Η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών για την απόφαση του ΕΣΡ

Η χθεσινή κατά συντριπτική πλειοψηφία απόφαση του ΕΣΡ να επιβληθεί πρόστιμο 180χιάδων ευρώ στο τηλεοπτικό σταθμό ALPHA κατόπιν σωρείας καταγγελιών για το ψυχαγωγικό σκουπίδι του Bachelor, μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Όχι τόσο για αυτή καθαυτή τη χρηματική ποινή, όσο για τις παραδοχές στις οποίες υποχρεώθηκε και αποτελούν την αιτιολόγηση/ το σκεπτικό της ποινής.

Η αναγνώριση της ζημιάς που προκαλείται στις διαπροσωπικές σχέσεις και εν γένει στην αισθητική και τις αξίες της κοινωνίας από την προσβολή και την υποβάθμιση της γυναίκας σε πατριαρχικής κοπής κακέκτυπα προγράμματα

και η δέσμευση των τηλεοπτικών μέσων στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεότυπων και στην προώθηση της ισότητας των φύλων, έχει τον αντίκτυπο και της δικής μας επίμονης διεκδίκησης για πρόληψη και αυστηρή τιμωρία κάθε βίαιης και κακοποιητικής συμπεριφοράς εις βάρος των γυναικών.

Είμαστε εδώ και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Περιμένουμε να δούμε την αλλαγή έμπρακτα, στην «πραγματικότητα της εκπεμπόμενης εικόνας», στο τελικό προϊόν που καταναλώνει το κοινό.

Τα αρνητικά δείγματα γραφής δυστυχώς είναι πολλά και δεν περιορίζονται μόνο στις ευτελείς, low cost εκπομπές επικράτησης. Επεκτείνονται σε όλες τις ζώνες μέχρι τα δελτία ενημέρωσης που μαχόμενα για τηλεθέαση, μετατρέπουν εύκολα σε θέαμα ανθρώπινες τραγωδίες οι οποίες – αλλοίμονο- τροφοδοτούν συνεχώς την επικαιρότητα.

Ας δράσουμε όλες/όλοι μαζί έγκαιρα πριν, για να μην μετράμε εκ των υστέρων θύματα και εκφωνούμε κλισέ δακρύβρεχτα επιφωνήματα που τείνουν να γίνουν εθιστικά.

8/2/2022