Γυναίκες για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 του ΓΕΝΑΡΗ: Δημόσιες εκδηλώσεις σε Αθήνα και σε όλες τις πλατείες της χώρας ή τις υγειονομικές δομές. Αθήνα: Πλατεία Συντάγματος

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η κρατική διαχείριση και η εγκληματική κυβερνητική πολιτική έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό τοπίο για την υγεία, τη ζωή του και την αξιοπρέπειά μας. Δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν καθημερινά την ζωή τους ή βρίσκονται διασωληνωμένοι σε αποδεκατισμένα νοσοκομεία, με ανεπαρκείς υποδομές και λιγοστό, εξουθενωμένο ιατρικό προσωπικό.

Μπροστά στην εκτίναξη των κρουσμάτων, η κυβέρνηση συνέχισε την προκλητική εξυπηρέτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας, αρνούμενη να εξασφαλίσει επαρκή, δωρεάν τεστ. Τεράστιες ουρές συγκεντρώνονται έξω από διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας. Ο ΕΟΔΥ έχει καταρρεύσει. Το ΕΣΥ έχει αποδεκατιστεί με αποτέλεσμα την αύξηση θανάτων από Covid19 και την αδυναμία κάλυψης άλλων επειγουσών ιατρικών αναγκών.

Κι όμως! Αυτό το υποβαθμισμένο και υποτιμημένο από την κυβέρνηση δημόσιο σύστημα υγείας, οι γιατροί, το νοσηλευτικό και το βοηθητικό προσωπικό (γυναίκες κατά κύριο λόγο) ήταν που έδωσαν και δίνουν -σε άθλιες συνθήκες και απαράδεκτους εργασιακούς όρους- το μεγάλο αγώνα να στηρίξουν την κοινωνία, να αγωνιστούν για τη ζωή και την αξιοπρέπεια όλων όσων είχαν την ανάγκη τους.

Τι στοίχισε στις γυναίκες η πανδημία

Ειδικοί του ΟΗΕ εκτιμούν ότι το χάσμα της φτώχειας μεταξύ ανδρών και γυναικών θα μεγαλώσει το 2021 λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Μη αμειβόμενη εργασία Ακόμη και πριν την πανδημία του κοροναϊού οι γυναίκες έκαναν τρεις φορές περισσότερη μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας στο σπίτι για παιδιά και ηλικιωμένους σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, όμως αυτό επιδεινώθηκε το 2020 καθώς οι γυναίκες ανέλαβαν το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας των μελών της οικογένειας που αρρώσταιναν ή των παιδιών που πλέον δεν πήγαιναν σχολείο.

Απώλειες θέσεων εργασίας Η covid-19 έχει πλήξει δυσανάλογα τομείς της οικονομίας όπου εργάζονται κυρίως γυναίκες, όπως ο τουρισμός, οι λιανικές πωλήσεις και η εστίαση.Κάποιες γυναίκες χρειάστηκε επίσης να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες του νοικοκυριού, των παιδιών και των ασθενών.
Πολλές γυναίκες εργάζονται στην άτυπη οικονομία, χωρίς να έχουν καμία προστασία με τα lockdown και τα πρωτόκολλα covid για την απώλεια εισοδήματος και τις απολύσεις.

Ενδοοικογενειακή βία Η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε από το 2020 καθώς λόγω των lockdown πολλές γυναίκες βρέθηκαν εγκλωβισμένες στα σπίτια τους με κακοποιητικούς συντρόφους. Το lockdown κατέστησε πιο δύσκολο για τα θύματα να αναζητήσουν βοήθεια. Μάλιστα, στους λόγους μετακίνησης δεν συμπεριλαμβανόταν η έμφυλη βία, όπως ρητά είχαμε ζητήσει από την Γενική Γραμμαεία Ισότητας. Η προστασία των πολιτισσών εκ μέρους του κράτους υπήρξε σε επίπεδο τηλεφωνικής συνδιάλεξης αλλά η βία δεν αντιμετωπίζεται τηλεφωνικά. Αντί για καταφύγια για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Μάιο του 21 ψηφίζει το νομοσχέδιο Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια εκτοξεύοντας την βία κατά των γυναικών.

Στη διάρκεια του lockdown παρατηρήθηκε και αύξηση στις γυναικοκτονίες. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η κρίση ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση κατά 20% της ενδοοικογενειακής βίας, χαρακτηρίζοντάς την “κρυμμένη πανδημία”.

Εκπαίδευση Το κλείσιμο των σχολείων έφερε πολλές μανάδες σε εργασιακό αδιέξοδο καθώς η ανάθεση φύλαξης των παιδιών δεν μπορούσε να γίνει από τις συνήθεις βοηθούς-γιαγιάδες λόγω υγειονομικού κινδύνου.
Το κλείσιμο των σχολείων αύξησε τον κίνδυνο τα κορίτσια να πέσουν θύματα σεξουαλικής βίας ενώ λόγω της φτώχειας που προκλήθηκε από τα lockdown πολλά αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην πορνεία για να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Αμβλώσεις Η πανδημία του κορονοϊού έχει δυσχεράνει την πρόσβαση στις αμβλώσεις για πολλές γυναίκες λόγω των περιορισμών στα ταξίδια, το κλείσιμο κλινικών και το φόρτο των υγειονομικών υπηρεσιών. Επίθεση κατά του δικαιώματος στην άμβλωση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (16 /3/ 21 Επόμενο κίνηση ευρωβουλευτή της Ν. Δ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, 24 /6/ 21 Ελίζα Βόζεμπεργκ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ψήφισε στην Ευρωβουλή)

Περιγεννητική υγεία Οι γυναίκες χάνουν την πρόσβαση στην αντισύλληψη και την υγειονομική περίθαλψη και ο κίνδυνος περιπλοκών και θανάτων αυξάνεται. Επίσης ακόμη και τα μικρότερα εμπόδια στην πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και μη ασφαλείς αμβλώσεις.

