Ιορδανία: κλοτσοπατινάδα στο κοινοβούλιο για θέματα της ισότητας φύλων

Παρουσιάζει η Σίσσυ Βωβού

Απίστευτες σκηνές στην Ιορδανία: Μπουνιές μεταξύ βουλευτών σε συνεδρίαση για την ισότητα ανδρών-γυναικών

«Αποτελεί ντροπή (+eib+) για εμάς να προστεθεί η λέξη Ιορδανές», είπε ένας εκ των βουλευτών αυτών, ο Ράεντ Σμεϊράτ, χρησιμοποιώντας έναν πολύ αρνητικό αραβικό όρο.

Ιορδανοί βουλευτές πιάστηκαν σήμερα στα χέρια, με αποτέλεσμα να διακοπεί μια συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου συζητείτο το θέμα της ισότητας ανδρών-γυναικών στο πλαίσιο μιας συνταγματικής αναθεώρησης, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Η κυβέρνηση θέλει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και κυρίως να συμπεριλάβει την αναφορά «Ιορδανές» στο κεφάλαιο II, με τίτλο «δικαιώματα και καθήκοντα των Ιορδανών», που έχει να κάνει με την ισότητα των δικαιωμάτων των πολιτών.

Πολλοί βουλευτές αντιτίθενται σε αυτήν την αναθεώρηση, κρίνοντάς την «περιττή», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο al-Mamlaka, που αναμετέδωσε τη συνεδρίαση.

«Αποτελεί ντροπή (+eib+) για εμάς να προστεθεί η λέξη Ιορδανές», είπε ένας εκ των βουλευτών αυτών, ο Ράεντ Σμεϊράτ, χρησιμοποιώντας έναν πολύ αρνητικό αραβικό όρο.

Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν την οργή του προέδρου του κοινοβουλίου Αμπντελκαρίμ αλ-Νταγμί, ο οποίος απαίτησε από τον Σμεϊράτ να ζητήσει συγγνώμη.

Ένας άλλος βουλευτής, ο Σουλεϊμάν Αμπού Γιαχιά, ζήτησε από τον Νταγμί να διακόψει τη συνεδρίαση, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα ο Γιαχιά να του απαντήσει «Δεν καταλαβαίνεις τίποτα εσύ!».

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του ζήτησε να αποχωρήσει από την αίθουσα και την ώρα που εκείνος εγκατέλειπε την ολομέλεια, ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ βουλευτών, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση.

Η συνεδρίαση διακόπηκε και αναβλήθηκε για αύριο.

Πηγη: skai με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθέτουμε εδώ δηλώσεις της Salma Nims, γενικής γραμματέα της Εθνικής Επιτροπής της Ιορδανίας για τις γυναίκες, προς το CNN, όπου είπε ότι η ακροδεξιά της Ιορδανίας και τα ισλαμιστικά κινήματα περιγράφουν τον αγώνα για την ισότητα των γυναικών ως μια κηλίδα στην ηθική και ότι ανοίγει την πόρτα για περισσότερες ελευθερίες.

“Γι’ αυτούς, η ισότητα των γυναικών σημαίνει ότι οι γυναίκες θα απολαμβάνουν την ελευθερία των σωμάτων τους, και ότι αυτό αλλάζει την ηθική της κοινωνίας και την ενότητα της οικογένειας…

Κάθε φορά που το γυναικείο κίνημα πλησιάζει να καταφέρει κάτι, πλησιάζει το να ζουν οι γυναίκες με αξιοπρέπεια σ’ αυτή τη χώρα, υπάρχει ένας φόβος που προέρχεται από το πατριαρχικό σύστημα ότι αυτό θα σημάνει την αλλαγή των σχέσεων εξουσίας μέσα στην κοινωνία”.

Η Βουλή της Ιορδανίας έχει 130 μέλη, από τα οποία 15 γυναίκες, το 11,54%.

Και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την συμπερίληψη του θηλυκού γένους στην εκφορά του λόγου και στη χώρα μας, που ενώ υπάρχει στα χαρτιά, δεν τηρείται στην πράξη. Καμιά έκπληξη ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην ισότητα των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι μόνο γι’ αυτό βέβαια. Λέμε, Η Βουλή των Ελλήνων, όχι και των Ελληνίδων, παρά το ότι η ψήφος των γυναικών έχει κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες από το 1953.

Περιγραφή φωτογραφιών για άτομα με οπτική αναπηρία: Ένα μπουλούκι βουλευτών μέσα στη Βουλή, που γρονθοκοπούνται, ενώ τρεις βουλεύτριες κοιτάζουν χωρίς να εμπλέκονται. Το ίδιο και το βίντεο.