Αντέλ Ενέλ: «Η κινηματογραφική βιομηχανία είναι απολύτως αντιδραστική, ρατσιστική και πατριαρχική»

Αλιεύει Ευάγγελος Βλαχάκης

Η 33χρονη Γαλλίδα ηθοποιός συνεχίζει να κάνει θέατρο, αλλά ελπίζει ότι κάποια μέρα θα πρωταγωνιστήσει σε κάποιες ανεξάρτητες κινηματογραφικές ταινίες με σκηνοθέτες τους οποίους εμπιστεύεται.

Η Αντέλ Ενέλ είναι μια καλλιτέχνης που δεν μασάει τα λόγια της, έχοντας πολλές φορές μιλήσει δημόσια για την έμφυλη ανισότητα και τις διακρίσεις έναντι των γυναικών και των μειονοτήτων στο χώρο του κινηματογράφου

«Δεν κάνω πια ταινίες και οι λόγοι είναι πολιτικοί. Γιατί η κινηματογραφική βιομηχανία είναι απολύτως αντιδραστική, ρατσιστική και πατριαρχική. Κάνουμε λάθος αν λέμε ότι οι ισχυροί έχουν καλή θέληση, ότι ο κόσμος κινείται πράγματι προς τη σωστή κατεύθυνση κάτω από την επιρροή και μερικές φορές αδέξια διαχείρισή τους» τόνισε η Ενέλ με δηλώσεις της στο γερμανικό περιοδικό FAQ, προσθέτοντας ότι το μόνο που κινεί δομικά την κοινωνία είναι ο κοινωνικός αγώνας. Και μου φαίνεται ότι στην περίπτωσή μου το να φύγεις σημαίνει ότι αγωνίζεσαι. Αφήνοντας οριστικά αυτή τη βιομηχανία, θέλω να πάρω μέρος σε έναν άλλο κόσμο, σε έναν άλλο κινηματογράφο».

Η τελευταία ταινία που έχει πρωταγωνιστήσει ήταν «Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται» (2019) της Σελίν Σιαμά, με την Ενέλ να σημειώνει ότι αποχώρησε από την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Empire» του Μπρούνο Ντιμόν γιατί όπως υπογράμμισε «το σενάριο ήταν γεμάτο αστεία σχετικά με την κουλτούρα ακύρωσης και τη σεξουαλική βία. Προσπάθησα να το συζητήσω με τον Ντιμόν, γιατί πίστευα στην δύναμη του διαλόγου. Ηθελα να πιστέψω για πολλοστή φορά ότι δεν ήταν επίτηδες. Αλλά ήταν. Αυτή η αδιαφορία για όσα με προβλημάτιζαν ήταν σκόπιμη».

Η 33χρονη Γαλλίδα ηθοποιός συνεχίζει να κάνει θέατρο, αλλά ελπίζει ότι κάποια μέρα θα πρωταγωνιστήσει σε κάποιες ανεξάρτητες ταινίες με σκηνοθέτες τους οποίους εμπιστεύεται. «Αν έμενα σήμερα σε αυτήν την κινηματογραφική βιομηχανία, θα ήταν σαν να επικυρώνω την πατριαρχική βιομηχανία. Το όνειρό μου είναι να ξεκαθαρίσω πως αυτή η βιομηχανία υπερασπίζεται έναν καπιταλιστικό, πατριαρχικό, ρατσιστικό, σεξιστικό κόσμο δομικής ανισότητας. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η βιομηχανία λειτουργεί χέρι-χέρι με την παγκόσμια οικονομική τάξη, στην οποία όλες οι ζωές δεν είναι ίσες».

Πηγή: https://www.rosa.gr/feminismos/antel-enel-i-kinimatografiki-viomixania-einai-apolitos-antidrastiki-ratsistiki-kai-patriarxiki/?