και από τον κοινωνικό περίγυρο (δια ζώσης και ηλεκτρονικά).
Η δυσπιστία που ενέχεται στο ερώτημα επιρρίπτει, για ακόμα μια φορά, την ευθύνη στο θύμα και την αφαιρεί από τον δράστη και από τα οργανωμένα πλαίσια που θα όφειλαν να ενεργούν τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά. Κατηγορώντας, για ακόμα μια φορά, το θύμα μπορούμε εμείς να συνεχίσουμε να «κοιμόμαστε ήσυχες/-οι» και να θεωρούμε πως καμία ευθύνη δεν φέρουμε που βιάστηκαν τα επόμενα θύματα του δράστη που ΕΠΕΛΕΞΕ να βιάσει εκείνην;
Σας προσκαλούμε να διερευνήσουμε μαζί τα παραπάνω ερωτήματα, να αναλάβουμε -ατομικά και συλλογικά- την ευθύνη που μας αναλογεί και να διεκδικήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές που θα άρουν τα εμπόδια που περιορίζουν ή αποκλείουν την πρόσβαση των επιζωσών σεξουαλικής βίας στην προστασία, στη στήριξη ΚΑΙ στη Δικαιοσύνη.

Ομιλήτριες
Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας
Ζέτα Δούκα, Ηθοποιός, Ιδρύτρια της ΜΚΟ ΑΝΑΣΑ κατά των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής
Δώρα Κώτση-Φελίτσι, Εικαστικός, Ακτιβίστρια
Σοφία Μπεκατώρου, Αθλήτρια, Ολυμπιονίκης, Ψυχολόγος
Γιώτα Μασουρίδου, Δικηγόρος
Φιλική συμμετοχή των Γιάννη Μαθέ και Μάνου Σαγκρή με το τραγούδι τους «Στέλλα»: https://www.youtube.com/watch?v=DNDJqlihwjM.

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση 10/10 με θέμα: «Ενδοοικογενειακή βία: πόσο εύκολο είναι να ξε-φύγεις;»

«Γιατί δεν φεύγει»; Ένα ερώτημα που ακούγεται συχνά. «Αν ήθελε θα είχε φύγει» ή «Εγώ στη θέση της θα είχα φύγει» ακούμε να λένε κάποια άτομα… Τι, λοιπόν, εμποδίζει τις γυναίκες (με παιδιά η χωρίς) να φύγουν από μια βίαιη σχέση; Πόσο εύκολο είναι; Γιατί δεν φεύγουν ή γιατί αργούν να φύγουν ή γιατί κάποιες, δυστυχώς, δεν πρόλαβαν να φύγουν;

Αρκετά άτομα θέτουν κι άλλα ερωτήματα, διατυπώνοντας μάλιστα και την προσωπική τους γνώμη: «Δεν έβλεπε τα σημάδια;». «Της έλεγα ότι αυτός ο άνθρωπος είναι κακοποιητικός αλλά δεν με άκουγε». Πώς μπορούμε να διακρίνουμε αν μια σχέση είναι, ή μπορεί να γίνει στο μέλλον, κακοποιητική ή ακόμα και επικίνδυνη για τη ζωή, τη δική μας, των παιδιών μας ή μιας άλλης γυναίκας για την οποία νοιαζόμαστε;. Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα που κακοποιείται και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει για να ζητήσει στήριξη και προστασία από την αστυνομία, το δικαστικό σύστημα και το σύστημα υγείας και πρόνοιας; Τι οφείλουν να κάνουν αυτά τα συστήματα για εκείνην και για τα παιδιά της;

Ομιλήτριες
Αντωνία Τσιριγώτη, Ψυχολόγος, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας
Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Σκηνοθέτις, Θεατρολόγος
Μαρία-Σοφία Κυριάκου, Υπαστυνόμος Α΄, Επικεφαλής του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας
Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας
Σύλβια Μιχαλακάκου, Δικηγόρος

Στελέχη και εθελόντριες/-ές του Ε.Δ.κ.Β. θα βρίσκονται στο χώρο του Φεστιβάλ το Σάββατο και την Κυριακή (11 π.μ – 9 μ.μ.) για να συνομιλήσουν με το κοινό και να προσφέρουν ενημερωτικό υλικό.
Αναλυτικό πρόγραμμα διημέρου: https://www.antiviolence-net.eu/StrongMe-Program.jpg
Περισσότερα στοιχεία:
1. Facebook: www.facebook.com/strongmewoman
2. Instagram: www.instagram.com/strongme_woman
3. Ε-mail: strongme2021@gmail.com & contact@strong-me.com

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας
E: info@antiviolence-net.eu
Website I Facebook I Linkedin I Instagram Ι twitter
Τηλ.: 2109225491