Θα έπρεπε οι γυναίκες να δικαιούνται άδεια από τη δουλειά λόγω περιόδου;

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

13/11/2021

Παλιότερα σε άλλες εποχές οι γυναίκες δεν ήταν υποχρεωμένες να πηγαίνουν στη δουλειά κατά τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού τους κύκλου με σκοπό την προστασία της αναπαραγωγικής τους ικανότητας. Σήμερα, αυτό το μέτρο υιοθετείται αποσπασματικά από κάθε χώρα και εταιρεία. Αν και διευκολύνει τη ζωή των γυναικών που υποφέρουν από πόνους περιόδου και έχουν χαμηλή παραγωγικότητα ούτως ή άλλως εκείνες τις μέρες, ωστόσο, θεωρήθηκε ότι ένα τέτοιο μέτρο παγιώνει τους διαχωρισμούς και δεν προωθεί τον αγώνα για ισότητα των φύλων.

Έναν αιώνα μετά, το 2016, μια βρετανίδα προϊσταμένη στην εταιρεία Coexist, η Bex Baxter, εισηγήθηκε να προβλέπεται από την εταιρεία της η δυνατότητα για μια μέρα άδεια μετ’ αποδοχών το μήνα λόγω περιόδου, βλέποντας πόσο πολύ μπορεί να υπέφεραν οι συναδέλφισσές της και οι υπάλληλοί της κάποιες μέρες του μήνα.

Στην Ισπανία, και ιδιαίτερα στις καταλανικές περιοχές αυτή η πρακτική έχει υιοθετηθεί από τις εταιρείες εδώ και λίγα χρόνια. Αλλά στην Ιταλία, το 2016, μια πρόταση νόμου για την τριήμερη άδεια ανά μήνα λόγω έμμηνου ρύσης δεν εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή για να περάσει σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διαβούλευσης. Κάποιοι και κάποιες ανακουφίστηκαν με αυτό, γιατί η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα έκανε τους εργοδότες να αποφεύγουν να προσλαμβάνουν γυναίκες, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ιταλία, που έχει πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής γυναικών στο εργατικό της δυναμικό.

Κατά ανάλογο τρόπο, πολλές γυναίκες έχουν θεωρήσει ότι αυτό το μέτρο ενισχύει τους διαχωρισμούς και ευνοεί τη στιγματοποίηση ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει μια “υποτίθεμενη” γυναικεία αδυναμία που δυσχεραίνει την πιθανότητα για προαγωγή και επαγγελματική ανέλιξη. Στην πλειοψηφία των επικριτών αυτού του μέτρου, βρίσκονται γυναίκες που φοβήθηκαν ότι οι αγώνες τους για ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών είχαν αχρηστευτεί.

Το 2017 μια έρευνα από ολλανδικούς φορείς που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, υπογράμμισε ότι αρκετές γυναίκες έπρεπε να ξοδέψουν μέρες από την άδεια των διακοπών ή να πάρουν αναρρωτική (παρ΄όλο που η έμμηνος ρύση δεν είναι ασθένεια), λόγω των συνηθισμένων πόνων της περιόδου. Ενώ, καταγράφηκε και μειωμένη παραγωγικότητα στις γυναίκες εκείνες τις μέρες του μήνα.

Στην Ινδία, η εταιρεία διανομής φαγητών Zomato, από πέρσυ παρέχει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους της για 10 μέρες άδειας μετ’αποδοχών το χρόνο για λόγους περιόδου, ενώ στη Ningxia στην επαρχία της Βόρειας Κίνας δικαιούνται δύο μέρες το μήνα. Στην Αυστραλία όλο και περισσότερες επιχειρήσεις υιοθετούν αυτή τη δυνατότητα και κανονικοποιούν τις συζητήσεις γύρω από την αδιαθεσία των γυναικών εκείνες τις μέρες. Ωστόσο, στις ΗΠΑ, προς το παρόν οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις δε φαίνεται να ενδιαφέρονται από μια τέτοια προσθήκη μέτρων. Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους της εργασίας, το 2021, είναι πολύ λιγότερο πιθανό για τις γυναίκες, ειδικά για όσες έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, να κάνουν χρήση τέτοιου είδους άδειας.

Πηγή: https://thepressproject.gr/tha-eprepe-oi-gynaikes-na-dikaiountai-adeia-apo-ti-douleia-logo-periodou/?