ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ, ΤΙΣ/ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ, ΤΗΝ/ΤΟΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ, ΤΙΣ/ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΕΣ/ΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ/ ΓΡΑΦΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΑΦΙΣΑΣ ΜΑΣ.

Η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών διοργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στον Άγνωστο Στρατιώτη την Παρασκευή 17.12.2021 στην 6 το απόγευμα. Εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν μπροστά  στη Βουλή παρά το δριμύ ψύχος, προκειμένου να δηλώσουν την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων, ώστε να αντιμετωπιστεί η βία κατά των γυναικών με αποκορύφωμα τις γυναικοκτονίες. Μέσα στο κρύο, με κόκκινα πανιά, κεριά και μαύρα ρούχα  οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ  να πάψουν οι γυναικοκτονίες και η βία κατά των γυναικών και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ανάμεσά τους η συγκινητική παρουσία νέων ανδρών και γυναικών, αγοριών και κοριτσιών, που μας γεμίζει δύναμη.
Οι ηθοποιοί Λουκία Πιστιόλα και Λεωνίδας Κακούρης  ανάγνωσαν τα ονόματα των δολοφονημένων γυναικών και κοριτσιών και τις συνθήκες της δολοφονίας κάθε μιας. Παραβρέθηκαν επίσης βουλεύτριες και βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται πως η καμπάνια μας συνοδεύεται από βίντεο σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Χαριτάκη.

Παρούσες στην συγκέντρωση ήταν η μητέρα της Γαρυφαλλιάς, θύματος γυναικοκτονίας στη Φολέγανδρο φέτος το καλοκαίρι, όπως και η μητέρα της Ερατώς, θύματος γυναικοκτονίας στη Λέσβο το 2019. Επιστολή υποστήριξης έστειλαν οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, η οποία δολοφονήθηκε στην Ρόδο το 2018.

Η μητέρα της 26χρονης δολοφονημένης Γαρυφαλλιάς στη σύντομη παρέμβασή της  μπροστά στη Βουλή ζήτησε «τα ισόβια να είναι ισόβια και να αναγνωριστεί ο όρος γυναικοκτονία».

Κεντρικά συνθήματα της εκδήλωσης ήταν:

“Δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη”,
“Όχι άλλη Γαρυφαλλιά, όχι άλλοι νταήδες”,
“Χτυπάνε μια, απαντάμε όλες”.

Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή τους: το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, τη δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη, τις/τους ηθοποιούς και λοιπούς/ές καλλιτέχνες/ιδες που τόσο ένθερμα μας στήριξαν ανταποκρινόμενες/οι στο κάλεσμά μας, όλες/όλους τις/τους συμμετέχουσες/οντες για την παρουσία τους.

Δυστυχώς η καθημερινότητα μας επιβάλει να συνεχίσουμε και να είμαστε όλες όλοι μαζί. Η πολύτροπη ανταπόκριση δείχνει την ορθότητα της απόφασής μας αυτής.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται
Σύσκεψη των οργανώσεων τον Ιανουάριο 2022 για τη διεύρυνση της συμμετοχής στην Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών και την κατάρτιση  Σχεδίου Δράσης

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ
 
ΤΕΡΜΑ Η ΒΙΑ, ΤΕΡΜΑ Ο ΣΕΞΙΣΜΟΣ,
ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ
 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2021

Oι παρακάτω 18 γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες συμμετέχουν μέχρι σήμερα στη συγκρότηση της «Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών»:

Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας, Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία, Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης,  Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.), Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών, Εργαστήριο Σπουδών Φύλου, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ), ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων,   NIMERTIS ACTIONART ΝΠΙΔ, Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»
Ομάδα γυναικών του Συλλόγου  Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης Θρυαλλίδα, Ομάδα Γυναικείων Δικαιωμάτων Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά, Πρωτοβουλία Γυναικών Πειραιά , Σύλλογος εργαζομένων Γενικής
Γραμματείας Ισότητας των φύλων “Δώρα Κατσιβαρδάκου”, Φεμινιστική Συλλογικότητα ΘΕΟΔΩΡΑ, Οι μαμάδες Mother’s Wings Greece, ΧΕΝ Ελλάδος, ΔΙΟΤΙΜΑ – Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα.