Αποσύρθηκε το σκοταδιστικό πρόγραμμα από τα σχολεία – Ανακοίνωση

H Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών είναι μια νεοσύστατη συνεργασία δεκάδων οργανώσεων, στην οποία συμμετέχει και ΤΟ ΜΩΒ, με στόχο την πρόληψη και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, την ένταξη της γυναικοκτονίας ως συγκεκριμένου κακουργήματος στον Ποινικό Κώδικα και την αλληλεγγύη σε γυναίκες θύματα βίας. Αυτή είναι η πρώτη ανακοίνωση που βγάζει η Πρωτοβουλία, έχουμε βέβαια τη χαρά ότι ήδη αποσύρθηκε το απαράδεκτο και σκοταδιστικό “εκπαιδευτικό υλικό” που προσπάθησε το υπουργείο Παιδείας να συμπεριλάβει στην μόρφωση των παιδιών. Σ.Β.    

Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών,  συγκροτημένη  από την απέραντη θλίψη  και διαμαρτυρία σύμπασας της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στα διαρκή εγκλήματα κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας των γυναικών που έχουν πάρει χαρακτήρα πανδημίας, οργίζεται με το μεσαιωνικό και απαράδεκτο, «κρυφοπρόγραμμα» του Υπουργείου Παιδείας που εστάλη με δήθεν εκπαιδευτικό χαρακτήρα στα γυμνάσια της χώρας.

Πριν προστεθεί και η δική μας απαίτηση για την απόσυρση του, το επαίσχυντο αυτό εγχείρημα έχει ήδη ματαιωθεί, μετά την κατακραυγή που του επεφύλαξαν από κοινού, τα υγιή και δημοκρατικά αντανακλαστικά θεσμικών φορέων και κοινής γνώμης.

Είναι ενθαρρυντικό να υψώνονται αδιάβατα τείχη απέναντι στην οπισθοδρόμηση και το συντηρητισμό.

Ωστόσο το θέμα δεν μπορεί να θεωρείται λήξαν. Το ελάχιστο που μπορεί να προστατεύσει το ευαίσθητο Υπουργείο Παιδείας από επικίνδυνες διολισθήσεις, είναι η ανάληψη της ευθύνης από την ίδια την υπουργό ως γυναίκα και η διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να αποδειχθεί πώς έφθασε μέχρι του σημείου της επιλογής και της προώθησης παρόμοιο πρόγραμμα από αμφίβολης προελεύσεως φορέα, ιδιαίτερα σε μια εποχή που επιβάλλεται η εκ νέου αγωγή ανδρών και γυναικών, αγοριών και κοριτσιών  στο πνεύμα της ισότητας και του σεβασμού της ελεύθερης βούλησης σε κάθε τύπου σχέση.

Η επιστροφή των σχέσεων των δύο φύλων στον Μεσαίωνα, οι απαγορευμένες προγαμιαίες σχέσεις και η ποινικοποίηση της ηδονής εν ονόματι της τεκνοποιίας έγινε απόπειρα να επανέλθουν με ”τρόπο μαγικό” στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσα από ένα πρόγραμμα βαθειά οπισθοδρομικό και άκρως αντιεπιστημονικό που ενοχοποιεί και πλαγίως κατατείνει στην απονομιμοποίηση των αμβλώσεων, κατακτημένο δικαίωμα των γυναικών και σαφή δείκτη προόδου ολόκληρης της κοινωνίας.

Το ελληνικό και το ευρωπαϊκό φεμινιστικό κίνημα μετά χρόνια αγώνων έχει κατορθώσει να διαχωρίσει την σεξουαλικότητα από την γονεϊκότητα απενεχοποιώντας  την επιθυμία στις ανθρώπινες σχέσεις και σπάζοντας ταμπού και προκαταλήψεις αιώνων.

Η σημερινή ματαίωση των αναχρονιστικών σχεδίων εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων όπως και η προηγούμενη ακύρωση του  μισογυνικού και σκοταδιστικού συνεδρίου «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας», δείχνει ότι ούτε εκατοστό πίσω από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις και δικαιώματα δεν είναι ανεκτό.