Ρατσισμός: Ποιες θα γεννάνε και ποιες όχι

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Με αφορμή το θάνατο της μικρής Όλγας, συζητείται αυτές τις ημέρες ο ρατσισμός εναντίον των τσιγγάνων, και μακάρι να συνεχίσει αυτή η συζήτηση και να μην προσπεραστεί το “περιστατικο”, η αδιαφορία των περαστικών υπαλλήλων, όπως προσπεράστηκε το βαριά τραυματισμένο σώμα της και δεν του δόθηκε βοήθεια. Βέβαια, αυτός ο ρατσισμός κρατεί εδώ και δεκαετίες, τόσο με τις διώξεις τους κατά την περίοδο του φασισμού, όσο και με τις αναγκαστικές στειρώσεις των γυναικών. Και βέβαια είναι και γυναίκες από άλλες ανεπιθύμητες κοινωνικές ομάδες.

Ήρθε αυτές τις ημέρες στην επικαιρότητα το θέμα των αναγκαστικών στειρώσεων αθιγγανίδων, συγεκριμένα στη Σλοβακία, που γίνονται για πολλές δεκαετίες, και μας δείχνει για μια ακόμα φορά πόσο είναι μια ιστορικά κατοχυρωμένη πρακτική, που απλώνεται σε όλη τη σύγχρονη ιστορία σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου. Στόχος να μην πολλαπλασιάζονται αυτά τα “ενοχλητικά” κοινωνικά κομμάτια. Δεν ξεχνάμε ότι στο Περού γίνεται επίσης δίκη του δικτάτορα Φουχιμόρι για την πρακτική αυτή εναντίον των αυτοχθόνων, μεταξύ άλλων βέβαια, στον Καναδά έχει ανακινηθεί το θέμα των αναγκαστικών στειρώσεων των αυτοχθόνων γυναικών, οι κυβερνήσεις έχουν ζητήσει συγνώμη και τώρα αναμένεται η καταβολή αποζημιώσεων, ακόμα και στη δημοκρατική Σουηδία, το φαινόμενο εξελισσόταν για δεκάδες χρόνια. Να προσθέσουμε επίσης ότι στειρώσεις γίνονταν και σε άτομα με αναπηρία οπότε και σε άνδρες. Και να καταλήξουμε ότι κι εδώ έχουμε το ρατσισμό μαζί με την πατριαρχία, όπου επιλέγεται να στειρωθούν οι γυναίκες της ανεπιθύμητης “ράτσας”, και όχι οι άνδρες, πράγμα απόλυτα εφικτό ιατρικά.

Οι τρεις φωτογραφίες είναι από εκδηλώσει διαμαρτυρίας μπροστά από το δικαστήριο στο Περού, στη δίκη που είναι σε εξέλιξη

Ακολουθεί δημοσίευμα για το θέμα της Σλοβακίας: https://www.marieclaire.gr/art-lifestyle/body-mind/newsroom/h-slovakia-exanagkase-chiliades-ginekes-roma-se-stirosis-i-kivernisi-zitise-singnomi/

H Σλοβακία εξανάγκασε χιλιάδες γυναίκες Ρομά σε στειρώσεις – Η κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη

Στειρώνονταν παρά τη θέλησή τους για δεκαετίες.
Μια συγκλονιστική είδηση παρουσίασε το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Σλοβακίας TASR: Η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τους Ρομά επειδή εξανάγκασε χιλιάδες γυναίκες του πληθυσμού να στειρωθούν.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος των Ρομά στην κυβέρνηση, Andrea Buckova, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη πρακτική ξεκίνησε το 1966, από το κομμουνιστικό καθεστώς, αλλά συνεχίστηκε σε έναν βαθμό έως και το 1991, παρόλο που στο μεταξύ η χώρα είχε λάβει μέτρα για την προστασία του πληθυσμού τους. Έπρεπε όμως να φτάσει το 2004 για να ψηφιστούν νόμοι που εξασφάλιζαν ότι μια γυναίκα μπορούσε να καταφύγει στη στείρωση μόνο συναινετικά.

«Ένα πρώτο, σημαντικό βήμα» χαρακτήρισε τη «συγγνώμη» της κυβέρνησης της Σλοβακίας η επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Dunja Mijatovic σε νέα ανάρτησή της στο Twitter. Όπως πρόσθεσε η ίδια: «Τώρα ανυπομονώ να δω να αναπτύσσεται άμεσα ένας προσβάσιμος και αποτελεσματικός μηχανισμός αποζημίωσης των θυμάτων που εξαναγκάστηκαν σε στείρωση».

Οι Ρομά στη Σλοβακία αποτελούν το ένα πέμπτο του γενικού πληθυσμού, ωστόσο ανέκαθεν ζούσαν στο περιθώριο, σε υποδομές από τις οποίες έλειπαν βασικά αγαθά όπως ο ηλεκτρισμός, η θέρμανση και το τρεχούμενο νερό. Οι γυναίκες, ειδικότερα, δεν βιώνουν μόνο τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον ρατσισμό, αλλά συχνά πέφτουν και θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσής τους έφερε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο Πάπας Φραγκίσκος, όταν επισκέφτηκε συγκρότημα κατοικιών της σλοβακικής πόλης Kosice, όπου ζουν Ρομά.
Δείτε ένα ρεπορτάζ στα αγγλικά,  για τους Ρομά τη Σλοβακία:

Παρουσίαση φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Πρώτη φωτό: μια γυναίκα μαγειρεύει μέσα σ’ ένα φτωχόσπιτο και δύο παιδιά είναι ξαπλωμένα σ’ ένα κρεβάτι. Οι άλλες τρεις φωτογραφίες είναι από διαδηλώσεις στο Περού έξω από το χώρο του δικαστηρίου, όπου βλέπουμε γυναίκες ντυμένες στα κόκκινα όρθιες στις δύο, ξαπλωμένες στην άλλη με την αστυνομία να τις εμποδίζει να προχωρήσουν. Όλες αυτές οι γυναίκες έχουν κρεμασμένο μπροστά στο σώμα τους, στο σημείο του αιδοίου, ένα μαύρο υποθετικό αιδοίο με ζωγραφισμένες τις σάλπιγγες και έναν αριθμό που προφανώς είναι ο αριθμός που είχαν κάποιες από τις στειρωμένες γυναίκες.