ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΒΛΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Ενόψει της σημερινής κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για ένα νομοσχέδιο που περιορίζει σοβαρά την πρόσβαση στην άμβλωση στη Σλοβακία, ο Rado Sloboda, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Σλοβακίας δήλωσε:

Η επιβολή αδικαιολόγητων και επιβλαβών εμποδίων στην άμβλωση θέτει σε κίνδυνο την υγεία, ακόμη και τη ζωή των γυναικών, των κοριτσιών και των εγκύων και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

«Περιορίζοντας το δικαίωμα ενός ατόμου να λαμβάνει αποφάσεις για το τι συμβαίνει στο σώμα του/της, η Σλοβακία στέκεται ενάντια στο κύμα των αλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 50 χώρες, οι οποίες αλλάζουν τους νόμους τους τα τελευταία 25 χρόνια για να επιτρέψουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην άμβλωση».

«Σε αυτή την τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το κοινοβούλιο προσπάθησε να περάσει ένα δρακόντειο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις, καλούμε τους βουλευτές και τις βουλεύτριες να απορρίψουν ξανά τον προτεινόμενο νόμο στο σύνολό του και να απόσχουν από περαιτέρω επικίνδυνες και μεροληπτικές προσπάθειες περιορισμού των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων στη Σλοβακία».

Ιστορικό

Το αρχικό νομοσχέδιο επιχειρεί να παρατείνει την ήδη προβληματική υποχρεωτική περίοδο αναμονής από 48 σε 96 ώρες πριν μια γυναίκα μπορεί να έχει πρόσβαση σε άμβλωση κατόπιν αιτήματος, εκτός εάν η υγεία ή η ζωή της διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Αναγκάζει επίσης τους ανθρώπους να αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους χρειάζονται άμβλωση.

Το νομοσχέδιο επιδιώκει επίσης να περιορίσει τις ζωτικής σημασίας και τεκμηριωμένες πληροφορίες που μπορούν να παρέχουν δημόσια οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα σχετικά με τις υπηρεσίες ασφαλούς άμβλωσης και σχετικά με το πού υπάρχει πρόσβαση σε νόμιμες αμβλώσεις, απαγορεύοντας τη λεγόμενη «διαφήμιση» για τις αμβλώσεις.

Περισσότερες από 100 οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, κάλεσαν τα μέλη του κοινοβουλίου στη Σλοβακία να απορρίψουν το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της πρόσβασης στην άμβλωση.

Η βουλή θα ψηφίσει σήμερα τις προτεινόμενες τροπολογίες και θα προχωρήσει αργότερα στην ψήφιση του συνόλου του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι υπηρεσίες αμβλώσεων είναι νόμιμες μέχρι το τέλος της 12ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης ή μέχρι το τέλος της 24ης εβδομάδας εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας. Ωστόσο, τα άτομα που αναζητούν άμβλωση αντιμετωπίζουν πολλαπλά επιβλαβή εμπόδια στην πρόσβαση στις υπηρεσίες που χρειάζονται και δικαιούνται στη Σλοβακία, και το νομοσχέδιο αναμένεται να προσθέσει περαιτέρω.

Πηγή: https://www.amnesty.gr/news/articles/article/24705/slovakia-i-apopeira-anaklisis-tis-prosvasis-stin-amvlosi-prepei-na?fbclid=IwAR11_GfK2-gN5zAnSM6tvSnzGHY9X4IAWD3z_tPls8uF82V1J5qIajEoSCQ