ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ # MeToo#

Ρεπορτάζ φωτογραφίες Βέρα Σιατερλή

Η καταγγέλλουσα αθλήτρια ιστιοπλοΐας ενώ προσέρχεται με την οικογένεια της στο Πρωτοδικείο-Κακουργιοδικείο Αθηνών

Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 στο Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ξεκίνησε η δίκη της αθλήτριας της ιστιοπλοΐας Α. που κακοποιούνταν από τον προπονητή της από τα 11 έως τα 14 χρόνια της. Πρόκειται για την πρώτη δίκη του ελληνικού # MeToo#  που ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, ένα χρόνο πριν και η οποία θα είναι μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη της Α.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου ενώ προσέρχεται στο Πρωτοδικείο-Κακουργιοδικείο Αθηνών

Μετά από το κάλεσμα που απεύθυνε η Μαρία Σιδηροπούλου και η Βάνια Turner προς  αλληλέγγυες και αλληλέγγυους να υποστηρίξουν την αθλήτρια και την απόφασή της να κινηθεί νομικά, το πρωί από τις 8.30 άρχισε να  συγκεντρώνεται κόσμος παρόλο τον χιονιά. Το μωβ ήταν εκεί, για να δώσει με την παρουσία του κουράγιο και δύναμη, στην καταγγέλλουσα.

Στην δίκη η Α.  (κακοποιημένη αθλήτρια)  που καλείται να δώσει για άλλη μια φορά κατάθεση ενώπιον του δικαστηρίου για όσα της συνέβησαν και ενώ  στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, βρισκόταν με χειροπέδες ο πρώην προπονητής ιστιοπλοΐας, ο οποίος έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος για το βιασμό ανήλικης αθλήτριάς του πριν από δέκα χρόνια.

Θυμίζουμε ότι την υπόθεση αποκάλυψε, μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου (η οποία είχε υποστεί και η ίδια ανάλογη κακοποίηση από τον συγκεκριμένο προπονητή αλλά λόγω παρέλευσης του χρόνου το κακούργημα στην περίπτωση Μπεκατώρου έχει παραγραφεί.

Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου πως δεν επρόκειτο για βιασμό, αλλά για ερωτική σχέση με συναίνεση της ανήλικης, είχαν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη.

Ο πρώην προπονητής της ιστιοπλοΐας θα δικαστεί για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, αποπλάνηση κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια.

[Η efsyn αναφέρει στο άρθρο «Στις 12 Ιανουαρίου η πρώτη δίκη για το ελληνικό #metoo» «Ο εισαγγελέας, άλλωστε, κατά την πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο που πρότεινε την παραπομπή του σε δίκη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χωρίς αιδώ ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι είχε ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις με την ανήλικη αθλήτρια του. Εκμεταλλεύτηκε την απειρία της και την εμπιστοσύνη των γονιών της σε εκείνον. Συνεχίζει να συμπεριφέρεται με απάθεια ακόμα και μετά τις αποκαλύψεις. Άσκησε σεξουαλική και ψυχολογική βία στην ανήλικη για να μην αποκαλύψει στους γονείς της τον βιασμό της»].

Ορίστηκαν οι ένορκοι και η δίκη συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς. Αποφασίστηκε η κατάθεση της Α. να πραγματοποιηθεί μέσα σε μία μόνο δικάσιμη ώστε να μην ταλαιπωρείται ψυχολογικά και θα τελεστεί κεκλεισμένων των θυρών. Η επόμενη δικάσιμος είναι στις 26/1/2022.