Η Ξανθίππη Ζαχαριάδου δεν είναι πια μαζί μας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μωβ

Πέθανε στις 2 του χρόνου, μετά από μακρόχρονη νοσηλεία (2,5 μήνες) σε μονάδα εντατικής θεραπείας αρχικά, και αργότερα σε θάλαμο, αφού διαπιστώθηκε ότι πήγαινε καλύτερα. Δυστυχώς ο οργανισμός της δεν άντεξε μετά από τόσες ιατρικές πράξεις, διασωλήνωση, φάρμακα. Δεν ήταν θύμα κόβιντ.

Η Ξανθίππη ήταν ιδρυτικό μέλος του Μωβ, από την ίδρυση του σωματείου το 2015 και πάντα παρούσα στις εκδηλώσεις, κυρίως προτιμούσε και δεν έχανε τις τις δράσεις αλληλεγγύης, προς τις κρατούμενες μετανάστριες. Ήταν μέλος του Διοικητικού συμβουλίου για 4 χρόνια και δυναμική ταμίας. Τον αγώνα της ενάντια στις πατριαρχικές επιταγές, τον έκανε πράξη με τις ίδιες της επιλογές ζωής που έκανε από νεαρή ηλικία.

Στη διαδήλωση ενάντια στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια, το 2021

Διαδήλωση για την 8η Μάρτη, το 2018

Εκτός από το Μωβ, συμμετείχε σε ομάδες θεάτρου που έκαναν διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, με ατέλειωτες πρόβες και παρουσίαση σημαντικών θεατρικών έργων.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην αγαπημένη κόρη της Ελευθερία και τον σύντροφό της, τον λατρεμένο εγγονό της Βασιλάκη, τον αδελφό της Δημήτρη Ζαχαριάδη, τους φίλους, φίλες και συγγενείς της.

Διαδήλωση έξω από την αμερικανική πρεσβεία, 2016 την ημέρα των μεγάλων διαδηλώσεων γυναικών διεθνώς

Καλούμε όσες και όσους την γνώρισαν και την αγάπησαν στο πρώτο νεκροταφείο, Αίθουσα Α, στις 13.30, Τετάρτη 5 Ιανουαρίου.

 

Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνου τα χρήματα στη μνήμη της να δοθούν στην Αλληλεγγύη για Όλους». *O λογαριασμός για την κατάθεση χρημάτων είναι:
TPAΠEZA: EΘNIKH BIC: ETHNGR AA
APIΘMOΣ ΛOΓAPIAΣMOY: 040/018328-82
IBAN: GR35 0110 0400 0000 0400 1832 882
ONOMA ΔIKAIOYXOY: TAMEIO ΣTHPIΞHΣ ΠPΩTOBOYΛIΩN & ΔOMΩN KOINΩNIKHΣ AΛΛHΛEΓΓYHΣ

Διαδήλωση για 8η Μάρτη

Βιογραφικά στοιχεία της Ξανθίππης, από δημοσίευμα του Κώστα Βαγγελίδη, με τον οποίο ήταν σύντροφοι στην ίδια οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ

Από οικογένεια Μικρασιατών προφύγων και Μανιατών η Ξανθίππη με αριστερές καταβολές και πλούσια δράση στο κίνημα οι γονείς της, εγκαταστάθηκαν στον Περισσό όπου γεννήθηκε η ίδια και ο αδελφός της. Εκεί μεγάλωσε, σπούδασε στην Ιταλική Σχολή και έγινε μια εξαιρετική επαγγελματίας ξεναγός. Δουλειά και τρόπος ζωής που δεν εγκατέλειψε ποτέ. Στη ζωή, συνδέθηκε με τον αγωνιστή και μετέπειτα εκδότη του ΑΝΤΙ Χρήστο Παπουτσάκη με τον οποίο απέκτησαν την Ελευθερία και πρόσφατα είχε τη χαρά να υποδεχθεί στην οικογένειά της τον εγγονό της τον Βασιλάκη. Η Ξανθίππη ακολούθησε την πορεία χιλιάδων αγωνιστών του κομμουνιστικού κινήματος μετά τη διάσπαση του ’68. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ εσωτερικού, με επόμενο σταθμό τον Συνασπισμό της Αριστεράς και την συνέχειά του τον ΣΥΡΙΖΑ. …

Το τραπεζάκι μας στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ κάποια χρονιά, ήμασταν νιές και γεράσαμε

Όσοι την γνωρίσαμε, μέσα από την συμμετοχή και τον καθημερινό της αγώνα, όπου και αν έπαιρνε μέρος,, νιώθουμε να μας συνοδεύουν κομμάτια της σκέψης της, της δράσης της, η αγάπη της και την έγνοια της για τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη, για τον καθένα από εμάς. Πανταχού παρούσα “το ξανθό μας κορίτσι” όπως την αποκαλούσε ο αγαπημένος της φίλος και σ/φος Βαρελάς, με το χαμόγελό της, τις αγωνίες της, τα άγχη της, τις χαρές στις συλλογικές μας επιτυχίες, τις λύπες στις αντίστοιχες ήττες και το αιώνιο μπλοκάκι στη μέριμνα για την συλλογή συνδρομών.

