Η Διεθνής Ομοσπονδία Handball επιτρέπει στις γυναίκες να φορούν σορτς και φανελάκια

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Είχε προηγηθεί διεθνής κατακραυγή όταν η γυναικεία ομάδα της Νορβηγίας έλαβε πρόστιμο επειδή φορούσε σορτς αντί για μπικίνι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Χάντμπολ απαντάει τώρα στις κατηγορίες για σεξισμό αλλάζοντας κανόνες σχετικά με τις γυναικείες στολές, επιτρέποντας τα σορτς και τα φανελάκια αντί για μπικίνι και crop tops. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ έγινε πρωτοσέλιδο για την επιβολή προστίμου 1.500 ευρώ στη γυναικεία ομάδα της Νορβηγίας επειδή φορούσε σορτς όπως οι αντίστοιχοι άνδρες κατά τη διάρκεια του τουρνουά Euro 21 στη Βουλγαρία. Τότε  περιέγραψε τα σορτς ως «ακατάλληλα ρούχα». Τον Ιούλιο, η αμερικανίδα ποπ σταρ Pink δήλωσε την υποστήριξή της στη Νορβηγική ομάδα  στο Twitter ενώ πρότεινε να πληρώσει η ίδια τα πρόστιμα. Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της χώρας, Abid Raja, χαρακτήρισε την απόφαση ως «εντελώς γελοία» και οι αθλητικές ενώσεις γυναικών σε όλη την Ευρώπη ζήτησαν επίσης την παραίτηση των προέδρων τόσο της IHF όσο και της EHF. Τον περασμένο μήνα, οι υπουργοί αθλητισμού από πέντε ευρωπαϊκές χώρες –Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ισλανδία και Φινλανδία– έγραψαν κοινή επιστολή καλώντας τους να επικαιροποιήσουν τους αρχαίους κανονισμούς «προκειμένου να ενθαρρύνουν όλους τους αθλητές ανεξάρτητα από το φύλο ή το υπόβαθρό τους να παραμείνουν στον αθλητισμό».

Οι κανόνες άλλαξαν κάποια στιγμή τον περασμένο μήνα, αθόρυβα. Ίσως να βοήθησε και η εκστρατεία της Αυστραλιανής ακτιβίστριας Talitha Stone με έδρα τη Νορβηγία, της οποίας η αίτηση – υποστηριζόμενη από την οργάνωση για την ισότητα των φύλων Collective Shout – συγκέντρωσε 61.000 υπογραφές. «Ελπίζω ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους του σεξισμού των γυναικών και των κοριτσιών στον αθλητισμό», δήλωσε. «Και ότι στο μέλλον όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια θα είναι ελεύθερες να συμμετέχουν στον αθλητισμό χωρίς να φοβούνται δυσλειτουργίες της γκαρνταρόμπας και την σεξουαλική παρενόχληση». Οι αθλήτριες έχουν μιλήσει πολλές φορές για τα διπλά σταθμά: Οι γυναίκες πρέπει να φορούν πιο αποκαλυπτικά ρούχα σε πολλά αθλήματα, στον στίβο, το μπιτς βόλεϊ, το τένις. Για παράδειγμα το 2011, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάντμιντον αποφάσισε ότι οι γυναίκες πρέπει να φορούν φούστες ή φορέματα προκειμένου να αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον για το γυναικείο Μπάντμιντον…

[Πηγή: www.doctv.gr]