Αυτοδικία ή ατιμωρησία;

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Αυτοί οι κουκουλοφόροι που ξυλοκόπησαν τον αναπληρωτή καθηγητή Αναστάσιο Δράκο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εν ώρα μαθήματος, στις 11/1, όπως μάθαμε από αγανακτισμένους δημοσιογράφους, έφεραν στην επιφάνεια ένα κρυμμένο μυστικό που κάποιοι και κάποιες το ήξεραν, αλλά δεν το παρέπεμψαν στα αρμόδια όργανα.

Ότι ο αναπληρωτής καθηγητής εμπλέκεται σε υποθέσεις τοκογλυφίας και παιδεραστίας και ότι γι’ αυτό είχε ενημερωθεί επίσημα η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως στις 17 Μαρτίου 2021, καθώς και ο υφυπουργός κ.Άγγελος Συρίγος δηλαδή πριν 10 μήνες. Ενώ η κ. Κεραμέως παραδέχθηκε ότι είχε ενημερωθεί, ο κ. Συρίγος την επομένη της επίθεσης των κουκουλοφόρων δήλωσε στην τηλεόραση ότι γνώριζε μόνο για τοκογλυφία, και ότι αυτό είναι στο στάδιο της ανάκρισης και επομένως το υπουργείο δεν μπορούσε να τον παύσει από τα καθήκοντά του, γι’ αυτό το λόγο. Αυτό, είπε, θα μπορούσαν να το κάνουν οι πρυτανικές αρχές, οι οποίες ήξεραν απ’ ότι δημοσιεύθηκε, αλλά κι αυτές δεν έκαναν τίποτα.

Η υπουργός και ο υφυπουργός έλαβαν εξώδικο από τον καθηγητή κ. Βάμβουκα, όπου αναφέρεται μάλιστα ότι αυτά ήταν και «σε γνώση του Πρύτανη του ΟΠΑ Καθηγητή κύριου Δημητρίου Μπουραντώνη». «Τα δημοσιεύματα αυτά αναφέρονται στο πρόσωπο κάποιου αναπληρωτή καθηγητή του ΟΠΑ, ο οποίος καταγγέλλεται πως εμπλέκεται σε σεξουαλικά σκάνδαλα και κυκλώματα παιδεραστίας», συμπληρώνει ο καθηγητής. Το όνομα του καταγγελλόμενου δεν αναφέρθηκε στο εξώδικο, αλλά αναφέρονται στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ήταν πολύ εύκολο να εντοπιστεί.
Το αναλυτικό άρθρο του TVXS που δημοσιεύει το εξώδικο, εδώ.

Και μένουμε με την απορία: Πώς είναι δυνατόν η πολιτεία, το Πανεπιστήμιο και η Δικαιοσύνη να αμελούν τον έλεγχο τόσο σοβαρών στοιχείων για μεγάλο διάστημα και μετά να μιλούν για κουκουλοφόρους και μπαχαλάκηδες; Τι κρύβουν; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό, κάποιος εκβιασμός του καταγγελλόμενου που να τους αδρανοποιεί; Ή μήπως νομίζουν ότι ποτέ δεν θα βρεθούν κάποιοι μπαχαλάκηδες ή κάποιο μαζικό κίνημα για να δημιουργήσουν ένα γεγονός που θα τους κάνει να τρέξουν να εκτελέχουν το καθήκον τους;

Ως προς την κατηγορία της παιδεραστείας, η παράκαμψή της είναι αρκετά εύκολη. Γιατί πολλές φορές, όπως έχει αποδειχθεί, υπάρχει εξαγορά των θυμάτων, που συνήθως είναι φτωχά παιδιά, κορίτσια ή αγόρια, και αναγκάζονται να δεχθούν τέτοιες “ρυθμίσεις”, εφόσον η Δικαιοσύνη είναι δύσκολο να τα δικαιώσει. Ιδιαίτερα αν τα αδικήματα ή κακουργήματα έχουν γίνει σε χώρες όπως η Μολδαβία, ή η Ρουμανία όπως καταγγέλλεται για την προκειμένη περίπτωση. Ή η παραγραφή της, όπως έγινε στην περίπτωση Γεωργιάδη το 2019.

Η συνέχεια της δράσης των κουκουλοφόρων γράφεται αυτές τις ημέρες από μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις που ξεσκεπάζουν τη συγκάλυψη, προβάλλοντας παράλληλα και άλλα αιτήματα για το Πανεπιστήμιο, όπως την αντίθεσή τους στην δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αλήθεια, δεν ακούσαμε ότι η αστυνομία αυτή που ετοιμάζεται, θα μπαίνει στα γραφεία των παρανομούντων καθηγητών.

Τα αιτήματά τους:

♦ Έξω η αστυνομία από τη σχολή μας! Καμία σκέψη για ένταση της καταστολής ενάντια στους φοιτητές. Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία.
♦ Όχι στην εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στην ΑΣΟΕΕ. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως Χρυσοχοϊδη. Καμία σκέψη για νέο νόμο-πλαίσιο. Όχι στις διαγραφές φοιτητών.
♦ Ο συγκεκριμένος καθηγητής να απομακρυνθεί και η υπόθεση να διερευνηθεί άμεσα από τη δικαιοσύνη. Να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της Συγκλήτου από τη συνεδρίαση που αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα και να παραιτηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην συγκάλυψη.
♦ Να παραιτηθεί ο πρύτανης Μπουραντώνης.
♦ Διακοπή μαθημάτων στην επόμενη Γενική Συνέλευση.
♦ Άμεση διαδικασία Συγκλήτου ανοιχτή και σε παρέμβαση προς όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.
♦ Η ιδιότητα του καθηγητή να είναι ασυμβίβαστη με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως φαίνεται και από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, ευτυχώς, αυτού του είδους η πατριαρχική σεξουαλική βία και η ασυδοσία των κυρίαρχων κάθε χώρου, αρχίζει να αποκαλύπτεται όλο και συχνότερα τελευταία, με το κίνημα Me Too που ήρθε δυναμικά και στην Ελλάδα και έχει ήδη δώσει τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα. Κυρίαρχο αποτέλεσμα το σπάσιμο του φόβου από τις γυναίκες και η ενδυνάμωση του φεμινιστικού κινήματος.

Να, που είχαμε τελευταία και το παράδειγμα του πρίγκιπα Άντριου, γιου της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, όταν ο ομοσπονδιακός δικαστής της Νέας Υόρκης, έκρινε ότι οι αστικές αξιώσεις της Βιρτζίνια Τζιούφρε εις βάρος του μπορούν να προχωρήσουν.

Η Τζιούφρε έχει καταγγείλει ότι ο αυτόχειρας Τζέφρι Έπσταϊν και η Γκισλέιν Μάξουελ την κακοποίησαν σεξουαλικά και την ανάγκασαν σε ερωτική επαφή με τον δούκα του Γιορκ (πρίγκηπα Άντριου) όταν ήταν 17 ετών. Στις 9 Αυγούστου, προσέφυγε στα δικαστήρια κατά του πρίγκιπα, καταγγέλλοντας επίθεση και σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικών βλαβών.

Έτσι, χθες τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αποφάσισαν να καταγγείλλουν με τον δικό τους τρόπο τη στάση του πρίγκηπα Άντριου. Σε τελευταία ανακοίνωσή τους, ειδικότερα, σημειώνονται τα εξής: «Με την έγκριση της βασίλισσας, οι στρατιωτικοί τίτλοι του Δούκα και οι βασιλικές του ιδιότητες επιστράφηκαν στη βασίλισσα. Ο Δούκας του Γιορκ δεν θα αναλαμβάνει δημόσια καθήκοντα και θα αντιμετωπιστεί στην υπόθεση όπως οποιοδήποτε άλλος ιδιώτης».

Κι εκεί, φαίνεται, βρέθηκαν κάποιοι μπαχαλάκηδες με παράσημα, που έσπρωξαν τη βασίλισσα να αφαιρέσει τις βασιλικές τιμές από το γιο της, αφού μαθαίνουμε ότι λίγες ώρες πριν την απόφασή της, πάνω από 150 βετεράνοι στρατιωτικοί εξέφρασαν την οργή τους, με επιστολή στην οποία ζητούσαν την αποπομπή του δούκα από τις τιμητικές στρατιωτικές θέσεις.

Περιγραφή φωτογραφιών για άτομα με οπτική αναπηρία: Πρώτη φωτογραφία, φοιτητική διαδήλωση. Δεύτερη φωτογραφία, Πανό κρεμασμένο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο με τα αιτήματα των φοιτητών/φοιτητριών. Τρίτη φωτο, η βασίλισσα Ελισάβετ με τον γιο της Άντριου, πρώην Δούκα του Γιορκ