Απεβίωσε η Μαριέττα Γιαννάκου

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Δυσάρεστη η είδηση του θανάτου της κ. Γιαννάκου, μετά από μακρόχρονη νοσηλεία, σε ηλικία 71 ετών. Ήταν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από τα νιάτα της, και στη συνέχεια για πολλά χρόνια βουλεύτρια και ευρωβουλεύτρια.

Την γνωρίσαμε καλύτερα κατά τη διάρκεια του αγώνα της Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια, γιατί ήταν η μια από τις δύο βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με την κ. Κεφαλογιάννη, που πήραν θέση δυναμικά εναντίον των αντιδραστικών θεσμίσεων του νομοσχεδίου, που τελικά ψηφίστηκε και έγινε ο νόμος 4800/21 και δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες ζωής για πολλές χωρισμένες γυναίκες και τα παιδιά τους, αυξάνει την ενδοοικογενειακή βία και έμμεσα αποτρέπει τις γυναίκες να προχωρήσουν σε διαζύγιο λόγω του νόμου αυτού, και συνεπώς τις κρατά δέσμιες σε μια καταπιεστική και ανεπιθύμητη σχέση.

Ακολούθησε τη συνείδησή της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου και κατά τις ψηφοφορίες,  και ήταν μια θαρραλέα φωνή αντίθετα με τις κομματικές της δεσμεύσεις, κάτι όχι συνηθισμένο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό, και όχι μόνο, την θυμόμαστε.