Με νέο νομοσχέδιο στοχεύει η Φινλανδία τη γεφύρωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας σε μια κίνηση γεφύρωσης του έμφυλου μισθολογικού χάσματος, σχεδιάζει έναν νέο νόμο που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να ελέγχουν τις απολαβές των συναδέλφων τους, σε περίπτωση που υποψιάζονται ότι γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους.

Με προοδευτικό νομοσχέδιο διαφάνειας η Φινλανδία ανοίγει τον δρόμο για ίσες απολαβές γυναικών και ανδρών, που κάνουν την ίδια δουλειά. Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση πριν από τις εκλογές, τον Απρίλιο του 2023 και όπως ήταν αναμενόμενο έχει δημιουργήσει αντιδράσεις. Ωστόσο, η πεντακομματική συμμαχία της πρωθυπουργού, Σάνα Μάριν, επιμένει υποστηρίζοντας πως θα συμβάλλει στο να καταργηθούν οι μισθολογικές ανισότητες. «Αυτό που είναι κομβικό για το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι η εξάλειψη του αδικαιολόγητου μισθολογικού χάσματος. Οι ανισότητες τώρα θα αντιμετωπιστούν πιο αυστηρά», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Ισότητας, Τόμας Μπλόμκβιστ.

Το σχέδιο νόμου έχει δεχτεί επικρίσεις τόσο από τα συνδικάτα των εργαζομένων, που επιθυμούν ακόμη μεγαλύτερη μισθολογική διαφάνεια, όσο και από την μεγαλύτερη ένωση εργοδοτών. Η ένωση υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μεγαλύτερες συγκρούσεις στον εργασιακό χώρο και πως η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του εργοδότη αλλά και του μισθού του εργαζόμενου, πρέπει να είναι εθελοντική.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων και ο διαμεσολαβητής σε θέματα ισότητας Γιούκα Μαριανβάρα εκτιμούν ότι: «Για να γεφυρωθεί το χάσμα απαιτείται μια αλλαγή στη νοοτροπία και επομένως είναι απαραίτητο να αλλάξει ο νόμος για να αλλάξει η κουλτούρα», πρόσθεσε η Καταρίνα Μούρτο, διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Σωματείων Διευθυντικών και Διοικητικών Υπαλλήλων. «Καθιστώντας υποχρεωτική τη δημοσιοποίηση λεπτομερών πληροφοριών που αφορούν τους μισθούς θα προκληθεί μια γενικότερη περιέργεια και θα υπάρξει επιδείνωση του εργασιακού κλίματος», υποστηρίζει η ένωση εργοδοτών.

Οι γυναίκες στην Φινλανδία αμείβονταν κατά 17,2% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες το 2020, σύμφωνα με μια κατάταξη για την μισθολογική ισότητα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Πηγή: https://thepressproject.gr/me-neo-nomoschedio-stochevei-i-finlandia-ti-gefyrosi-tou-emfylou-misthologikou-chasmatos/?