Η πρώτη γυναίκα που θεραπεύτηκε από HIV είναι γεγονός

Αλιεύει η Πέννυ Παραλίκα

Μία Αμερικανίδα της οποίας η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, διαγνώστηκε με HIV πριν μία δεκαετία. Σήμερα, ανήκει σε μία εξαιρετικά μικρή ομάδα ανθρώπων που έχουν απαλλαχτεί εντελώς από τον ιό, προσφέροντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ομάδα των Αμερικανών ερευνητών του International Maternal Pediatric Adolescent AIDS Clinical Trials (IMPAACT), παρουσίασε τα αποτελέσματα όπου η μεσήλικας ασθενής βρέθηκε χωρίς καθόλου ίχνη του ιού, τέσσερα χρόνια μετά από μία θεραπευτική αγωγή για λευχαιμία.

Μόλις δύο ακόμα ασθενείς έχουν επιβεβαιωθεί πως έχουν απαλλαγεί από τον ιό στα χρονικά. Και οι δύο μετά από μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών από δότες οι οποίοι είχαν μεταλλάξεις που μπλόκαραν τον HIV στη θεραπεία της λευχαιμίας. Ο πρώτος, γνωστός και ως “ο ασθενής του Βερολίνου”, είχε απαλλαχτεί από τον HIV για μία δεκαετία πριν πεθάνει το 2020 από καρκίνο. Ο άλλος, γνωστός ως “ο ασθενής του Λονδίνου”, δεν έχει σημάδια του ιού εδώ και δύο χρόνια.

Η τρίτη ασθενής, όπως και οι άλλοι δύο, διεγνώσθη με λευχαιμία και υποβλήθηκε σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα για να παράγει υγιή μυελό των οστών. Σε συνδυασμό με μεταγγίσεις αίματος από συγγενή για να της παράσχει προσωρινή άμυνα του ανοσοποιητικού, το DNA παρήγαγε τη μετάλλαξη CCR5 delta-32, η οποία μπλοκάρει το δρόμο για τα περισσότερα στελέχη του HIV να μπουν στα κύτταρα του σώματος. Χωρίς εύκολη πρόσβαση στα κύτταρα, ο ιός δεν μπορεί να μπει μέσα και να τα καταστρέψει.

Τρεις μήνες μετά τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, η ασθενής έχει σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή και δεν υπάρχουν σημάδια ενεργών σωματιδίων HIV.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα αρχικά αποτελέσματα στο 2022 Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, ωστόσο η έρευνα δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα σε κάποιο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό.

Πηγή:  https://unboxholics.com/news/tech/91663-i-proti-gynaika-pou-therapeytike-apo-hiv-einai-gegonos?fbclid=IwAR0YMlfbmtijO-I8u1Hgs99zZYq6hZh3cPCBeN8e4l070a3dhVuWQxIotBc