ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΟΥΣ!

Ανάρτηση της Όλγας Μαλέα

Ο ψυχίατρος Γιαννης Ζέρβας θέτει τεκμηριωμένα ένα εξαιρετικά σημαντικο θέμα: ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΟΥΣ!

Γιάννης Ζέρβας

Μήπως το νομικό μας σύστημα διευκολύνει τους γυναικοκτόνους;
Δεν θα αναφέρω ονόματα για ευνόητους λόγους, αλλά θα περιγράψω την δική μου εμπειρία. Μια συνεργάτις μου υπήρξε θύμα απόπειρας γυναικοκτονίας από τον άνδρα της το 2015. Εκείνη, μια γυναίκα υπεύθυνη, περήφανη, τίμια, ευσυνείδητη, που δούλευε τρείς δουλειές για να ζήσει τα δύο παιδιά τους και εκείνος τεμπέλης, γκρινιάρης , με θρασύδειλα νταηλίκια όποτε δεν του έδινε λεφτά για να τζογάρει. Κάποια στιγμή δεν άντεξε άλλο και του ζήτησε να χωρίσουν. Εκείνος την απείλησε ότι θα την σκοτώσει αν πάει με άλλον και έφυγε μεν από το σπίτι αλλά λίγες μέρες μετά την παραμόνεψε την ώρα που έφευγε για δουλειά με το αυτοκίνητο, την σταμάτησε λέγοντάς της ότι θέλει να της δώσει κάτι, μπήκε στο αυτοκίνητο και ουρλιάζοντας ‘πές μου ποιος είναι’, την χτύπησε επανειλημμένα με μια βαριοπούλα στο κεφάλι. Εκείνη έχασε τις αισθήσεις της, εκείνος την έσπρωξε στο πλαϊνό κάθισμα και πήρε το αμάξι για να πάει να την πετάξει κάπου.

Για καλή της τύχη εκείνη μισοσυνήλθε, τον έσπρωξε, εκείνος έριξε το αμάξι σε κάτι κολωνάκια στον δρόμο και ένας αυτόπτης μάρτυρας, σε ταξί, κάλεσε την αστυνομία. Εκείνος συνελήφθη, εκείνη μπήκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εγκεφαλικές αιμορραγίες αλλά ευτυχώς την γλύτωσε.

Την εξέτασα ο ίδιος στο ιατρείο ψυχικής υγείας γυναικών, που διευθύνω στο Αιγινήτειο νοσοκομείο, μετά το εξιτήριό της και ναι μεν δεν είχαν μείνει εγκεφαλικές διαταραχές αλλά υπήρχε ένα γενναίο ψυχικό μετατραυματικό σύνδρομο, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς. Μετά από ένα διάστημα επανήλθε στη δουλειά και συνεχίζει με την ίδια ευσυνειδησία μέχρι σήμερα.

Ο δικηγόρος της μου ζήτησε να πάω ως μάρτυρας στο δικαστήριο και λόγω της ψυχιατρικής μου ιδιότητας αλλά και επειδή ήξερα την ίδια και τον χαρακτήρα της. Φυσικά συμφώνησα και φυσικά δωρεάν.

Αλλά ποιο δικαστήριο; Από το 2015 μέχρι προχθές το δικαστήριο συνεχώς αναβαλλόταν για το επόμενο εξάμηνο σχεδόν κάθε φορά ( για έξι χρόνια τώρα!!!) από την νομική πλευρά του κατηγορούμενου με διάφορες νομικίστικες δικαιολογίες, κάθε φορά.

Όλοι οι μάρτυρες έρχονταν και μάλιστα ο αδελφός του θύματος ερχόταν από το εξωτερικό κάθε φορά με δικά του έξοδα, αλλά το δικαστήριο δεν γινόταν. Ο κύριος αυτόπτης μάρτυρας την προτελευταία φορά δεν ήρθε και πήρε πρόστιμο, παρά το ότι το δικαστήριο δεν έγινε. Κανείς δεν έψαξε γιατί δεν εμφανίστηκε, αφού είχε έρθει τις άλλες φορές. Βέβαια, ήταν τόσα χρόνια μετά και ο ίδιος είχε πει ότι όταν έπαιρνε σύνταξη θα πήγαινε να ζήσει με τις κόρες του στο εξωτερικό.

Ο συνήγορος του θύματος, την τελευταία φορά που δεν ήρθε ο συνήγορος του κατηγορούμενου (γιατί υποτίθεται είχε άλλη δίκη) και ζητήθηκε από την βοηθό του αναβολή της δίκης, δεν το δέχτηκε και ορίστηκε δικηγόρος για τον κατηγορούμενο από το δικαστήριο. Η δίκη αναβλήθηκε για μια εβδομάδα μετά και είμασταν όλοι σίγουροι ότι θα πάμε και επιτέλους θα γίνει η δίκη, να τελειώνει η αδιαφορία για το συμβάν και το θύμα, να υπάρξει κάποιο κλείσιμο στην όλη ιστορία. Έξι χρόνια!!!

Πράγματι πήγε να ξεκινήσει προχθές αλλά πάλι δεν ήρθε ο κύριος αυτόπτης μάρτυρας ( που δεν έχει εμφανιστεί από τον καιρό του lockdown- ποιος ξέρει, μπορεί να έχει πεθάνει ή να έχει μεταναστεύσει), ο μάρτυρας μεν πήρε τέσσερις μήνες φυλακή με αναστολή και πρόστιμο πάλι, (χωρίς κανείς να ξέρει τι έχει απογίνει αυτός ο άνθρωπος), άλλα ο κατηγορούμενος ξαναπήγε σπίτι του με μόνη απαγόρευση να μην φύγει από τη χώρα. Και η δίκη αναβλήθηκε για τον Ιούνιο του 2022! Η συνεργάτις μου ήρθε στη δουλειά, ηθικά τσακισμένη, με σφιγμένο στομάχι (πλην, με απόλυτη συνέπεια έκανε όσα έπρεπε να κάνει στη δουλειά) και όταν την ρώτησα μήπως είναι καλύτερα να παραιτηθεί για να μην βασανίζεται ( άλλωστε μόνο τέσσερα χρόνια μάλλον θα πάρει ο δράστης), μου είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει, γιατί αν παραιτηθεί θα τα πληρώσει όλα τα έξοδα εκείνη. Περιμένει να γίνει η δίκη για να ξεμπλοκαριστεί πια εκείνη, έστω κι αν βγεί αθώος αυτός. Έλεγξα μήπως ο δικηγόρος της την τρέναρε για κέρδος, αλλά με διαβεβαίωσε ότι τον πλήρωσε στοιχειωδώς μόνο στην αρχή και όχι μετά.

Ως άνθρωπος λοιπόν, ασχέτως φύλου, ως Καθηγητής και Ειδικός Ψυχίατρος τους Πανεπιστημίου Αθηνών για την Ψυχική Υγεία των Γυναικών, ως Πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας για την Ψυχική υγεία της Γυναίκας, ρωτώ ( και αραδιαζω τους τίτλους μου μπας και κάνουν κάτι στη δικαιοσύνη, όχι για φιγούρα): ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ; ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, ΑΘΕΛΑ ΤΗΣ, ΤΙΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ;