Πρωτοχρονιάτικη πίτα του «Μωβ» με τις κρατούμενες γυναίκες στην Αμυγδαλέζα

Την Κυριακή 16/1/2022 επισκεφθήκαμε τις κρατούμενες αλλοδαπές γυναίκες στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, για μια μικρή γιορτή για τον καινούριο χρόνο με πίτα και δωράκια, και για να συζητήσουμε με κάθε μία από αυτές για την κατάστασή της ώστε να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε για την γρήγορη απελευθέρωσή της.

Κόψαμε λοιπόν μαζί με τις κρατούμενες γυναίκες την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Μωβ στην οποία είχαμε γράψει την ευχή «Happy 2022 – Γρήγορη Αποφυλάκιση!», και μοιράσαμε τα κομμάτια της πίτας, τους χυμούς και τα δώρα για να φτιάξουμε λίγο τη διάθεσή τους, και να βοηθήσουμε αυτές τις παγιδευμένες γυναίκες να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνες, και μάλιστα ότι έχουν κι αυτές δικαίωμα σε μια μικρή γιορτή.

Όπως κάθε χρόνο (εκτός του περσινού λόγω καραντίνας) από το 2014 (αρχικά στο Ελληνικό, στη συνέχεια στην Πέτρου Ράλλη και πλέον στην Αμυγδαλέζα), συγκινητική ήταν η έμπρακτη αλληλεγγύη του κόσμου στο κάλεσμα του Μωβ για τη συλλογή των προσφορών (ρούχα, παπούτσια, είδη ατομικής καθαριότητας, χρήματα για τηλεφωνικές κάρτες κτλ). Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη, τις φίλες και τους φίλους του Μωβ, καθώς και το γυναικείο καφενείο Μαιγκρέ, την πρωτοβουλία Αλληλεγγύη για Όλους, και τον χώρο τέχνης o.art.ath για τη συλλογή των ειδών και των χρημάτων για την γιορτή και τις τηλεφωνικές κάρτες.

Το γενικό πλαίσιο παραμένει ότι αρκετές γυναίκες συλλαμβάνονται απλώς επειδή δεν έχουν χαρτιά, ενώ άλλες έχουν κατηγορίες, π.χ. πλαστό διαβατήριο, στην προσπάθειά τους να φύγουν από την χώρα μας προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιες είναι επιζήσασες ναυαγίων, μόνες ή με τις οικογένειές τους. Όσον αφορά τη διάρκεια της κράτησης, οι γυναίκες κρατούνται από μερικές μέρες έως κι επί σειρά μηνών, είτε μέχρι να μεταφερθούν σε κάποια δομή είτε μέχρι να απελαθούν. Κάποιες βρίσκονται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, κάποιες κρατούνται παρότι έχουν καταθέσει αίτημα για άσυλο, ή παρότι είναι ανέφικτη η απέλασή τους. Συχνά δεν γνωρίζουν τη νομική τους κατάσταση και τις διαδικασίες, ζητούν δωρεάν δικηγόρο και να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, και ρωτούν απεγνωσμένα πόσον καιρό θα κρατηθούν και τι θα γίνει με τις υποθέσεις τους.

Το πάγιο αίτημά μας παραμένει να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης, να ανοίξουν αξιοπρεπή κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, και να υπάρχει ενημέρωση και σεβασμός των δικαιωμάτων.

Αλληλεγγύη στις κρατούμενες πρόσφυγες και μετανάστριες!

Το Μωβ