ΚΛΙΜΑΚΑ: Ανθρωπιστική αποστολή στα σύνορα Ρουμανίας – Ουκρανίας

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

«Ανθρωπιστική αποστολή στα σύνορα Ρουμανίας – Ουκρανίας στο πλαίσιο Ψυχιατρικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης της ΚΛΙΜΑΚΑ στον πληγέντα πληθυσμό της Ουκρανίας και των γειτονικών χωρών»

Από τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, καθώς ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας ανείπωτης, συνεχώς κλιμακούμενης, τραγωδίας από τις εξελισσόμενες πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε την Ευρώπη στη δίνη μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης, την μεγαλύτερη στην ήπειρό από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα, με βαρύ φόρο αίματος, ολέθριες καταστροφές στη χώρα και με κύματα χιλιάδων αμάχων, στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες και παιδιά, να περνούν καθημερινά τα σύνορα αναζητώντας ασφάλεια.

Ωστόσο, ακόμα και μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, οι καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου στην ψυχική υγεία των επιζώντων είναι δεδομένες, γνωστές στην ανθρωπότητα και καταγεγραμμένες από την επιστημονική κοινότητα, με την επισήμανση της τελευταίας για επιτακτική ανάγκη παροχής κατάλληλων και αποτελεσματικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε πληθυσμούς -θύματα πολεμικών συγκρούσεων και βίαιων εκτοπισμών.

Αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία της στη χρήση των συστημάτων και εφαρμογών Τηλεψυχιατρικής, η ΚΛΙΜΑΚΑ, ήδη από την αρχή του πολέμου, σχεδίασε και παρέχει Υπηρεσία Ψυχιατρικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης απευθυνόμενη στον πληγέντα πληθυσμό της Ουκρανίας και των γειτονικών χωρών. Η λειτουργία της είναι σε 24ωρη βάση, με τη συμμετοχή έμπειρων ψυχιάτρων και επαγγελματιών ψυχικής υγείας, στις ακόλουθες γλώσσες: Ουκρανικά, Ρωσικά, Λευκορωσικά, Ρουμανικά, Πολωνικά, Αγγλικά, Γαλλικά.

Στο πλαίσιο αυτό, από την Τετάρτη 23 Μαρτίου θα βρισκόμαστε σε ανθρωπιστική αποστολή στα σύνορα Ρουμανίας – Ουκρανίας για την σχετική ενημέρωση και περαιτέρω δικτύωση με τοπικούς θεσμικούς φορείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις, παράλληλα με την παράδοση υγειονομικού υλικού.

Η ΚΛΙΜΑΚΑ, φορέας με εξειδίκευση στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, σε αποκλεισμένους και ευάλωτους πληθυσμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε αυτό το περιβάλλον έκτακτης συνθήκης, έχει διευρύνει τις υπηρεσίες της ανταποκρινόμενη στην επιτακτική ανάγκη στήριξης του δοκιμαζόμενου λαού της Ουκρανίας. Η δράση υποστηρίζεται και από τον Κλάδο Τηλεψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και το φορέα ψυχικής υγείας & κοινωνικής μέριμνας ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ ΑμΚΕ.

Ο πόλεμος, ανά τους αιώνες, παραμένει η χειρότερη από τις ανθρωπογενείς καταστροφές και οι τραγικές όσο και απαράδεκτες συνέπειες στην ψυχική υγεία των θυμάτων του, δυστυχώς, συχνά εκλαμβάνονται ως «παράπλευρη απώλεια» χωρίς την ανάληψη δράσεων και ενεργειών για την δέουσα αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, η ψυχική υγεία, αναμφισβήτητα, αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις παράγοντες που συμβάλλουν και προδιαγράφουν το επίπεδο ποιότητας ζωής όσο και την ευημερία των ανθρώπων, των κοινωνιών και των λαών στο σύνολό τους.

Μένουμε αλληλέγγυοι/ες, υπερασπιζόμενοι/ες τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη ζωή, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ευημερία και την ειρήνη. Με την ευχή και την ελπίδα αλλά και με στοχευμένες ενέργειες ώστε η «επόμενη μέρα» να βρει τα θύματα του πολέμου, αλλά και όλους μας, με ψυχική ανθεκτικότητα να οικοδομήσουμε το μέλλον σε ένα περιβάλλον μιας νέας εποχής, που διαφαίνεται, για την Ευρώπη και τους λαούς της.

Αθήνα, 22/03/2022
*Πληροφορίες: Άντα Αλαμάνου 697 22 57 906
Όλγα Θεοδωρικάκου 69 77 034 630

Η αρχική φωτό είναι με πρόσφυγες που λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια, στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Στα σύνορα, πολλοί πρόσφυγες λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια