Διαμαρτυρία για τις “τηλεοπτικές δίκες” – υπόθεση Πάτρας

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Πέντε γυναικείες οργανώσεις παίρνουν την πρωτοβουλία να στηλιτεύχουν το αίσχος της μιντιακής παρουσίασης και των “τηλεοπτικών δικών” για την υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών της Πάτρας με την ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύουμε. Στο μεταξύ, ήδη διατάχθηκε από τη Δικαιοσύνη, καθυστερημένα, η έρευνα για την δημοσιοποίηση των μαρτυρικών καταθέσεων, οι οποίες έχουν ριχθεί στην μιντιακή αρένα, αναβαθμίζοντας την γνωστή ανθρωποφαγία που τώρα όμως έχει πάρει ακόμα πιο αποκρουστικές διαστάσεις. Και φυσικά ζητά ευθύνες, που θα δούμε αν και πότε θα βρεθούν. Σ.Β.

Προς την
Πρόεδρο του Αρείου Πάγου
Αξιότιμη Κυρία Μαρία Γεωργίου
Προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Αξιότιμο Κύριο Βασίλειο Πλιώτα
Αθήνα, 28 Απριλίου 2022

Αξιότιμη Κυρία Πρόεδρε,
Αξιότιμε Κύριε Εισαγγελέα,
Στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων και γεγονότων που διαδραματίζονται εξ αφορμής των θλιβερών συμβάντων που αφορούν στη λεγόμενη «υπόθεση της Πάτρας» και ευθέως προσβάλλουν κάθε έννοια Νομικού Πολιτισμού και καταπατούν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρούμε ηθικό μας καθήκον να απευθυνθούμε εις Υμάς, ώστε να αναλάβετε τις δέουσες πρωτοβουλίες .

Δεν επιθυμούμε να υπεισέλθουμε στην ουσία της όλης υποθέσεως, η οποία ερευνάται από τη μόνη αρμόδια Ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη και τους άξιους Λειτουργούς της. Είμαστε δε απολύτως βέβαιες ότι, όπως πάντοτε άλλωστε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος, θα δρομολογηθούν τα δέοντα και θα αποδοθεί Δίκαιο όπως η κείμενη Νομοθεσία προβλέπει και επιτάσσει.

Όμως το απαράδεκτο θέαμα των «τηλεοπτικών δικών» με τους αυτόκλητους «εισαγγελείς», δημοσιογράφους ή δήθεν ειδήμονες, οι οποίοι σπεύδουν να εκδίδουν αποφάσεις, να κηρύσσουν ενόχους και να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη κατά το δοκούν, με άκρατο λαϊκισμό, αναπαράγοντας μάλιστα συστηματικά έμφυλα και σεξιστικά στερεότυπα, αποτελεί ευθεία προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας, που αποτελεί θεμέλιο του νομικού μας πολιτισμού.

Τέτοιες πρακτικές «απονομής δικαιοσύνης» μέσω λαϊκών δικαστηρίων και αλαλάζοντος όχλου δεν αρμόζουν σε δημοκρατικά, αλλά αποκλειστικά σε ανελεύθερα ολοκληρωτικά καθεστώτα .

Θέλουμε επίσης να πιστεύουμε ότι η Κοινωνία μας και το Δημοκρατικό μας πολίτευμα έχουν προ πολλού απορρίψει και καταδικάσει την ρητορική έμφυλου μίσους και μισογυνισμού της οποίας με μεγάλη θλίψη και δικαιολογημένη αγανάκτηση γινόμαστε μάρτυρες, και όχι μόνον στην συγκεκριμένη περίπτωση .

Με αυτές τις σκέψεις και με τη βεβαιότητα ότι Υμείς γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον, την ανάγκη υπεράσπισης της Δικαιοσύνης και των θεσμών της, απευθυνόμαστε στο πρόσωπο, αλλά και στο θεσμό της Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών.
Με Τιμή
Οι Γυναικείες Οργανώσεις/Συλλογικότητες
Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης
Ένωση Γυναικών Ελλάδας
Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων Κατά Της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «Η φωνή της»

Δίκτυο Γυναικών ΚΕΔΕ – KEDE Women’s Network
Οι μαμάδες Mother’s Wings Greece