Βιβλίο: Γιαγιά, πες μας ποια είσαι: Στοιχεία και μαρτυρίες

Συγγραφέας: Αναστασία Χουντουμάδη
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Ξεκινώντας από την παρουσίαση του προσωπικού σημείου εκκίνησης και θεώρησής της, η συγγραφέας παρουσιάζει κάποια δημογραφικά χαρακτηριστικά και τάσεις, και στέκεται ιδιαίτερα στις κοινωνικές αναπαραστάσεις της γιαγιάς στη σημερινή Ελλάδα μέσα από τον λόγο και την εικόνα.

Συνεχίζει με μια συζήτηση για την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά του ρόλου της γιαγιάς πριν παρουσιάσει κάποιες θεωρητικές προσεγγίσεις της σχέσης γυναικών ως κόρες, μητέρες, γιαγιάδες. Το τελευταίο μέρος του βιβλίου δίνει το λόγο στις ίδιες τις γυναίκες που μιλούν με διαφορετικές φωνές, δηλ., ως εγγονές, ως μητέρες και ως γιαγιάδες με ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές γυναικών.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα «Ένας από τους σημαντικότερους στόχους του βιβλίου ήταν να δοθεί η ευκαιρία στις γιαγιάδες να στοχαστούν και να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους ως πομποί και αποδέκτες της μητρικής λειτουργίας, στις διαφορετικές της φάσεις, με έμφαση στη γιαγιότητα…»

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Πρώτη φωτογραφία: μια γιαγιά κρατά με αγάπη και φιλά το εγγόνι της. Δεύτερη φωτογραφία: Το εξώφυλλο του βιβλίου, με 3 μητέρες και γιαγιάδες που κρατούν παιδιά διαφορετικών ηλικιών.