Ευρωπαίες καταγγέλλουν τα μπαρ όπου τις νάρκωσαν

Αλιεύει η Σίσσυ Βώβου/ Γράφει η Χριστίνα Πάντζου

Μια διεθνής δικτύωση γυναικών που έπεσαν θύματα κακοποίησης και βιασμού αφού αναισθητοποιήθηκαν με ναρκωτικά στο ποτό τους καταγράφει και δημοσιοποιεί τα νυχτερινά κέντρα ώστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

«Δεν πρόλαβα να πιω το μισό ποτό μου και έπειτα… τίποτα… μόνο σκοτάδι».
«Μοιραστήκαμε ένα ποτό με τη φίλη μου και μισή ώρα αργότερα, λιποθυμήσαμε κι οι δυο. Η φίλη μου είχε ένα αυτοκινητικό ατύχημα και εμένα με βίασαν».
«Ξύπνησα ώρες αργότερα, ξαπλωμένη στο πάτωμα στον επάνω όροφο, με το παντελόνι και το εσώρουχό μου κατεβασμένο».

Δεκάδες ανάλογες μαρτυρίες έχουν δημοσιοποιηθεί στον λογαριασμό Instagram της εκστρατείας #BalanceTonBar (κατάγγειλε το μπαρ σου). Ενα νέο κίνημα που απλώνεται στην Ευρώπη και καταγγέλλει τη σεξουαλική βία σε μπαρ και άλλα νυχτερινά κέντρα, και ιδίως το φαινόμενο της χορήγησης ναρκωτικών σε γυναίκες με στόχο να τις κακοποιήσουν και να τις βιάσουν. Σε Βέλγιο και Γαλλία πρόκειται συνήθως για ναρκωτικά που ρίχνονται στα ποτά, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημάνει συναγερμός ότι γίνεται χρήση συρίγγων προκειμένου να ναρκώσουν τα ανυποψίαστα θύματά τους.

Ολα ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα στις Βρυξέλλες, όταν δεκάδες γυναίκες κατήγγειλαν πως αφού ήπιαν ένα ποτό, σαν να έχασαν την επαφή με το περιβάλλον. Στις καταγγελίες τους αναφέρουν τα ονόματα των νυχτερινών κέντρων, ιδίως δύο γνωστών μπαρ της συνοικίας Ιξέλ των Βρυξελλών, όπου σύμφωνα με τα θύματα μέλη του προσωπικού τις νάρκωσαν. Η Εισαγγελία της πόλης ξεκίνησε έρευνα.

«Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις ο κόσμος συνειδητοποίησε πόσο ανασφαλείς νιώθουν οι γυναίκες στον κόσμο της νύχτας», έλεγε στο France24 η Μαϊτέ Μεούζ, συνιδρύτρια του #BalanceTonBar, εξηγώντας πως συνήθως βάζουν στα ποτά τους GHB, μια ψυχοτρόπο ουσία που σε μικρές δόσεις μπορεί να προκαλέσει ευφορία, αλλά σε μεγαλύτερες λειτουργεί σαν αναισθητικό και χρησιμοποιείται ως «χάπι βιασμού».

Την περασμένη Παρασκευή εκατοντάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αλμπερτίν των Βρυξελλών έπειτα από έκκληση του κινήματος για μποϊκοτάζ σε μπαρ και ντίσκο, καταγγέλλοντας την αδιαφορία καταστηματαρχών και πολιτικών.

Η Ζιν Μπενασάν, συνδιοργανώτρια της συγκέντρωσης, εξηγούσε στη βελγική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF πως επέλεξαν το μποϊκοτάζ γιατί «ο μόνος τρόπος να καταλάβουν οι άνθρωποι της νύχτας είναι να δουν τη διαφορά στην τσέπη τους. Θέλουμε να τους φωνάξουμε: Αν οι γυναίκες δεν έρχονται στο μαγαζί σας, δεν θα υπάρχει κανείς σε αυτό. Κι αν δεν υπάρχει κανείς στα κέντρα σας, δεν θα έχετε άλλη επιλογή από το να τα κάνετε χώρους ασφαλείς».

Σε επιφυλακή και στη Γαλλία

Το κίνημα ξεπέρασε τα βελγικά σύνορα. Στη Γαλλία οργανώσεις και γυναικείες συλλογικότητες έχουν καλέσει σε επαγρύπνηση για τα φαινόμενα νάρκωσης και κακοποίησης γυναικών στα μπαρ. Παρίσι, Λιόν, Τουλούζη, Μασσαλία, δεκάδες πόλεις μετέχουν στο κίνημα καταγγελίας της βίας σε συγκεκριμένα νυχτερινά κέντρα.

