Η Καταλωνία αποκαθιστά τη μνήμη των γυναικών που εκτελέστηκαν για μαγεία

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Μια κηλίδα αιώνων προσπαθεί να ξεπλύνει η Καταλωνία: η περιφερειακή Βουλή έδωσε χάρη την Τετάρτη σε εκατοντάδες γυναίκες που είχαν εκτελεστεί με την κατηγορία της μαγείας, μεταξύ του 15ου και του 18ου αιώνα. Οι Καταλανοί βουλευτές πέρασαν ένα ψήφισμα με μεγάλη πλειοψηφία για να αποκαταστήσουν την μνήμη περισσότερων από 700 γυναικών που βασανίστηκαν και εξοντώθηκαν με μαρτυρικό τρόπο.

Ισπανοί ιστορικοί ανακάλυψαν ότι η Καταλονία ήταν μια από τις πρώτες περιοχές στην Ευρώπη που διεξήγαγαν κυνήγι μαγισσών. Θεωρήθηκε επίσης μια από τις χειρότερες περιοχές για εκτελέσεις. Στην κοιλάδα Ανέου στα βορειοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Γαλλία, ίσχυε ένας από τους παλιότερους νόμους δίωξης της μαγείας, που τέθηκε σε ισχύ το 1424. Η περιοχή είναι επίσης ο τόπος που έγιναν οι περισσότερες θανατώσεις γυναικών στην Καταλωνία.

«Πρόσφατα ανακαλύψαμε τα ονόματα περισσότερων από 700 γυναικών που διώχθηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν μεταξύ του 15ου και του 18ου αιώνα», δήλωσαν τα κόμματα που υποστήριξαν το ψήφισμα, «Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλωνίας – ERC», «Μαζί για την Καταλωνία – JxCAT» και «Λαϊκή Ενότητα – CUP». Αποκάλεσαν την δίωξη μισογυνιστική και κάλεσαν τα δημοτικά συμβούλια να δώσουν τα ονόματά τους σε δρόμους των πόλεων της περιοχής. Κατά του ψηφίσματος στάθηκαν το Λαϊκό κόμμα και το ακροδεξιό Vox.

«Πριν μας αποκαλούσαν μάγισσες, τώρα μας αποκαλούν «φεμιναζί» ή υστερικές ή σεξουαλικά απογοητευμένες. Πριν έκαναν κυνήγι μαγισσών, τώρα γυναικοκτονίες», δήλωσε η περιφερειακή βουλευτής Τζεν Ντίαζ του κυβερνώντος ERC.

Οι μάγισσες κατηγορούνταν συχνά για τον ξαφνικό θάνατο των παιδιών ή για την κακή σοδειά, σύμφωνα με τον Πάου Καστέλ, καθηγητή σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Δεκάδες χιλιάδες – κυρίως γυναίκες – πιστεύεται ότι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για μαγεία σε όλη την Ευρώπη. Παρόμοιες πρωτοβουλίες αποκατάστασης της μνήμης των θυμάτων της μεσαιωνικής δεισιδαιμονίας έχουν γίνει στη Σκωτία, την Ελβετία και τη Νορβηγία.

Πηγή: https://www.documentonews.gr/article/h-katalonia-apokathista-ti-mnimi-ton-gynaikon-poy-ektelestikan-gia-mageia/?