Ελ Σαλβαδόρ: Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξη γυναίκα που απέβαλε λόγω επιπλοκών

Αλιεύει η Κατερινα Παπαγκικα

Μια γυναίκα, μητέρα ενός 7χρονου κοριτσιού καταδικάστηκε στο Ελ Σαλβαδόρ σε 30 χρόνια κάθειρξη για παραβίαση της νομοθεσίας περί αμβλώσεων. Η 28χρονη γυναίκα απέβαλε έπειτα από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της, ωστόσο το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για τον φόνο της αγέννητης κόρης της.

Σύμφωνα με την καταγγελία της οργάνωσης Citizen Group for the Decriminalization of Abortion, που μάχεται για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων, η γυναίκα το 2019, αντιμετώπισε μια επιπλοκή στη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης της και χρειάστηκε να ζητήσει επειγόντως ιατρική βοήθεια σε δημόσιο νοσοκομείο. Εκεί όμως εκεί κάλεσαν την αστυνομία που τη συνέλαβε.

Δικαστής καταδίκασε την 28χρονη, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί για λόγους ασφαλείας και αναφέρεται μόνο ως Εσμέ. Ήταν προφυλακισμένη για δύο χρόνια. Οι δικηγόροι της γυναίκας δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση και επεσήμαναν ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους απόφαση στη διάρκεια της προεδρία του Ναγίμπ Μπουκέλε.

Η υπόθεση αυτή είναι η πρώτη του είδους εδώ και επτά χρόνια, σύμφωνα και με την οργάνωση. Ωστόσο, τα τελευταία 20 χρόνια στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου οι αμβλώσεις απαγορεύονται εντελώς ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή όταν κινδυνεύει η υγεία της μητέρας, έχουν διωχθεί ποινικά 181 γυναίκες που παρουσίασαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους.

«Η απόφαση αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στον δρόμο για την αποποινικοποίηση των έκτακτων περιστατικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία σύμφωνα με το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν προβλήματα δημόσιας υγείας», τόνισε η Μορένα Ερέρα πρόεδρος της οργάνωσης.

Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε τον Νοέμβριο ότι το Ελ Σαλβαδόρ παραβίασε τα δικαιώματα μιας γυναίκας, που ταυτοποιήθηκε ως Μανουέλα, η οποία φυλακίστηκε για παραβίαση των νόμων περί άμβλωσης και πέθανε ενώ εξέτιε ποινή 30 ετών κάθειρξης.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/kosmos/latiniki-ameriki-karaibiki/343141_el-salbador-katadikastike-se-30-hronia-katheirxi-gynaika