Μουσικά Βραβεία Γκράμι, (Grammy Award)

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

Η 64η τελετή απονομής των βραβείων Γκράμι φέτος απονεμήθηκαν λόγω μέτρων anticovid στις 3 Απριλίου και για πρώτη φορά στο Λας Βέγκας κι όχι στο Λος Άντζελες. Από την ετήσια αυτή γιορτή της αμερικάνικης μουσικής βιομηχανίας, εμείς ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε γυναίκες που βραβεύτηκαν από τον θεσμό.

Τα Μουσικά Βραβεία Γκράμι, (Grammy Award) αποτελούν το σημαντικότερο γεγονός στην μουσική βιομηχανία και διαθέτουν αντίστοιχο κύρος με τα κινηματογραφικά Βραβεία Όσκαρ. Περιλαμβάνουν 84 κατηγορίες και 23 μουσικά είδη, και απονέμονται στις αρχές κάθε χρόνου στο Λος Άντζελες. Οι νικητές αναδεικνύονται κατόπιν ψηφοφορίας από τα μέλη της Ακαδημίας, και όχι με βάση τη δημοτικότητα, τις πωλήσεις ή την πορεία τους στους πίνακες επιτυχιών. Ως έπαθλο λαμβάνουν ένα επίχρυσο αγαλματίδιο ενός γραμμοφώνου.

Τα Βραβεία Γκράμι ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά στις 4 Μαΐου του 1959 και το τραγούδι της Χρονιάς ήταν το «Nel Blu Dipinto di Blu» του Ντομένικο Μοντούνιο, ενώ το βραβείο για το Άλμπουμ της Χρονιάς απονεμήθηκε στον Χένρι Μαντσίνι, για τη μουσική του στην ταινία του Μπλέικ Έντουαρντς «Peter Gun».

Τα «Όσκαρ» της μουσικής είχαν αναβληθεί το 2021 και αντί για τον Ιανουάριο απονεμήθηκαν τον Μάρτιο ενώ το 2022 η τελετή πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου και για πρώτη φορά στο Λας Βέγκας επειδή η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού παρουσίαζε έξαρση των κρουσμάτων.

Στην ετήσια αυτή γιορτή της αμερικάνικης μουσικής βιομηχανίας, τα βραβεία είναι συχνά απρόβλεπτα κι εμείς σας παρουσιάζουμε γυναίκες που ξεχωρίσαμε.

Beyoncé (2021)

Η Beyoncé απέσπασε τρία βραβεία στην 63η τελετή απονομής των βραβείων και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά της στην ιστορία της μουσικής. Φέτος Η Beyoncé με 30 νίκες στο ενεργητικό της είναι πλέον η γυναίκα στο χώρο του τραγουδιού αλλά και ανεξαρτήτως φύλου καλλιτέχνης που έχει κερδίσει τα περισσότερα βραβεία Grammy.

Εσπεράντσα Σπόλντινγκ (2011)

Το 2011 η μπασίστρια και συνθέτρια της τζαζ Εσπεράντσα Σπόλντιγκ με το άλμπουμ της «Chamber Music Society» κέρδισε το Γκράμι για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη, που απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε καλλιτέχνη της τζαζ και αυτή ήταν γυναίκα!. Ήταν η μεγάλη έκπληξη εκείνης της χρονιάς, καθώς το βραβείο διεκδικούσαν μεγάλα ονόματα με μεγαλύτερη απήχηση και εμπορικό βεληνεκές, όπως ο Τζάστιν Μπίμπερ, ο Ντρέικ, οι Mumford & Sons και οι Florence + The Machine.

Σελίν Ντιόν (1997)

Το 1997 η Καναδέζα Σελίν Ντιόν σάρωσε τα βραβεία με το άλμπουμ «Falling Into You Wins», που πούλησε πάνω από 32 εκατομμύρια αντίτυπα και εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα πιο εμπορικά στην ιστορία της ποπ μουσικής. Με μεγάλες επιτυχίες, όπως τα τραγούδια «Its All Coming Back to Me Now» και «Because You Loved Me», υπερκέρασε σημαντικά άλμπουμ που ήταν υποψήφια για τον βραβείο «Δίσκος της Χρονιάς»: «Odelay» του Μπεκ, «Mellon Collie and the Infinite Sadness» των The Smashing Pumpkins και «The Score» των The Fugees.

Πετούλα Κλαρκ (1965)

Με τη βρετανική μουσική εισβολή στις ΗΠΑ σε πλήρη εξέλιξη, οι Beatles αναμένονταν να σαρώσουν τα Γκράμι το 1965 και σχεδόν το κατάφεραν, αφού κέρδισαν στις κατηγορίες «Καλύτερος νέος καλλιτέχνης» και «Καλύτερη εκτέλεση από φωνητικό συγκρότημα» για το τραγούδι «A Hard Days Night». Αλλά το κοινό εξεπλάγη, όταν άκουσε ότι το βραβείο για την «Καλύτερη Ροκ ηχογράφηση» πήγε σε μία μη ροκ καλλιτέχνιδα, τη συμπατριώτισσά τους Πετούλα Κλαρκ για το τραγούδι της «Downtown». Τα υπόλοιπα υποψήφια τραγούδια της κατηγορίας της ήταν τα «Mr. Lonely» του Μπόμπι Βίντον, «Oh Pretty Woman» του Ρόι Όρμπισον, «A Hard Days Night» των Beatles and «Youve Lost That LovinFeeling των The Righteous Brothers. Πάντως, η Πετούλα Κλαρκ ήταν η πρώτη τραγουδίστρια από τη Μεγάλη Βρετανία που ανέβηκε στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το συγκεκριμένο τραγούδι της.

Alison Kraus

Στην Alison Kraus ανήκει το ορόσημο της γυναίκας που έχει κατακτήσει τα περισσότερα βραβεία Grammy, με τα πιο πολλά να προέρχονται από την country κατηγορία. 14 βραβεία κέρδισε ως μέλος της μπάντας Union Station και τα υπόλοιπα ως σόλο τραγουδίστρια.

Aretha Franklin

Η Aretha Frankln κατέχει το στέμμα της βασίλισσας του R&B, με 18 βραβεία Grammy στο ενεργητικό της έως σήμερα, ενώ πέντε τραγούδια της έχουν εισαχθεί στο Hall Of Fame του μουσικού θεσμού.

Πηγή: sansimera.gr, hit-channel.com