Νικήτρια πολλών μαχών στην καθημερινότητα της υπήρξε η Ξανθίππη, εκτός από την ύστατη, αν και φάνηκε πρόσκαιρα ότι και αυτή θα ήταν μια ακόμα μάχη. Δεν είναι πώς πεθαίνεις αλλά πώς ζεις. Η Ξανθίππη έζησε μια ζωή παρούσα σε όλα τα καλέσματα, αγωνιστικά, πολιτικά, ανθρώπινα. Αυτά την συντρόφευσαν και την κράτησαν όρθια στις σκοτεινές εποχές της δικτατορίας και αυτό το χαμόγελο της πείρας ήταν που ισορροπούσε, έδινε τροφή για προβληματισμό στις συνελεύσεις της ΟΜ Ιστορικού Κέντρου.

Τιμή μας που την γνωρίσαμε και φωτεινό ταξίδι να έχει η ψυχή της.

Ακολουθεί επικαιροποιημένο βιογραφικό: ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ Γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Μάνη και τη Μικρά Ασία. Φοίτησε στην Ιταλική Σχολή Αθηνών και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε αρχικά στη Γραμματεία της Ιταλικής Σχολής. Μιλούσε ιταλικά, γαλλικά και ισπανικά και λίγα πορτογαλικά. Υπήρξε επίσης καθηγήτρια ιταλικών, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να εργάζεται ως ξεναγός, ένα επάγγελμα που αγάπησε ιδιαίτερα και όπου διέπρεψε. Ήταν πολύ αγαπητή στους ξένους και οι ξεναγήσεις της ήταν απολαυστικές, γιατί η κρυφή της αγάπη ήταν η Αρχαιολογία. Ταγμένη στα ιδεώδη της Αριστεράς και ακολουθώντας το πρότυπο των γονιών της, δεν έπαψε να προσφέρει ενεργά και ανθρώπινα στους αναγκεμένους οικείους, φίλους, γνωστούς, είτε αγνώστους. Το γέλιο της και η καλή της καρδιά ήταν ο τρόπος της να επικοινωνεί με το περιβάλλον. Μεγάλωσε στον Περισσό και έζησε όλα της τα κατοπινά χρόνια στην Πλάκα. Είχε φροντίσει να κατοικεί σε σπίτια που έβλεπαν την Ακρόπολη. Απέκτησε μία κόρη με τον Χρήστο Παπουτσάκη, την Ελευθερία Παπουτσάκη, και πριν δύο χρόνια έναν εγγονό, τον Βασίλη Λιουδάκη. Ο πατέρας της Τάσος Ζαχαριάδης, από το Μπαγάρασι της Μικράς Ασίας, υπήρξε ενεργό μέλος του ΚΚΕ, λοχαγός του ΕΛΑΣ, μέλος του ΕΑΜ, εξόριστος σε Ικαρία και Μακρόνησο και μαχητής στη Μάχη της Αθήνας. Η μητέρα της η Ελευθερία Ζαχαριάδου, καταγόταν από το Βαρούσι (Σταυροπήγιο) της μεσσηνιακής Μάνης και ήταν επίσης μέλος του ΚΚΕ. Έχει έναν πολυαγαπημένο αδελφό, τον Δημήτρη Ζαχαριάδη, και τα ανίψια της Ελευθερία Ζαχαριάδου και Τάσο Ζαχαριάδη.

Περιγραφή πρώτης εικόνας: Η Ξανθίππη είναι στη μέση, ντυμένη στα κατακόκκινα, στη γενική συνέλευση του Μωβ Νοέμβριο του 2018, στο κατειλημμένο από πρόσφυγες ξενοδοχείο City Plaza, στο οποίο η γυναικεία ομάδα μάς είχε προσκαλέσει και είχε ετοιμάσει και το σχετικό ντερκόρ. Πολλές γυναίκες στη συνέλευση, στον τοίχο ψηλά κρεμασμένο μωβ πανό που γράφει: Εveryday is a day of struggle, smash patriarchy