8 Μαρτη 2022 – Το Ελληνικό Δίκτυο για τη φεμινιστική απεργία

165 χρόνια μετά την 8η Μάρτη 1857 να θυμόμαστε πάντα ότι η 8η Μάρτη είναι ΑΠΕΡΓΙΑ. Είναι η ΑΠΕΡΓΙΑ των γυναικών στα κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης, που δούλευαν σε απάνθρωπες συνθήκες, με χαμηλή αμοιβή και ατελείωτες ώρες. Είναι η μέρα που βγήκαν στον δρόμο διεκδικώντας. Είναι η μέρα που επιτέθηκε η αστυνομία και τις διέλυσε. Είναι η μέρα που ξεκίνησε η πάλη και ο αγώνας και δημιουργήθηκαν τα πρώτα συνδικάτα εργαζομένων γυναικών.

Οι κατακτήσεις, του γυναικείου/φεμινιστικού και εργατικού κινήματος προς όφελος των γυναικών αυτά τα 165 χρόνια υπήρξαν εξαιρετικά σημαντικές σε κάθε επίπεδο. Στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία, στην κοινωνία, στην οικογένεια. Κατακτήσεις των γυναικών επεκτάθηκαν και λειτούργησαν προς όφελος και των εργαζόμενων αντρών και προς όφελος της κοινωνίας συνολικότερα. (υγεία, ασφάλεια κ.ά.)

Η φετινή 8η Μάρτη όμως σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό εν μέσω μιας πανδημίας που βασανίζει την ανθρωπότητα τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιμετωπίζουμε ολομέτωπη επίθεση και οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών και του εργατικού κινήματος.

• Τύμπανα του πολέμου ηχούν σε Ευρωπαϊκό έδαφος σε μία χώρα, την Ουκρανία, με τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς και δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες και με αντίπαλες δύο χώρες με πυρηνικά όπλα

• Μια σειρά εμφύλιες συρράξεις και οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης δημιουργούν καραβάνια προσφύγων και μεταναστών/τριών προς πιο ασφαλείς προορισμούς

• Η ακροδεξιά εργάζεται συστηματικά και απλώνει τα δίκτυα της από άκρη σε άκρη σπέρνοντας εθνικισμό, ρατσισμό, τον λόγο του μίσους και χτυπάει με αποφασιστικότητα και με οικονομικές ενισχύσεις και πόρους κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και όχι μόνον.

• Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. προκρίνοντας τα οικονομικά συμφέροντα και την ιδεοληψία της, πάνω από την ανθρώπινη ζωή, αποσαθρώνει νοσοκομεία και ολόκληρο το εθνικό σύστημα υγείας, διαλύει ό,τι δημόσιο από το εκπαιδευτικό σύστημα έως το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, την προστασία του περιβάλλοντος, δαπανά δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά προγράμματα σε ένα αέναο κυνήγι που μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε νέα χρεοκοπία.

• Στο πεδίο της δικαιοσύνης ο νόμος 4800/2021 του κ. Τσιάρα ανέτρεψε το πιο πρωτοποριακό νομοθετικό πλαίσιο οικογενειακού δικαίου ν. 1329/1983 που άνοιξε δρόμο για την ισότητα των φύλων, την συναίνεση, τις σχέσεις συνεργασίας μέσα στην οικογένεια.  Η πρόσφατη νομολογία φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την έννοια του συμφέροντος του τέκνου και να τίθεται στην υπηρεσία του συμφέροντος του αιτούντος που επικαλείται διατάξεις του νόμου προσαρμοσμένες στις ατομικές του επιδιώξεις με μαθηματικά κριτήρια και ρητορική περί της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γονέων στην μεταξύ τους αντιπαλότητα, την οποία αντιπαλότητα αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο νόμος αυτός υπηρετεί και οξύνει.

• Στο πεδίο της εργασίας οι νόμοι 4623/2019, 4635/2019, και 4808/2021 του κ. Χατζηδάκη: ανέτρεψαν κατακτήσεις δεκάδων ετών του εργατικού κινήματος ακυρώνοντας δικαιώματα, οκτάωρο, υπερωρίες και το χειρότερο από όλα, χτυπώντας την καρδιά του εργατικού κινήματος, την ίδια την ύπαρξη των συνδικάτων. Συγχρόνως το προοδευτικό που υποτίθεται ότι θα έκαναν –η επικύρωση των διεθνών συμβάσεων 190 και 185 της ΔΟΕ- έγινε χωρίς μέτρα για την υλοποίησή των συμβάσεων στους χώρους δουλειάς, ώστε να αντιμετωπισθεί η σεξουαλική παρενόχληση και να προστατευθεί η ζωή των εργαζομένων.

         Βλαπτικές μεταβολές εργαζομένων γυναικών
         Απολύσεις
         Αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης
         Εργασία με μπλοκάκι χωρίς κανένα δικαίωμα
         Εργολαβίες παντού
         Ανασφάλεια
         Εξουθένωση εργαζομένων
         Αύξηση των εργατικών ατυχημάτων

• Αποδυνάμωση Επιθεώρησης Εργασίας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αυτός ο κόσμος της βίας, της ανταγωνιστικότητας χωρίς όρια, της απανθρωπιάς, της απουσίας ενσυναίσθησης, αυτή η συμμαχία της πατριαρχίας με την ακροδεξιά που εγκληματεί κατά των γυναικών, της ανθρωπότητας, του πλανήτη, που δεν σέβεται τον άνθρωπο ως μεγάλη Αξία της Ζωής, που δεν λογαριάζει τι σημαίνει κάθε απώλεια για την οικογένεια που μένει πίσω, για τα παιδιά, δεν είναι ο δικός μας κόσμος. Δεν είναι ο κόσμος που ονειρευόμαστε, δεν είναι ο κόσμος για τον οποίο αγωνιζόμαστε.

Αγωνιζόμαστε για:
• Το σταμάτημα των εμφυλίων συρράξεων και την επικράτηση της Ειρήνης σ’ όλο τον κόσμο.
• Την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
• Την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων
• Κοινωνική Δικαιοσύνη
• Ένα ισχυρό σύστημα Υγείας, Παιδείας, Κοινωνικής Προστασίας και Ασφάλειας, Κοινωνικές Πολιτικές
• Η Φροντίδα να ανέβει ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής. Φροντίδα για την οικογένεια. Φροντίδα για το σπίτι. Φροντίδα για τον Πλανήτη.

Παλεύουμε για:
• Την ισότητα των φύλων
• Ποιοτική εργασία για όλες τις γυναίκες
• Ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας
• Συντάξεις για αξιοπρεπή διαβίωση μετά το πέρας του εργασιακού βίου
• Γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων στα συνδικάτα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην βουλή

Με τους αγώνες μας διεκδικούμε να υπάρξουν λύσεις για όλα αυτά.
Σας καλούμε στην απεργιακή κινητοποίηση της 8ης Μάρτη 2022 που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, σωματεία

1μμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΕΚΕΙ
ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ, ΜΗ ΒΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΙΣΟΤΗΤΑ – ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