Τράφικινγκ Η αυξανόμενη φτώχεια και το κλείσιμο των σχολείων έκανε πολλά κορίτσια και γυναίκες πιο ευάλωτες στο τράφινκινγκ και τη σεξουαλική εκμετάλλευση μέσω του διαδικτύου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εκδικητική πορνογραφία Αύξηση της εκδικητικής πορνογραφίας, της ανάρτησης δηλαδή φωτογραφιών ή βίντεο αποκαλυπτικών ή από προσωπικές στιγμές από πρώην συντρόφους τους.

Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει μόνη της την κοινωνία και ιδίως τις γυναίκες εστιάζοντας στην πόλωση, τη στοχοποίηση, και στις διαρκείς διαβεβαιώσεις για το «τέλος της πανδημίας» Ο φετινός χειμώνας είναι πιο σκοτεινός, με όλο και περισσότερους/ες να αδυνατούν να προμηθευτούν βασικά αγαθά διαβίωσης. Οι τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια (ρεύμα, καύσιμα, κλπ) καταδικάζουν χιλιάδες στο κρύο, ενώ μόνο μέσα στον Δεκέμβριο περισσότεροι από 20 συνάνθρωποι μας βρήκαν το θάνατο στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν μέσα στα σπίτια τους. Και δεν ξεχνάμε ότι οι γυναίκες είναι πιο φτωχές από τους άνδρες, ακόμα και στα χαμηλότερα στρώματα.

Αντί μπροστά στην πανδημία να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και να παρθούν μέτρα προστασίας, η κυβέρνηση εξαπολύει μια αυταρχική επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Αντιμετωπίζει την πανδημία με αυταρχισμό, καταστολή και αντισυνδικαλιστικούς νόμους ενώ συκοφαντεί και βάζει διαρκώς στο στόχαστρο τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, το συνδικαλισμό, τις διαδηλώσεις, το πανεπιστημιακό άσυλο, τα δικαιώματα των προσφύγων κ.α. Δυο φορές έγιναν ομαδικές συλλήψεις ή προσαγωγές γυναικών σε ολιγομελείς διαδηλώσεις, μια στις 25 Νοέμβρη 2020 στο σύνταγμα, και μια στις 26 Μάρτη 7 γυναικες μπροστά στην τουρκική πρεσβεία.

Μετέτρεψε την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό σε εργαλείο μετάθεσης ευθυνών, τορπιλίζοντας και το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ζητούμε:
Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας ώστε να προστεθούν στο σύστημα εφημεριών και να υπηρετήσουν σε ενιαίο σχεδιασμό με τις δημόσιες δομές το σύνολο των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού.
· Δωρεάν PCR τεστ σε όλες και όλους. Δωρεάν διανομή μασκών FFP2/KN95. Επαρκής χρόνος καραντίνας πληρωμένης αδείας για την περίοδο της νοσηλείας/ανάρρωσης/αναμονής αποτελεσμάτων. Άδεια ειδικού σκοπού για γυναίκες που έχουν μικρά παιδιά όταν είναι κλειστά τα σχολεία ή σε συνθήκες καραντίνας.
· Μέτρα προστασίας στα σχολεία και χώρους εργασίας. Ενίσχυση των ΜΜΜ, αύξηση δρομολογίων. Αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ
· Άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία. Στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του εξοπλισμού και υποδομών. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και του μαζικού εμβολιασμού.
· Δημόσια, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Πρόσβαση σε αμβλώσεις στα νοσοκομεία
· Επαναλειτουργία και ενίσχυση με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και την απαραίτητη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των κλειστών δομών υγείας (Λοιμωδών, κλπ)
· Αξιοπρεπής διαβίωση για όλες. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επίδομα ανεργίας ίσο με τον κατώτατο μισθό, δραστική μείωση των ενοικίων.
· Άμεσα και μεγάλης κλίμακας μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τη στεγαστική επισφάλεια. Απαγόρευση εξώσεων και πλειστηριασμών, και διακοπών παροχής.
· Όχι στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και τον κρατικό αυταρχισμό. Όχι στη διαχείριση της πανδημίας με αυταρχισμό και καταστολή,

Καλούμε όλες τις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες που πλήττονται και αναζητούν δρόμους συλλογικού αγώνα, να δώσουμε από κοινού αυτή τη μάχη.

Με πολύμορφες δράσεις σε κάθε πόλη και γειτονιά και ένα κεντρικό μαζικό ραντεβού σε μια Μέρα Δράσης Γυναίκες για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου στις 12.00 στις πλατείες ή σε χώρους υγείας όλης της χώρας!

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Μεγάλο πλήθος σε διαδήλωση, και μπροστά ένα πανό με γυναίκες του Μωβ που λέει Οι γυναίκες φροντίζουν την κοινωνία, Ισότητα σε αμοιβή και εκπροσωπηση