Αναφορά περιστατικού παρενόχλησης και κακοποίησης από καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Αναδημοσιεύουμε την σοβαρή αυτή καταγγελία και ζητούμε την άμεση διερεύνηση και ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Αναρωτιόμαστε, εφόσον αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά επαναλαμβανόμενες πράξεις και μάλιστα με αποδέκτες πολλές φοιτήτριες, ενδεχομένως και καθηγήτριες και δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο είναι μια «μικρή κοινότητα», δεν έπεσε τίποτε στην αντίληψη του Πρύτανη! Έπρεπε να γίνει καταγγελία από φοιτητή, ώστε να δηλώσει ο Πρύτανης κ. Αθανάσιος Κατσής στην ΕΡΤ –Τρίπολης: “Υπάρχει μια καταγγελία που την αξιολογούμε άμεσα και σε βάθος εφαρμόζοντας όλους τους κανόνες δικαίου. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λαμβάνει σοβαρά τα σχετικά θέματα διατηρώντας το τεκμήριο της αθωότητας. Θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες”. Πότε ακριβώς έλαβε γνώση ο κ. Πρύτανης και τι έκανε μέχρι σήμερα; Τι εννοεί όταν λέει «θα προβεί άμεσα»; Επίσης, στην ανακοίνωση της Φylis αναφέρεται ότι ο καθηγητής «δημοσίευσε ένα έργο γεμάτο σεξιστική ρητορική, το οποίο αναπαράγει την κουλτούρα βιασμού», το οποίο εμείς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε, αλλά εύλογα τίθεται το ερώτημα, για το ακαδημαϊκό έργο του εν λόγω καθηγητή γνώριζε τίποτε ο κ. Πρύτανης; Το ερώτημα είναι πόσο χρόνο χρειάζεται ο κ. Πρύτανης για να αξιολογήσει την καταγγελία σε βάθος και ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες που θα προβεί για να καταλήξει άμεσα, όπως αναφέρει, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει ενημέρωση. Μήπως το άβατο του Πανεπιστημίου καλύπτεται από την σιωπή του Πρύτανη. Ζητάμε άμεσα να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαδικασίες και εάν υπάρξει καθυστέρηση, την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.
Αλλά και η Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου, το αρμόδιο θεσμικό και αρμόδιο όργανο του Πανεπιστημίου στο οποίο τίθεται το ερώτημα δεν γνώριζε ή γνώριζε αλλά δεν είχε τη δυνατότητα παρέμβασης, και εάν δεν είχε τη δυνατότητα παρέμβασης ποιος ήταν ο λόγος;
Το Μωβ

Από: Φylis AUTh
Πρόσφατα μας γνωστοποιήθηκαν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και παρεμβατικότητα που αφορά καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο εν λόγω καθηγητής έχει την φήμη του «παιδεραστή» στους φοιτητικούς κύκλους του πανεπιστημίου, και πλησιάζει στα δήθεν φιλικά φοιτήτριες, περιεργαζοντας «πεινασμένα» (όπως αναφέρουν οι καταγγέλλουσες) τα σώματα τους και ενίοτε τις αγγίζει σε προσωπικά σημεία του σώματος τους. Υπάρχουν ήδη 3 μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες προσεγγίζει τις καταγγέλουσες μέσω των social media, όπως το facebook, και στέλνει σε αυτές παρεμβατικά προσωπικά μηνύματα. Έπειτα προβαίνει σε υποσχέσεις για επαγγελματικές ευκαιρίες και σε απειλές πως, εφόσον δεν δεχτούν την προσφορά του, θα δυσκολευτούν να ανελιχθούν επαγγελματικά ή δεν θα μπορέσουν καν να εργαστούν. Αφού λοιπόν τις πιέζει να δεχτούν να βρεθούν μαζί του, την ώρα της συνάντησης, τους μιλάει χυδαία, ζητάει να βγάλουν φωτογραφίες μαζί «κολλητά», τις αγγίζει και προσπαθεί να τις φιλήσει.
Ο ίδιος καθηγητής στα πλαίσια ενός μαθήματος του τμήματος, φρόντισε να σηκώσει φοιτήτρια και δημοσίως αναφέρθηκε στο στήθος της ως «τα κουμπιά της», τα οποία ήθελε και να χρησιμοποιήσει για την παρουσίαση μιας άσκησης. Μετά από ένσταση της ίδιας της φοιτήτριας, ο ίδιος γέλασε και συνέχισε κανονικά την άσκηση, στο τέλος της οποίας, αγκάλιασε την φοιτήτρια με τρόπο που σηκώθηκε η φούστα της, αποκαλύπτοντας (προφανώς επίτηδες) συγκεκριμένα σημεία του σώματός της. Στην σχολή επίσης φημολογείται ότι παρόμοια παρενοχλητική συμπεριφορά με τις καταγγέλουσες έχουν βιώσει και καθηγήτριες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, στα πλαίσια των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του, δημοσίευσε ένα έργο γεμάτο σεξιστική ρητορική, το οποίο αναπαράγει την κουλτούρα βιασμού, και υπάρχει δημοσιευμένο ακόμα και σήμερα.
Ο καθηγητής, δεδομένου ότι είναι υψηλά ιστάμενος, είναι προστατευμένος από τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες έχουν φροντίσει να συγκαλύψουν το ζήτημα όταν αυτό βγήκε στην δημοσιότητα. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Παιδείας δεν εξετάζει καταγγελίες και -κάτι που δε μας εκπλήσσει- τις βάζει στο αρχείο.
Το καθεστώς πλήρους συγκάλυψης που έχουμε δει και βλέπουμε ακόμα να επικρατεί σε πολλά ελληνικά πανεπιστήμια, θρέφεται από τις σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται ανάμεσα στο καθηγητικό προσωπικό και στην φοιτητική κοινότητα και επιβιώνει μέσω της ανοχής των πανεπιστημιακών αρχών.
Είμαστε εδώ, όλα μαζί στον αγώνα κατά του σεξισμού και της παρενόχλησης, για να στηρίξουμε τις καταγγέλλουσες. Κανένα μόνο!