Η γυναικοκτονία στην τέχνη της κεραμικής

Παρουσιάζει η Βέρα Σιατερλή

Έγιναν την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 «εν κλειστώ» μεταξύ παραγόντων και βραβευμένων λόγω μέτρων, τα εγκαίνια της 59ης Πανελλήνιας Έκθεσης Καλλιτεχνικής Κεραμικής στο Μαρούσι.

Στην έκθεση παρουσιάζονται καθιερωμένες/οι και ανερχόμενες/οι κεραμίστριες/ες που με πολύ αγάπη και τεχνική αρτιότητα εκφράζουν την έμπνευσή τους. Στην αίθουσα Αλέξανδρος Γαρδέλης στις εγκαταστάσεις τις ΠΕΚΑ εκτίθενται επίσης και τα βραβευμένα έργα της περσινής  έκθεσης.

Αφίσα της έκθεσης με φωτογραφία του  Ά Βραβείου (Ι. Κοσμά) 80x58x50cm

Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στις 50 συμμετοχές οι 42 είναι γυναίκες οι οποίες σαρώνουν και τις διακρίσεις. Το πρώτο βραβείο της έκθεσης αποδόθηκε στην Ιωσηφίνα Κοσμά, με τίτλο Ροή Η  Νάνσυ Λειβαθινού  το 2ο βραβείο με τίτλο Δεσμά. Το 3ο βραβείο με τίτλο «Άλληλα…επίπεδα» πήρε η Δήμητρα Κόλλια. Στους έξι  επαίνους οι πέντε πήγαν επίσης σε γυναίκες: Μώρου Κωνσταντίνα «Γυναικοκτονία», Χριστοδούλου Γαβριέλλα, «Διαμπερές», Κοροπούλη Χαρούλα «Η Αρχή», Γεροφωκά Βίκυ «tender ties», Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος «Κύκλοι Ανέλιξης», Χρυσομαλλίδου Χριστίνα «αναμνήσεις».

Το έργο της Κ. Μώρου «Γυναικοκτονία»

Την προσοχή του ΜΩΒ τραβάει ένας από τους επαίνους λόγω της ευαισθησίας και το επίκαιρο θέμα του. Είναι το έργο της Κωνσταντίνας Μώρου «Η Γυναικοκτονία». Πρόκειται για έναν επιτοίχιο είναι πίνακα 80×56 με 24 μικρά κεραμικά ανάγλυφα πρόσωπα γυναικών από πορσελάνη όπου διακρίνονται όλες οι φυλές της γης. Τα πορτραίτα συνδέονται στον κίνδυνο με αίμα, καθώς ενώνονται με μια συμβολική κόκκινη κλωστή και τον χαρακτηριστικό τίτλο:

“Γυναικοκτονία ,

Γι’ αυτές που δεν είδαν

Γι’ αυτές που δεν μίλησαν

Γι’ αυτές που δεν εισακούστηκαν”

Η ίδια σχολιάζει το έργο της στην iefimerida.gr από όπου και ακολουθούν τα αποσπάσματα του άρθρου του ΜΑΝΩΛΗ ΝΤΑΛΟΥΚΑ:

[Τρεις γυναίκες, περνούσαμε επί οκτώ ώρες κόκκινες κλωστές που συνδέανε όλα τα πρόσωπα μεταξύ τους, και συνδέθηκα και εγώ! Είδα ότι ένας άντρας αρρωστημένος, με διεκδικούσε λες και ήμουν κτήμα του. Μέσα στο όνειρο ξύπνησαν μνήμες πώς είναι να προσπαθείς να πείσεις τον βασανιστή σου ότι τον αγαπάς ώστε να μην ξεσπάσει πάνω σου την οργή του, γιατί κάποιες στιγμές νιώθεις ότι η ακεραιότητα σου και η ζωή σου κρέμεται από μια κλωστή !!! Παρότι αυτές οι μνήμες είναι πολύ μακρινές και πλέον είμαι μαμά, πήγα να χωθώ στο κρεβάτι της κόρης μου να βρω παρηγοριά έως ότου ξημερώσει και γίνω πάλι όπως με αποκαλεί η κόρη μου “σούπερ μαμά»

Η Κωνσταντίνα Μώρου είναι γλύπτρια, κεραμίστρια και δημιουργός bjd εικαστικής κούκλας. Έχει συμμετάσχει και βραβευτεί, σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό]

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου

ώρες:10πμ-9μμ

Κηφισίας 207 Μαρούσι

Για τα άτομα με οπτική αναπηρία:

  • Ένα λευκό γυναικείο πορσελάνινο κεφαλάκι με κόκκινα νήματα να το συνδέουν λεπτομέρεια από το έργο «Γυναικοκτονία»
  • Αφίσα της έκθεσης με φωτογραφία του Ά Βραβείου (Ι. Κοσμά) 80x58x50cm περιελισσόμενη  ταινία φαρδιά 50 cm
  • Το έργο «Γυναικοκτονία» Λευκά ανάγλυφα γυναικεία πορσελάνινα κεφαλάκια με κόκκινα νήματα να τα συνδέουν μεταξύ τους κολλημένα σε ταμπλό με μαύρο χρώμα.