Πόλεμος στην Ουκρανία και ενεργειακή κρίση

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.  Ο πόλεμος κοστίζει ανθρώπινες ζωές και προσφυγιά. Επομένως δεν υποστηρίζουμε κανενός είδους πόλεμο. Δεν παίρνουμε το μέρος ούτε του ρωσικού  εθνικισμού ούτε του δυτικού (ΝΑΤΟ, ΕΕ), επειδή και οι δύο πλευρές εργαλειοποιούν και εκμεταλλεύονται με διαφορετικούς τρόπους τα σύνορα. Ουσιαστική πίεση, που ασκείται ως τώρα από την ΕΕ δεν είναι αποτελεσματική. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποδείχθηκαν αρκετά αδιάφοροι, και ανεπαρκείς να βρουν διπλωματικές λύσεις και να διασφαλίσουν την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Η επαναστρατιωτικοποίηση των συνόρων συντελέστηκε πρώτα εναντίον των μεταναστών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Με την πολωνική κυβέρνηση να άφηνει χιλιάδες μετανάστες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία να παγώσουν στα δάση των συνόρων της με την Λευκορωσία. Σήμερα με κροκοδείλια ευαισθησία για το μεταναστευτικό και με την επιβραευτική συναίνεση της ΕΕ και γλύφοντας τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, δεσμεύεται να απορροφήσει ένα εκατομμύριο ουκρανούς πρόσφυγες!

Εν τω μεταξύ σήμερα καμία δήλωση από όλες τις πλευρές δεν ασχολείται με την πραγματική ζωή των ανθρώπων.

Ταυτόχρονα ο πόλεμος έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στη ζωή όσων βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη και στους μετανάστες αλλά και στα λαϊκά στρώματα των χωρών της Ευρώπης και της ταλαίπωρης πατρίδας μας. Αναφέρομαι στο νέο κύμα ανατιμήσεων στις τιμές της ενέργειας, που ήδη γίνεται ορατό στο καλάθι της νοικοκυράς.

Σε μια τραυματισμένη οικονομία όπως η Ελληνική, η κατάσταση αποκτά επικίνδυνες διαστάσεις. Οι οικονομικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία.

Στην διάρκεια της πανδημίας το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε στα 351 δις. ευρώ,  ενώ ο πληθωρισμός φθάνει το 6,2%!

Η ακρίβεια πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, απειλεί τις επιχειρήσεις και την αγροτιά, οδηγεί σε αδιέξοδο τους οικονομικά ασθενέστερους και ιδίως τις γυναίκες. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών αυξήθηκε στο 21,2% τον Μάρτιο του 2021 έναντι 19,2%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να ανεβεί κατά 2-3 μονάδες ακόμη. Ο  τουρισμός δείχνει ότι θα επηρεαστεί αρνητικά το ίδιο και ο ρυθμός υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων. Το κόστος δανεισμού θα συνεχίσει αρνητική πορεία.

Την ίδια ώρα εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, και δια στόματος του κ.Ρεγκλινγκ η ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή και η επαναφορά των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα που μας συστήνει άμεση επαναφορά στην ισχυρή δημοσιονομική θέση που είχαμε πριν την πανδημία ακούγονται σαν τρομοκρατικές απειλές.

Πρόκειται για εξαναγκασμό σε πολιτικές άγριας λιτότητας όπως άμεση εξάλειψη μεγάλων ελλειμμάτων, επαναφορά των δυσβάστακτων στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, που απειλούν την κοινωνική συνοχή. Δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη, επιβεβαιώνουν τον τερματισμό οικονομικής ανακούφισης, ακόμη και των πιο αδύναμων. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται όποια νέα στήριξη αυτών που πλήττονται περισσότερο από την έκρηξη της ακρίβειας. Το περίφημο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες και συνέπειες των  υπό συζήτηση μέτρων πίεσης κατά  της Ρωσίας θά’ρθει να στραγγαλίσει τις πιο αδύναμες οικονομίες της ΕΕ όπως επίσης και τα πιο ευπαθή κοινωνικά στρώματα στην Ευρώπη και ιδίως στη πολύπαθη Ελλάδα.

Εμείς οι γυναίκες γνωρίζουμε πολύ καλά τον αντίκτυπο που έχει στις  ζωές μας η οικονομία και η κοινωνία που δοκιμάζεται, ενώ ταυτόχρονα έχουμε την υποχρέωση τα έτη 2021-2022 να πληρώσουμε επιπλέον και 3,5 δις ευρώ για τις «αμυντικές δαπάνες».

Γι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, να αυξηθεί ουσιαστικά ο κατώτερος μισθός, να ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι τα νοικοκυριά, η αγροτιά. Πόσο μάλλον όταν το δημόσιο κερδίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ, από την αύξηση των ποσών του ΦΠΑ στις πολύ αυξημένες τιμές της ενέργειας.

Δεν είναι δυνατόν να μένουν ανέγγιχτα τα κέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Απαιτείται να υιοθετηθεί η τακτική Μακρόν όπου οι πάροχοι ενέργειας απορροφούν ένα μέρος των αυξήσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι νέες αυξήσεις στην ενέργεια.

Οι πολιτικές άγριας λιτότητας δημιουργούν πάντα σοβαρούς κινδύνους για το πολιτικό μας σύστημα.

Απαιτείται η στήριξη της εγχώριας παραγωγής, το ΕΣΥ, το κοινωνικό κράτος και ο κόσμος της εργασίας. Οι δραματικές συνέπειες ελλειμάτων σ’ αυτούς τους τομείς πάντα επιβάρυναν τις γυναίκες, οι οποίες ως σάκος του μποξ καλούνται να αναπληρώσουν αυτό το κενό επωμιζόμενες την κοινωνική αναπαραγωγή!

Απαιτείται εκ μέρους της Κυβέρνησης  η άμεση αντίδραση προς τους εταίρους μας, για το ανέφικτο της επαναφοράς των συντηρητικών πολιτικών διαρκούς λιτότητας.

Απαιτούνται αναγκαίες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι δαπάνες στήριξης πρέπει να εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς στόχους και να αποκλειστεί η συζήτηση για την επαναφορά των πρωτογενών πλεονασμάτων επί του παρόντος.

Δεν υπάρχει περιθώριο αδιαφορίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κυβερνήσεων των κρατών μελών μπροστά στις δύσκολες καταστάσεις που βρίσκονται οι ευρωπαίοι πολίτες. Πόσο μάλλον τώρα που οι συνέπειες της αδιαφορίας τους, μπροστά στην αδηφαγία του Πούτιν, μας έχουν ήδη σημαντικά επηρεάσει.