Ερώτηση Σακοράφα στη Βουλή για σεξιστική ανάρτηση διπλωματικού υπαλλήλου

Παρουσίαση: Σίσσυ Βωβού

Δεύτερη ερώτηση της βουλεύτριας του ΜΕΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα της 29/12/2021 προς τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νικόλαο-Γεώργιο Δένδια με θέμα Διαδικασίες ως προς σεξιστικό απαράδεκτο σχόλιο στελέχους Υπ. Εξωτερικών. Το Μωβ έχει ξαναγράψει για το θέμα εδώ, ενώ μέλη του έχουν υποστηρίξει την καταγγέλλουσα και στις δικαστικές της ενέργειες με καταθέσεις ενώπιον ανακρίτριας.

Το κείμενο της ερώτησης:

Στις 29/6/2021, κατέθεσα Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (με αρ. πρωτ. 7646/644/29-6-2021) σε σχέση με δημόσιο σεξιστικό, χυδαίο και απαράδεκτο σχόλιο στελέχους του Διπλωματικού Σώματος, της 31/12/2020, με περιεχόμενο προσβλητικό για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, για το Ελληνικό κράτος και την εκπροσώπησή του, τόσο σε επίπεδο Κυβέρνησης όσο και σε αυτό της Διπλωματίας. [«οι δυτικοί εξακολουθούν να ξεχωρίζουν τον ερντογκαν από την Τουρκία. Μοιάζουν με τους καψουρεμένους κερατάδες που πάντα ελπίζουν να επιστρέψει αυτή που τους έφτυσε. Το χειρότερο όμως είναι ότι αν τυχόν γυρίσει θα σφάξουν το μόσχο το σιτευτό που μάλλον είμαστε εμείς….»]. Σχόλιο προφανώς εκτός των ορίων ευπρέπειας λόγου και πολιτικού πολιτισμού, που επιβάλλονται, και ηθικά και νομικά, σε όλα τα στελέχη της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, και ακόμη περισσότερο σε όσους εκπροσωπούν τη χώρα μας στο εξωτερικό. Για την αποφυγή περιττών επαναλήψεων, παραπέμπουμε, κατά τα λοιπά, στο πλήρες περιεχόμενο της ως άνω προηγούμενης Ερώτησης & ΑΚΕ.

Κατά το σκέλος της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων, το Υπουργείο αρνήθηκε εμπράκτως να ανταποκριθεί στην αντίστοιχη θεσμική του υποχρέωση και, ως εκ τούτου, αναγκαζόμαστε να επαναφέρουμε το αίτημα.

Ως προς το σκέλος της Ερώτησης, υπήρξε Απάντηση (αρ. πρωτ. 36112/14-7-21), η οποία είχε το περιεχόμενο υπεκφυγής ως προς την αντιμετώπιση της ουσίας του θέματος, με το τέχνασμα της επίκλησης “του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης απόψεων” , “οι οποίες αντανακλούν τις αντιλήψεις του συντάκτη τους και μόνο”.

Στο κείμενο της προηγούμενης Ερώτησής μας, επισημαίναμε ότι εάν δεν υπήρξε καμία αντίδραση ως προς το επίμαχο σχόλιο, “συνάγεται εύλογα και αναπόφευκτα το συμπέρασμα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπ. Εξωτερικών θεωρούν αποδεκτές τέτοιου είδους πρακτικές ή και, ακόμη περισσότερο, συμμερίζονται και το περιεχόμενο του σχολίου”.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα αποδεικνύεται χειρότερη και από απαισιόδοξες προσδοκίες, αφού τα πράγματα, κατά τα φαινόμενα, λειτούργησαν κατά πλήρη αντιστροφή κάθε δεοντολογικού κανόνα.

Με το τέχνασμα του “ιδιωτικού σχολίου” δεν υπήρξε πειθαρχική διαδικασία (ούτε καν σύσταση) . Αντίθετα, υπάλληλος που προέβη σε σχετική καταγγελία φέρεται διωκόμενη και μάλιστα ότι ο ίδιος ο κ. Πρέσβης, ο οποίος είχε ευθύνη και αρμοδιότητα πειθαρχικού ελέγχου επί του θέματος, και ο οποίος εκ της θέσεώς του συνάγεται ότι εκπροσωπεί την Ελληνική Πολιτεία και τους θεσμούς, φημολογείται ότι κατέθεσε εναντίον της με σκοπό την ποινική της δίωξη.

Επειδή με τον τρόπο αυτό, η θεσμική εκπροσώπηση της Ελληνικής Πολιτείας και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται να επιβραβεύουν συμπεριφορές όπως η καταγγελλόμενη και δεν τηρούν απλώς ουδέτερη στάση όπως επιχειρούσε να εμφανίσει η απάντηση στην προηγούμενη για το θέμα Ερώτησή μας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

(1) Εκφράζει την πολιτική και υπηρεσιακή αντίληψη του Υπουργείου η δίωξη σε βάρος καταγγελλόντων/καταγγελλουσών , τόσο συνηθισμένη άλλωστε για συμπεριφορές σε βάρος της γυναικείας αξιοπρέπειας, που εκφράζουν την κυρίαρχη πατριαρχική αντίληψη ;

(2). Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Εξωτερικών και οι αρμόδιες υπηρεσίες του, για το συγκεκριμένο ζήτημα ;

Επίσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής των Ελλήνων και για την ενημέρωση του Σώματος

Καλείται – και πάλι – ο κ. Υπουργός να καταθέσει

(1). Τις τυχόν Καταγγελίες, Αναφορές ή Αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στις Υπηρεσίες του Υπ. Εξωτερικών, σε σχέση με το συγκεκριμένο απαράδεκτο δημόσιο σχόλιο.

(2). Κάθε έγγραφο που αποτυπώνει την υπηρεσιακή ή κάθε είδους αντίδραση, ως προς τη διερεύνηση του ζητήματος και τις περαιτέρω ενέργειες επ’ αυτού, καθώς και κάθε διοικητικό στοιχείο οιασδήποτε ανταπόκρισης σε σχέση με τις κατατεθείσες τυχόν σχετικές Καταγγελίες Αναφορές ή Αιτήσεις.

Η Ερωτώσα και Αιτούσα Βουλευτής

Σοφία Σακοράφα

Παρουσίαση φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων με τον περιβάλλοντα χώρο του.