Μια Ελληνίδα αλπινίστρια ξεκινά για την Ανταρκτική με στόχο την ευαισθητοποίηση για την κλιματική κρίση

Αλιεύει η Κατερίνα Πράπα

Στην υψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής θα επιχειρήσει να ανέβει η Βανέσα Αρχοντίδου, πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, μεταφέροντας το μήνυμα ότι θα πρέπει να δράσουμε άμεσα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κείμενο: ελc team

Στην υψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής (4892μ) θα επιχειρήσει να ανέβει η Βανέσα Αρχοντίδου, πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα (EU Climate Pact), μεταφέροντας το μήνυμα ότι θα πρέπει να δράσουμε άμεσα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Βανέσα Αρχοντίδου, μητέρα 2 παιδιών, έχει ανέβει στις 6 από τις 7 υψηλότερες κορυφές των Ηπείρων του κόσμου και είναι μέλος της πρώτης ελληνικής γυναικείας ομάδας που ανέβηκε το Μάιο του 2019 το Έβερεστ.

Το 2020 ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό AWomanCanBe.org που φιλοδοξεί να «ταράξει» τα στερεότυπα και τις παγιωμένες αντιλήψεις για τους ρόλους των γυναικών και ταυτόχρονα να προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης για τα περιβαλλοντικά θέματα του πλανήτη.

«Παροτρύνουμε τις γυναίκες να δράσουν ως ηγέτες και ως φορείς της αλλαγής, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες όπου υπάρχει δυναμική συμμετοχή γυναικών και οι οποίες προσανατολίζονται στην υλοποίηση των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι και η αποστολή στην Ανταρκτική», δήλωσε η Βανέσα Αρχοντίδου.

«Στο πλευρό μας έχουμε την υποστήριξη σημαντικών γυναικείων οργανισμών όπως το iforU, τη Mexoxo, το θεσμό των Greek International Women Awards (GIWA) και πολλών άλλων που στοχεύουν στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των γυναικών.»

Η πρόεδρος του iforU Δανάη Μπεζαντάκου προσέθεσε: «Ηγεσία, σημαίνει ομαδικότητα, αλληλοϋποστήριξη και συμμετοχή. Το iforU, ως οργανισμός ενδυνάμωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσω του networking δεν θα μπορούσε να μην υποστηρίξει τη συγκεκριμένη ενέργεια. Κάθε βήμα της Βανέσας προς την κορυφή της Ανταρκτικής, αντικατοπτρίζει, κάθε μία γυναίκα, μητέρα, σύζυγο, επιχειρηματία, φίλη, που προσπαθεί να κατακτήσει τη δική της κορυφή.»

Παρόλο που ως στέλεχος Μάρκετινγκ και παιδί της πόλης η Βανέσα Αρχοντίδου έκανε για χρόνια καθιστική ζωή, η αγάπη για τη φύση και τα βουνά την οδήγησε στο κυνήγι του παγκόσμιου ορειβατικού στόχου των 7 Summits (ανάβαση στις υψηλότερες κορυφές των Ηπείρων του κόσμου).

 

«Βρέθηκα στα πιο δυσπρόσιτα μέρη του πλανήτη, σε περιοχές που λίγα ανθρώπινα πόδια έχουν φτάσει…όμως το footprint, το αποτύπωμα του ανθρώπου στη φύση ήταν παντού και είδα με τα μάτια μου ότι έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Οι παγετώνες λιώνουν με γοργούς ρυθμούς, οι καιρικές συνθήκες είναι πλέον απρόβλεπτες και η ρύπανση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχει φτάσει ακόμη και στις πιο παρθένες περιοχές» τόνισε η ίδια.

Με πάθος και όρεξη να συμβάλει στη δράση για την προστασία του κλίματος, τον Μάρτιο του 2021 ανάλαβε καθήκοντα EU Climate Pact Ambassador.

«Οι EU Climate Pact Ambassadors ενημερώνουν, εμπνέουν, οργανώνουν και υποστηρίζουν δράσεις για το Κλίμα στις χώρες, στις πόλεις ακόμα και στις γειτονιές τους. Είναι ένας νέος θεσμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που φιλοδοξεί να ενώσει ανθρώπους, κοινότητες και οργανισμούς με στόχο την ανάληψη δράσης από τον κάθε ένα από εμάς για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Στηρίζουμε την αποστολή στην Ανταρκτική, γιατί μας μεταφέρει κυριολεκτικά στην ήπειρο που ρυθμίζει το κλίμα ολόκληρου του πλανήτη, καταγράφει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και μας εμπνέει να αναλάβουμε δράση» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Μέλος του ΔΣ της Οργάνωσης Γη και Συντονιστής του ΕU Climate Pact στην Ελλάδα.

Η αποστολή, που θα ολοκληρωθεί με την διάσχιση με σκι των τελευταίων 111 χιλιομέτρων μέχρι τον Νότιο Πόλο, θα ξεκινήσει στις 2 Δεκεμβρίου 2021. Η προσπάθεια θα είναι μέρος του ντοκιμαντέρ που σκηνοθετεί ο Ανδρέας Σιαδήμας.

Σχετικά με τo project ”Women For Nature: The Antarctica Expedition”

To Women for Nature είναι μια πρωτοβουλία του οργανισμού A Woman Can Be για τη φύση και το περιβάλλον με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε οι γυναίκες να συμμετέχουν ισότιμα στη λήψη αποφάσεων, αλλά και να προΐστανται σε ενέργειες που στόχο έχουν την αειφορία του φυσικού περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση, περιβαλλοντικών προβλημάτων και
απειλών, όπως η κλιματική αλλαγή.

Βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας Women For Nature είναι:

  • H ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά θέματα και για την Κλιματική αλλαγή
  • H εκπαίδευση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και για τους τρόπους που μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίλυση τους
  • Η ανάδειξη ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής και η ενθάρρυνση της αγάπης για τη φύση
  • Η σύνδεση με ανθρώπους και οργανισμούς στην Ελλάδα και τον κόσμο, με σκοπό την αειφορία και τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος

Στόχος του project ”Women For Nature: The Antarctica Expedition” είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των νέων γενιών για τις αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον και στον πλανήτη μας.

Μπορεί ο όρος «κλιματική αλλαγή» να είναι γνωστός σε όλους, όμως καταλαβαίνουμε πραγματικά τι σημαίνει αυτό στην πράξη και πως επηρεάζει ή πρόκειται να επηρεάσει τη δική μας ζωή; Η Ανταρκτική αποτελεί ένα γλαφυρό παράδειγμα των αλλαγών που συμβαίνουν ήδη γύρω μας, γι’ αυτό και επιλέχθηκε ως εφαλτήριο του σκοπού.

Women for Nature Climbing for Climate: Μια αποστολή γυναικείας ενδυνάμωσης για την εξερεύνηση και την προστασία του πιο ευαίσθητου οικοσυστήματος του πλανήτη μας. Για τη χρηματοδότηση του project έχει δημιουργηθεί λογαριασμός crowdfunding στην πλατφόρμα GoFundMe: https://gofund.me/df486fe5.

Πηγή: https://www.elculture.gr/blog/article/mia-ellinida-alpinistria-xekina-gia-tin-antarktiki-me-stocho-tin-evaisthitopoiisi-gia-tin-klimatiki-krisi/?