Η Διπλή Τιμωρία των θυμάτων βιασμού στα αστυνομικά τμήματα

Aλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Η υποβολή καταγγελιών για σεξουαλική ή ενδοοικογενειακή βία έχει λάβει το χαρακτήρα χιονοστιβάδας στη Γαλλία μετά τη δημιουργία του hashtag #DoublePeine(Διπλή Τιμωρία), που συγκεντρώνει τις μαρτυρίες γυναικών από αυτά που υπέστησαν σε αστυνομικά τμήματα, όταν θέλησαν να καταγγείλουν τον βιασμό ή άλλη βία.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου με την υπόθεση μιας 19χρονης κοπέλας που ήθελε να καταθέσει καταγγελία για τον βιασμό της σε αστυνομικό τμήμα του Μονπελιέ. Η υπόθεση αυτή πιθανότατα δεν θα είχε  προκαλέσει πολύ θόρυβο αν δεν την είχε διαδώσει η ακτιβίστρια φεμινίστρια Άννα Τουμαζόφ (Anna Toumazoff) αναρτώντας την στο τουίτερ. «Στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Μονπελιέ, ρωτούν τα θύματα βιασμού αν το διασκέδασαν», γράφει η  ακτιβίστρια στο Twitter και προσθέτει: «στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα στο Μονπελιέ, λένε στα θύματα βιασμού ότι ένα άτομο που έχει πιει συναινεί αναγκαστικά(στο βιασμό)»!

Η Άννα Τουμαζόφ τονίζει ότι έχει λάβει πολλές μαρτυρίες και από άλλες γυναίκες που έχουν βιώσει το ίδιο πράγμα σε αυτό το αστυνομικό τμήμα ή αλλού στη Γαλλία. Έτσι δημιούργησε το hashtag #DoublePeine όπου αναρτώνται ανάλογες καταγγελίες. Μέσα σε λίγες μέρες, χιλιάδες γυναίκες αφηγούνται τις οδυνηρές εμπειρίες τους όταν θέλησαν να υποβάλουν καταγγελία για σεξουαλική βία στην αστυνομία. Στον ιστότοπο που δημιουργήθηκε για την περίσταση, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες από 400 ανώνυμες μαρτυρίες από τη Μασσαλία, το Μπερζεράκ ή το Παρίσι.

Οι αστυνομικοί υποτίθεται ότι προστατεύουν τα θύματα σεξουαλικής, σωματικής ή ψυχολογικής βίας, αλλά αντ’ αυτού τα υποβάλλουν και σε δεύτερη τιμωρία, καθώς δεν τα παίρνουν στα σοβαρά ή ακόμα χειρότερα τα ταπεινώνουν. Οι ερωτήσεις των αστυνομικών είναι στερεοτυπικές μιας φαλλοκρατικής οπτικής που αποδίδει την ευθύνη στο θύμα. «Τι φορούσες εκείνη τη μέρα;» είναι συνήθως η πρώτη ερώτηση. Ακολουθεί η… συμβουλή: «Μην μπερδεύετε τη λύπη το επόμενο πρωί με έναν βιασμό, δεσποινίς»! Αντίστοιχη εν πολλοίς είναι και η συμπεριφορά των Ελλήνων αστυνομικών. Θυμίζουμε τη στάση του αστυνομικού τμήματος της Ρόδου στην πρώτη καταγγελία της μετέπειτα δολοφονηθείσας Ελένης Τοπαλούδη.

Ένα ανάλογο hashtag με το #DoublePeine που θα φιλοξενεί μαρτυρίες γυναικών για την συμπεριφορά των αστυνομικών όταν καταγγέλουν βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία, θα πρέπει να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα. Μπορεί να ονομάζεται #ΔιπληΤιμωρια

Πληροφορίες από Süddeutsche Zeitung

Πηγή: http://artinews.gr/%CE%B7-