Ελληνικό #MeToo: Τι άλλαξε έναν χρόνο μετά τις γενναίες αποκαλύψεις γυναικών – «Ήταν μία “βόμβα”»

Αλιεύει η Σίσσυ Βώβου
Γράφει η Ιωάννα Κλεφτόγιαννη
Έναν χρόνο μετά τις αποκαλύψεις της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου κι ενώ ξεκινούν οι πρώτες δίκες για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης, νομικοί, θύματα και φεμινίστριες μάς αναλύουν τι άλλαξε και τι δεν θα αλλάξει ποτέ.
Ένας χρόνος κλείνει από τότε που η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, κουβαλώντας δεκαετίες και σιωπηρά τον «ζυγό» της, κατάφερε να μαζέψει όλα τα ψυχικά αποθέματά της προκειμένου να περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα και σε μια τρίωρη κατάθεση-«ποταμό», να προβεί σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη σεξουαλική κακοποίησή της, το μακρινό 1998, από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.
Η γενναία πράξη προκάλεσε κοινωνικό σεισμό, αλλάζοντας κυριολεκτικά τη ροή των πραγμάτων συνολικά στο πεδίο της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στη χώρα μας, αλλά και την ατζέντα της ειδησεογραφίας για μήνες.
Κατά την έξοδό της από τον εισαγγελέα, η Ολυμπιονίκης δήλωσε: «Κατέθεσα για την προσωπική μου υπόθεση. Με αφορμή αυτή, ελπίζω και άλλες γυναίκες κι άλλοι άνθρωποι να βγουν να μιλήσουν, ώστε η κοινωνία να είναι πιο υγιής και να μην φοβόμαστε».