Στο Στρασβούργο, η ένωση «Ru’elles Strasbourg», που μάχεται κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, έχει δεχτεί πολυάριθμες καταγγελίες για γυναίκες που ναρκώθηκαν σε μπαρ και ντίσκο της πόλης και ετοιμάζει έκθεση που θα καταθέσει στην Εισαγγελία. Αντίστοιχα, η συλλογικότητα «Nous Toutes 34» (Ολες Εμείς 34) προειδοποίησε για την αύξηση της χρήσης GHB στο Μονπελιέ συστήνοντας: «Προσέξτε τα ποτά σας στα νυχτερινά κέντρα».

Ανάλογες συμβουλές εξέδωσε και η Γενική Ενωση Φοιτητών του Μονπελιέ, ζητώντας από τα μέλη της να μην αφήνουν από τα μάτια τους τα ποτά τους, να είναι πάντα με άτομα που εμπιστεύονται, να ειδοποιούν αν νιώσουν άσχημα και να ενημερώνουν άμεσα τους υπεύθυνους του κέντρου.

Ακόμη πιο επικίνδυνη έκφανση έχει το φαινόμενο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τις τελευταίες εβδομάδες πολλές γυναίκες και κάποιοι άντρες κατήγγειλαν ότι τους χορήγησαν ναρκωτικά σε μπαρ, κάποιοι μάλιστα με ενέσεις.

Οι πρώτες καταγγελίες ήταν δύο φοιτητριών του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. Η 19χρονη Ζάρα Οουεν είπε πως μετά από μια νύχτα σε ένα κέντρο της πόλης έχασε τις αισθήσεις της, ξύπνησε χωρίς να θυμάται τι έγινε το βράδυ και με έντονο πόνο στο πόδι όπου είχε σημάδι από σύριγγα. Και η συνομήλική της Σάρα Μπουκλ αφού ήπιε ένα ποτό σε άλλο μπαρ ξύπνησε στο νοσοκομείο με «μόνο ένα μαύρο κενό στο μυαλό μου». Οι γιατροί τής είπαν πως την είχαν ναρκώσει και έφερε μελανιά και ένα σημάδι από σύριγγα στον καρπό της.

Η αστυνομία του Νότιγχαμ συνέλαβε δύο άντρες 18 και 19 ετών, ενώ διερευνά ακόμη 15 καταγγελίες οι οποίες έγιναν μέσα σε έναν μήνα, από γυναίκες αλλά και από άντρες, που λένε ότι τις νάρκωσαν τρυπώντας τες με κάτι αιχμηρό.

Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, σε λιγότερο από δύο μήνες έχει λάβει 198 αναφορές για περιστατικά με ποτά που περιείχαν ναρκωτικά και 56 καταγγελίες για χρήση συρίγγων για τη χορήγησή τους στα θύματα.

Φοιτητικές και γυναικείες συλλογικότητες οργάνωσαν την εκστρατεία Girls Night In, καλώντας σε μποϊκοτάζ νυχτερινών κέντρων σε 45 πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, γιατί, όπως δήλωνε η 21χρονη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Μίλι Σίφορντ, μιλώντας στην Guardian, «φτάσαμε στο σημείο να ξέρουμε όλες κάποια που νάρκωσαν. Θέλουμε να απολαύσουμε μια νυχτερινή έξοδο και ξέρουμε πως υπάρχουν πράγματα που μπορεί να γίνουν για να αποτραπεί (αυτό το φαινόμενο)».

Τι διεκδικούν

Με την εκστρατεία ζητούν έρευνες στην είσοδο των κέντρων, ειδικά σκέπαστρα στα ποτήρια, κατάρτιση του προσωπικού, ενώ μια ξεχωριστή έκκληση με τίτλο «Υποχρεώστε νομικά τα νάιτ κλαμπ να ελέγχουν σχολαστικά τους πελάτες κατά την είσοδό τους», που ώς χθες είχε συγκεντρώσει 173.000 υπογραφές, έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Γιατί είναι καιρός αυτά τα κέντρα να μην κλείνουν τα μάτια σε όσα συμβαίνουν… Μια γυναίκα δεν θα έπρεπε ποτέ να αναγκάζεται να επιλέγει αν μπορεί να πάει σε μπαρ ή πώς θα είναι ντυμένη». Αυτό ακριβώς και την τιμωρία των δραστών και των συνενόχων τους διεκδικεί το κίνημα #BalanceTonBar.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/themata/gynaikes-toy-kosmoy/319649_eyropaies-kataggelloyn-ta-mpar-opoy-tis-narkosan