Επιχείρηση Λυσιστράτη

Πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια η Αθηναία Λυσιστράτη μαζί με τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης, όπως γράφει ο Αριστοφάνης στο ομώνυμο θεατρικό του έργο, συνεργάστηκαν για να σταματήσει ο πολύχρονος καταστροφικός πόλεμος μεταξύ των δύο πόλεών τους.

Εμείς σήμερα αναλογιζόμαστε τις γιαγιάδες μας που γεννημένες στις αρχές του 1900 μεγάλωσαν μέσα στον Μεγάλο Πόλεμο, τη φτώχεια, τη θλίψη και την απώλεια. Οι ίδιες γυναίκες γέννησαν και μεγάλωσαν τα παιδιά τους, τις μητέρες μας, μέσα στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και πάλι μέσα στη θλίψη, την απώλεια και την πείνα.  Εμείς, οι κόρες τους, σήμερα βλέπουμε να ανατέλλει ένας Τρίτος Πόλεμος που θα πλήξει τις δικές μας ζωές, τις ζωές των παιδιών μας και των εγγονιών μας οδηγώντας στην πείνα, την εξαθλίωση, την έλλειψη μόρφωσης, τον κάθε είδους θάνατο πέντε συνεχόμενες γενιές. Έναν πόλεμο που θα επιβαρύνει την καταστροφή του πλανήτη μας που ήδη υποφέρει από την καλπάζουσα οικολογική κρίση, την καταστροφή του νερού, της τροφής, των εδαφών και αμέτρητων ειδών ζωής που βρίσκονται πάνω του.

Κάθε φορά που οι κυρίαρχοι αυτού του πλανήτη θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να κορυφώσουν την εμπόλεμη κατάσταση και τον ανταγωνισμό τους ρίχνοντας βόμβες, οι κοινωνίες υφίστανται όλες τις βαριές απώλειες. Νικητές είναι πάντα οι ίδιοι, αυτοί που προκαλούν την καταστροφή και που προετοιμάζουν την επόμενη περιφερειακή ή κεντρική σύρραξη, ανάλογα με τα συμφέροντά τους που δεν έχουν καμία επαφή με τα συμφέροντα των λαών και των απλών ανθρώπων, τα δικά μας.  Σαν να είναι οι κοινωνίες κατασκευές από πλαστικά τουβλάκια που όποτε οι κυρίαρχοι θεωρούν  σωστό πρέπει να γκρεμίσουν και  να ξαναφτιάξουν από μηδενικό σημείο. Όχι, οι κοινωνίες, οι ζωές μας δεν είναι πλαστικά τουβλάκια. Αντίθετα, είναι οντότητες άξιες σεβασμού και φροντίδας.

Αυτή τη στιγμή πάνω στον πλανήτη μας υπάρχουν δεκάδες ανοιχτά εμπόλεμα μέτωπα, κάποια από αυτά επί δεκαετίες, δες τον αναλυτικό χάρτη https://www.thenewhumanitarian.org/maps-and-graphics/2017/04/04/updated-mapped-world-war  

 

Η “Επιχείρηση Λυσιστράτη” είναι ένα κάλεσμα προς τις γιαγιάδες, τις μητέρες, τις κόρες που ζουν σήμερα  πάνω στον πλανήτη και που έχουν χάσει ή πρόκειται να χάσουν αγαπημένους άντρες, γυναίκες, παιδιά, θυσία στα σχέδια των πάνοπλων δυναστών.  Με τα σύγχρονα μέσα συντονισμού και επικοινωνίας, να απαιτήσουμε την Παγκόσμια Ειρήνη και την Παύση Όλων των Πολέμων ανεξαιρέτως. Είναι μια επιχείρηση που έχει στόχο να εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη μέσω του υπέροχου αυτού εργαλείου που έχουμε την ιστορική τύχη να έχουμε στα χέρια μας, το διαδίκτυο. Ένα εργαλείο που ανοίγει τα κάθε λογής σύνορα όχι μόνον για τις οικονομικές αυτοκρατορίες αλλά και για την επικοινωνία και τον συντονισμό μας.

 

Καλούμε εσάς πολίτισσες του Κόσμου, να συμμετάσχετε στην “Επιχείρηση Λυσιστράτη” οργανώνοντας δράσεις στις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τα χωριά σας ανά γεωγραφικό, ωριαίο Μεσημβρινό  με δίωρες μουσικές συναυλίες, συζητήσεις, τοποθετήσεις, ενημερώσεις. Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο να καλύψουμε όλη την επιφάνεια, από τον Βορρά ως τον Νότο, από την Ανατολή ως την Δύση του πολύπαθου, υπέροχου, πανέμορφου πλανήτη μας που θα τον αγκαλιάσουμε αλυσιδωτά με ειρηνικά συλλαλητήρια, μουσική, πορείες, συναντήσεις, τέχνη  και αποφασιστικότητα για την Νίκη της Ζωής πάνω στον θάνατο. Μέσω διαδικτύου να δρούμε οι ίδιες αλλά και να παρακολουθούμε την πορεία των παγκόσμιων δράσεων καθώς αυτές θα σαρώνουν το σκοτάδι δημιουργώντας νησίδες ελευθερίας, ανάτασης, χαράς.

Καλούμε συλλογικότητες και οργανώσεις να συμμετάσχετε στην πρωτοβουλία εναντίον όλων των πολέμων δηλώνοντας την πρόθεσή σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  lysistratesnowar@gmail.com έως την Κυριακή 29 Μαΐου και να πάρετε μέρος στην τηλεδιάσκεψη την Κυριακή 5 Ιουνίου. Την Τρίτη 24 Μαΐου θα σταλεί σε όλες τις συμμετέχουσες οργανώσεις το λινκ για τη διαδικτυακή συνάντηση για ενημέρωση και διακίνηση. Ακόμη παρακαλούμε να δημοσιεύστε το κάλεσμα σε μέσα επικοινωνίας διαδικτυακά ή μη.

 

Ας φωτίσουμε με την αγάπη της καρδιάς μας το ζοφερό τοπίο που αποδιοργανώνει το νόημα της ζωής, ας προχωρήσουμε με επιμονή, υπομονή και πάθος με καθαρό νου και θερμή ψυχή.

 

Ομάδα Πρωτοβουλίας “Επιχείρηση Λυσιστράτη”