Απέλυσαν τυφλή εκπαιδευτικό από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών!

Aλιεύει η Κατερίνα Πράπα

Αλγεινές εντυπώσεις προκαλεί η απόλυση 27χρονης φιλολόγου από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, για να προσληφθεί βλέπουσα φιλόλογος.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, απέλυσαν ανάπηρη φιλόλογος που στα 27 της χρόνια, εκτός από πτυχίο Φιλοσοφικής και άριστη γνώση τριών ξένων γλωσσών, διανύει τις μεταπτυχιακές της σπουδές.

Πρόσφατα απολύθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών για να προσληφθεί στη θέση της βλέπουσα εκπαιδευτικός. Η 27χρονη τυφλή εκπαιδευτικός ήταν εργαζόμενη στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης που λειτουργεί ο φορέας στην Καλλιθέα, όμως το βιογραφικό της, όπως φαίνεται, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να ανανεώσει η Διοίκηση τη σύμβασή της.

Το πρωτοφανές, στην ιστορία του φορέα, γεγονός έφεραν στο φως οι εργαζόμενοι του ΚΕΑΤ, που σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι η απόλυση της τυφλής εκπαιδευτικού είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, κάνοντας λόγο για κλίμα γενικότερης «αυθαιρεσίας, αδιαφάνειας, εκφοβισμού και ημετεροκρατίας».

Όπως λέει στην «Εφ.Συν.» η αντιπρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων του ΚΕΑΤ, Δήμητρα Κυριαζοπούλου, με την αλλαγή της διοίκησης του φορέα τον Οκτώβριο του 2020 έχει πραγματοποιηθεί μία σειρά από απολύσεις εργαζομένων με χρόνια εμπειρία στην εκπαίδευση τυφλών ατόμων και ατόμων με αναπηρία όρασης. Η νέα διοικήτρια όχι μόνο προχώρησε σε απόλυση εκπαιδευτών με πρόσχημα τη μικρότερη προσέλευση μαθητών στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, αλλά στη θέση τους διόρισε άτομα με ελάχιστη εμπειρία και πλήρες ταυτόχρονο ωράριο σε άλλους φορείς.

«Η απόλυση της τυφλής εκπαιδευτικού είναι αποτέλεσμα των συνθηκών πλήρους αδιαφάνειας που επικράτησαν φέτος κατά τη διαδικασία των προσλήψεων, οι οποίες έγιναν “κεκλεισμένων των θυρών”, χωρίς συνεντεύξεις και με αυθαίρετα κριτήρια», υποστηρίζει η κ. Κυριαζοπούλου. Για πρώτη φορά στα χρονικά του φορέα, αξιολόγηση των υποψηφίων έγινε, όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, εν κρυπτώ: Με απλή αποστολή βιογραφικών μέσω μέιλ αλλά και χωρίς τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών του ΚΕΑΤ, μεταξύ των οποίων της διευθύντριας της ΑΜΚΕ στην οποία έχει υπαχθεί το ΚΔΑΠ, οι οποίοι έχουν συστήσει το ΚΕΑΤ μαζί με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών «Πρωτοπορία».

«Ο φορέας φέρει στο όνομά του την έννοια της “Αποκατάστασης” για να δίνει στους ανθρώπους με αναπηρία τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, και να εργαστούν. Οφείλει να ανταποκριθεί στην αποστολή του που είναι η ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία των ανθρώπων με οπτική αναπηρία», σημειώνει η κ. Κυριαζοπούλου.

Με Ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρου Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) διεκδικεί «την άμεση επαναπρόσληψη της τυφλής φιλολόγου με σύμβαση αορίστου χρόνου, καθώς και όλων των πρώην εργαζόμενων του ΚΔΑΠμεΑ που αποτελούν το ίδιο θύματα της αυθαιρεσίας της Διοίκησης και της πολιτικής που μας θέλει πρόσκαιρους και εξαρτημένους, για να μπορεί να μας χειραγωγεί».

Πηγή: www.rosa.gr