Οργή και θλίψη για το “τσίγκινο σοβρακάκι”

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Τελικά φαίνεται ότι είναι αλήθεια πως ο βουλευτής Παύλος Πολλάκης εκστόμισε μια αδιανόητα και βαθύτατα σεξιστική έκφραση στο εντευκτήριο της Βουλής την Κυριακή 30 Ιανουαρίου το βράδυ.
“Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Παύλος Πολάκης απείλησε τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα ανασύρει την υπόθεση της Novartis, λέγοντάς του “Να φοράς τσίγκινο σωβρακάκι την Τρίτη στη συζήτηση για τον αναπτυξιακό”.”

Από την πλευρά του, ο υπουργός απάντησε: “Με απειλείς; Θα σου κάνω αγωγή ένα εκατ. ευρώ. Να μου ζητήσεις συγγνώμη για τη Novartis”.

Η συζήτηση συνεχίστηκε στα Μίντια τις επόμενες μέρες, με την Νοβάρτις ως επίδικο, και το “τσίγκινο σοβρακάκι” να αργοσβήνει μπροστά στα “σοβαρά ζητήματα”.

Βέβαια, απ’ ότι δείχνει και το βίντεο του Σκάι που δημοσιεύουμε εδώ, επρόκειτο για μια σύναξη ανδρών, και σε τέτοιες συνάξεις τι άλλο να ακουγόταν, ιδιαίτερα από ανθρώπους που παίζουν τον φεμινισμό, τα γυναικεία δικαιώματα και την αξία της σεξουαλικότητας στα δάχτυλα;

Το “τσίγκινο σοβρακάκι” δεν είναι σοβαρό, ήταν μια έκφραση, για να τονίσει ο βουλευτής την δύναμη της τιμωρίας για την Νοβάρτις και το σκάνδαλο, απέναντι στον υπουργό, που η τιμωρία θα ήταν ο βιασμός αν ο υπουργός δεν ερχόταν με “τσίγκινο σοβρακάκι”. Αλλά κι ο υπουργός, το έπιασε το υπονοούμενο, και θα του τραβήξει αγωγή, είπε, όχι για προσβολή προσωπικότητας, ας πούμε, αλλά για την Νοβάρτις. Και ποιο δικαστήριο, για να λέμε και την αλήθεια, θα καταδίκαζε έναν άνθρωπο, είτε βουλευτή είτε όχι, για τέτοια ύβρι;

Πώς αλλιώς να παρασταθεί συμβολικά η τιμωρία ως βιασμός, που έχει εμπεδωθεί στα κατάβαθα της ανδρικής ψυχής, από αιώνες και χιλιετίες, της ψυχής αυτής που θα μπορούσε όμως να έχει ενημερωθεί από τις πρόσφατες εξελίξεις στην κοινωνία, από το κόμμα του, από τις γυναίκες του κύκλου του, ότι ο βιασμός είναι κακούργημα στη συνείδηση των γυναικών και ευτυχώς στο νόμο πλέον, και όχι τιμωρία;

Βέβαια, ο βιασμός εδώ θα ήταν εναντίον ανδρός. Τι χειρότερο λοιπόν, απ’ το να “εκγυναικήσει” τον άλλον άνδρα, αυτός, ο τιμωρός δια του πέους;

Και ποιο κόμμα, αριστερό κατά τα λεγόμενά του, με τον φεμινισμό στη σημαία του, θα επέπληττε ή θα διέγραφε τον βουλευτή του για μια τέτοια εγκληματική έκφραση; Πάντως όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και στο επεισόδιο παρών ο Νίκος Φίλης, γνωστός για τον πολιτισμό του και τις φεμινιστικές του ευαισθησίες εδώ και χρόνια, που πρωτοστατούσε μαζί και με άλλους συντρόφους στον αγώνα που έκαναν οι γυναίκες του κόμματος το μακρινό 1988, και υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων, κατά το συνέδριο του ΚΚΕ Εσωτερικού; Δυστυχώς δεν μίλησε για το επεισόδιο.

Και ποιο τμήμα φεμινιστικής πολιτικής θα όρθωνε το ανάστημά του απέναντι σ’ αυτή την αδιανόητη επίθεση στον αγώνα εναντίον της κουλτούρας του βιασμού που κάνουν οι φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο, όταν εκπορεύεται από ένα προβεβλημένο στέλεχος του κόμματός του; Πάντως όχι, μέχρι στιγμής δυστυχώς, το τμήμα φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οργή και θλίψη λοιπόν, για την κακουργηματική έκφραση, και για την κακουργηματική σιωπή.

Η πρώτη φωτογραφία: Τοιχογραφία με τον Πρίαπο, Casa Dei Vettii, Πομπηία