«Να θυμάσαι τα ονόματα των δολοφονημένων γυναικών»: Πορεία 8η Μάρτη, Θεσσαλονίκη

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Με πανό με τα ονόματα των δολοφονημένων γυναικών, με πλακάτ ενάντια στον πόλεμο, την πατριαρχία και κάθε μορφής έμφυλης καταπίεσης περισσότερα από 2.000 άτομα διαδήλωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη σε δύο ξεχωριστές πορείες, τιμώντας την 8η Μάρτη ως μέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών.

Από το άγαλμα του Βενιζέλου ξεκίνησαν φεμινιστικές συλλογικότητες με κεντρικό σύνθημα «Όχι στον πόλεμο και την πατριαρχία» αλλά και με πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ούτε δούλα ούτε κυρά, ενάντια στον πόλεμο, πάντα αντιφά» σε μια πορεία που κατευθύνθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα και τρικάκια που φώναζαν «Εγώ αδερφή μου σε πιστεύω». Παράλληλα στην πλατεία της Αγία Σοφίας πραγματοποιήθηκε πορεία με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και σωματείων του ΠΑΜΕ η οποία συναντήθηκε με την πορεία των συλλογικοτήτων που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη.

Βίντεο: Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης

Να αναφερθεί πως στη συγκέντρωση που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στο άγαλμα Βενιζέλου συμμετείχε πλήθος συλλογικοτήτων της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και κοινωνικοί χώροι της πόλης πραγματοποιώντας μια πορεία που είχε παλμό και διεκδικήσεις. Σε κάθε μικρό και μεγάλο αίτημα αποτυπωνόταν η ανάγκη να είμαστε ελεύθερες και όχι γενναίες, στο σπίτι, στη δουλειά, στη διασκέδαση και κυρίως στον αγώνα αυτόν να μην μείνει καμία μόνη.

Το παρών στη πορεία έδωσαν γυναίκες από την Αλβανία που διεκδικούν ισότητα και αξιοπρέπεια για όλες τις γυναίκες.

ΠΗΓΗ: Alterthess

Φωτογραφίες-βίντεο Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης