CODEPINK: Στοπ στον πόλεμο στην Ουκρανία: Έξω τα ρωσικά στρατεύματα, όχι επέκταση του ΝΑΤΟ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ:

Οι γυναίκες κάνουν έκκληση για κατάπαυση του πυρός, τερματισμό της απειλής του πυρηνικού πολέμου και ειρήνη!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
28/2/2022

Μετάφραση: Βαγγέλης Βλαχάκης

Η CODEPINK καταδικάζει έντονα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα υπό το φόβο των επιθέσεων με εκρηκτικά όπλα και πυραύλους, ενώ οι εναπομείναντες κάτοικοι από την ανατολική έως τη δυτική Ουκρανία αναζητούν καταφύγιο σε υπόγειους υπόγειους διαδρόμους και καταφύγια βομβών. Ως διεθνής οργάνωση ειρήνης, ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός, διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, τερματισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση των συμφερόντων ασφαλείας όλων των ενδιαφερομένων μερών. Στεκόμαστε αλληλέγγυες στον ουκρανικό λαό που δέχεται άγρια επίθεση και στις χιλιάδες θαρραλέες Ρωσίδες και Ρώσους ακτιβίστριες και ακτιβιστές κατά του πολέμου που διακινδυνεύουν τη σύλληψη και τη φυλάκισή τους για να διαδηλώσουν στους δρόμους της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.

Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση για την Ουκρανία, μια χώρα που βρίσκεται στο στόχαστρο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, των δύο πιο βαριά οπλισμένων πυρηνικών εθνών του κόσμου. Ενώ καταγγέλλουμε την απερίσκεπτη συγκαλυμμένη απειλή του Πούτιν να εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ, αναγνωρίζουμε επίσης ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένοχη για τη διάδοση και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και πρέπει να αντιστρέψει την πορεία της από την απόφασή της να επιδιώξει τον πυρηνικό επανεξοπλισμό και αντ’ αυτού να προωθήσει επαληθεύσιμες συμφωνίες για παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό.

Καταδικάζοντας την εισβολή του Πούτιν σε μια κυρίαρχη χώρα, τον βομβαρδισμό ενός ουκρανικού νοσοκομείου, τα τανκς που πλησιάζουν στο Κίεβο, κατανοούμε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην όξυνση αυτής της σύγκρουσης, διευκολύνοντας το πραξικόπημα του 2014 για την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Ουκρανίας και αθετώντας τις υποσχέσεις τους να μην επεκτείνουν το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, όπου επιθετικοί πύραυλοι στη Ρουμανία και την Πολωνία θα μπορούσαν να φτάσουν στη Ρωσία μέσα σε λίγα λεπτά.

Αν και κάποιοι θα ισχυριστούν ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία 30 χωρών, εμείς θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη με τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας και την υποστήριξη της στρατιωτικής επίθεσης των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη, όπου εκτιμάται ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους υπό τη βροχή βομβών και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν. Η επιθετική στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Κίνα, ένα άλλο πυρηνικά εξοπλισμένο έθνος, απειλεί επίσης την παγκόσμια ειρήνη και τις προσπάθειες να ενωθούν απέναντι στην υπαρξιακή κλιματική καταστροφή.

Εν όψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, η CODEPINK ζητά μια διεθνή συμφωνία ασφαλείας για την προστασία των συμφερόντων όλων των Ευρωπαίων να παραμείνουν ελεύθεροι από πόλεμο και κατοχή. Μια τέτοια συμφωνία θα έπρεπε να είχε σφυρηλατηθεί μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας – αντίθετα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιδίωξαν την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση σε μια συνέχιση του Ψυχρού Πολέμου που γέννησε πολλαπλούς θερμούς πολέμους, από την Κορέα μέχρι το Βιετνάμ.

Για να αποτρέψουμε περαιτέρω μάχες στην Ουκρανία, για να σταματήσουμε την απώλεια ζωών, την αιματοχυσία και τη σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση από τους βομβαρδισμούς των εργοστασίων πυρομαχικών, ας επιστρέψουμε στη συμφωνία Μινσκ ΙΙ του 2015 που καθιέρωσε ένα σχέδιο για την ειρήνη και τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που κλυδωνίζεται στην ανατολική Ουκρανία. Η Ουκρανία θα πρέπει να είναι ουδέτερη χώρα- η ενσωμάτωσή της στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει φύγει από το τραπέζι ως σημείο εκκίνησης της διπλωματίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επικίνδυνης περιόδου, όταν η περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση θα μπορούσε να προκαλέσει μια ραδιενεργό τήξη του Τσερνόμπιλ ή να μας ωθήσει στο χείλος του πυρηνικού αφανισμού, καλούμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν και το Κογκρέσο να σταματήσουν τη ροή όπλων προς την Ουκρανία, να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και ασφαλές καταφύγιο αντί αυτού, να ανανεώσουν τις ληγμένες συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών (αντιβαλλιστικοί πύραυλοι, πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς, ανοιχτοί ουρανοί) που εγκατέλειψαν οι ΗΠΑ με τη Ρωσία και να απορρίψουν την επιβολή μαζικών κυρώσεων που θα βλάψουν τον ρωσικό λαό, ο οποίος, όπως και εμείς, θέλει ειρήνη και ασφάλεια.

Οι οριζόντιες κυρώσεις σε ολόκληρη τη ρωσική οικονομία θα μπορούσαν να εξαπλώσουν οικονομικές και περιβαλλοντικές δυσχέρειες στην Ευρώπη και ενδεχομένως στην παγκόσμια κοινότητα με αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας που μπορεί να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα ωθήσουν σε περισσότερες γεωτρήσεις πετρελαίου και θανατηφόρα καύση ορυκτών καυσίμων.

Σε αλληλεγγύη με όσους/ες διαδηλώνουν κατά του πολέμου στη Ρωσία και σε όλη την Ευρώπη, καλούμε τους φιλειρηνικούς ανθρώπους του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των στρατευμένων στην πρώτη γραμμή, να ενωθούν μαζί μας σε μια μαζική ενιαία απάντηση για να πούμε:

Όχι στον πόλεμο στην Ουκρανία, ναι στις διαπραγματεύσεις και την ειρήνη!