Λίγα λόγια για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Πάλευε πολλά χρόνια με τον καρκίνο, είχε μιλήσει δυνατά για την κατάστασή της, και μάλιστα πριν κάποια χρόνια είχε βγει σε δημόσιο χώρο, σε περιοδεία με άλλες γυναίκες και μοίραζαν φυλλάδια με τα οποία ήθελαν να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μην φοβούνται τον καρκίνο, να μην φοβούνται τη δημοσιοποίηση της κατάστασής τους. Να αποστιγματιστεί η ασθένεια και να μπορούν οι ασθενείς να την αντιμετωπίζουν χωρίς το ψυχικό στρες που προκαλεί το στίγμα.

Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και είχε ένα προφίλ σοβαρό και χαμηλών τόνων, που ξεχώριζε σε σχέση με τους άνδρες συντρόφους και συναδέλφους της. Παρ’ όλα αυτά, είχε υποστεί επανειλημμένα σεξιστικές περιφρονήσεις και υπονοούμενα, πολλά από τα οποία είχαμε αναφέρει επικριτικά στο Μωβ.

Ήταν περίπου 20 χρόνια βουλεύτρια, υπηρέτησε σε προβεβλημένες θέσεις, αλλά ούτε η ίδια ούτε οι γονείς της που απεβίωσαν από την ίδια ασθένεια, κατηγορήθηκαν ποτέ για διαφθορά οποιουδήποτε είδους. Ήταν μια πολιτική οικογένεια στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά, σε αντίθεση με άλλους, αναγνωρίζονταν για το ήθος τους.

Μπορεί να πήρε τη θέση της προέδρου λόγω ονόματος, δεν υστερούσε όμως σε πολιτικές ικανότητες για το χώρο της.

Δεν δήλωνε φεμινίστρια, απ’ όσο ξέρουμε, παρ’ όλα αυτά τον τελευταίο καιρό είχε πάρει πολύ θετικές θέσεις, ιδιαίτερα στον αγώνα των γυναικείων οργανώσεων εναντίον του νόμου Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, αγώνα που ήταν κατεξοχήν φεμινιστικός.

Είναι ιδιαίτερα συγκινητικές οι δηλώσεις που είχε κάνει το 2020 σε συνέντευξή της στον Alpha για τους φόβους της για τα παιδιά της, αλλά και γενικότερα για την ασθένεια στο πλαίσιο της οικογένειάς της. Αντιγράφουμε από δημοσίευμα του in.gr την ημέρα που μπήκε στο νοσοκομείο απ’ όπου δεν βγήκε ζωντανή, 12/10/21:

«Οδυνηρό να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα»

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου», είχε πει η Φώφη Γεννηματά, σε τηλεοπτική συνέντευξή της στον Alpha τον Ιούνιο του 2020 προσθέτοντας ότι «εμείς (σ.σ. εννοεί την ίδια και την αδερφή της) ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό».

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία. Πρόσωπα, ο Γιώργος Γεννηματάς με τη σύντροφό του Κάκια Γεννηματά

«Οι γονείς μου έφυγαν με εφτά μήνες διαφορά»

Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά είχε αναφερθεί και στους δύο γονείς της που πέθαναν από καρκίνο με εφτά μήνες διαφορά. «Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρονών. Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια» είχε πει η κα Γεννηματά και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους μίλησε δημόσια για το δικό της πρόβλημα υγείας.

«Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις. Δεν νιώσαμε ποτέ στο σπίτι ότι είχαμε έναν άρρωστο άνθρωπο. Η μητέρα μου είχε μια δίψα για τη ζωή που μας τη μετέδωσε. Χόρευε μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμα και όταν της ήταν πολύ δύσκολο. Κανένας όμως δεν καταλάβαινε πόσο δύσκολο της ήταν. Όλα αυτά είναι πράγματα που εμένα με έχουν στιγματίσει. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο αυτό που βιώσαμε. Ειδικά για εμένα γιατί δεν είχα αποκτήσει τα δικά μου παιδιά. Βυθίζεσαι. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο και την οργή που φέρνει για την απώλεια».

«Για χρόνια ζούσα με τη σκέψη ότι ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα»

Μάλιστα η κα Γεννηματά ανέφερε και τους φόβους που της προκαλούσε για τη δική της υγεία το γεγονός ότι οι δυο γονείς της χτυπήθηκαν από τον καρκίνο.
«Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Πρώτη φωτο: Η Φώφη Γεννηματά (πρόσωπο) και η δεύτερη η Φώφη Γεννηματά με τον γιο και την κόρη της, και την αδελφή της.